Kan mijn kind met een beperking ook naar de school in de buurt?

En andere vragen voor het team Zorgbemiddeling bij Amerpoort

Irma Kramp is consulent Zorgbemiddeling bij Amerpoort. Irma werkt al 14 jaar bij Amerpoort en vertelt over de vragen die ze van bewoners uit Amersfoort krijgt. “Zorgbemiddeling fungeert als eerste aanspreekpunt voor vragen over onze dienstverlening. Ons aanbod is heel divers, dus het is fijn om mensen te kunnen verwijzen naar de juiste plek.”

Irma Kramp geeft een voorbeeld: “Er komen regelmatig vragen binnen van ouders naar ondersteuning in de opvoeding en begeleiding van hun kind met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Soms hebben de ouders zelf een verstandelijke beperking. Dan kan een gezinscoach van Amerpoort hen begeleiden. Een gezinscoach komt dan meestal wekelijks bij het gezin over de vloer en ondersteunt hen bijvoorbeeld bij het huishouden, relaties, werk, administratie. Er is vooral ook aandacht voor de opvoeding en het welzijn van de kinderen. Daarnaast kijkt een gezinscoach ook naar mensen in de omgeving die kunnen helpen.”

Eigen omgeving

Komen er sinds de veranderingen in de zorg ook nieuwe vragen? Irma Kramp: “Ja zeker, ouders met jonge kinderen vragen zich bijvoorbeeld af of hun kind met (een vermoeden van) een beperking ook naar de school of het kinderdagverblijf in de buurt kan. Amerpoort speelt daarop in en begeleidt kinderen in het reguliere onderwijs, op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Zo blijft het kind in z’n eigen omgeving en kan zich ontwikkelen op zijn eigen niveau. En dat is natuurlijk heel fijn voor de ouders.”

Aanvulling wijkteams

Hoe werkt Amerpoort samen met de wijkteams in Amersfoort? “Wij werken vaak aanvullend aan het wijkteam”, geeft Irma Kramp aan. “Ouders met een kind met een beperking moeten vaak veel regelen en organiseren. Een thuiszorgmedewerker van Amerpoort kan het gezin enigszins ontlasten door iets met het kind te gaan doen. Ouders hebben hierdoor tijd om bijvoorbeeld iets met andere kinderen uit het gezin te ondernemen. Het wijkteam kan ouders dan ondersteunen met andere zaken, zoals het aanvragen van een beschikking, aanpassingen in huis of de financiën.”

“Dat gaat ons nooit gebeuren; Anke naar een verpleeghuis”

Anke (46) is door een herseninfarct ernstig gehandicapt geraakt en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Toch wil haar partner Bob haar graag thuis verzorgen. Dat kan hij echter onmogelijk in zijn eentje. Samen met de MEE-consulent lukt het hem om deze wens in vervulling te laten gaan.

Anderhalf jaar geleden werd Anke getroffen door een herseninfarct. “Ik had me net opgefrist en op het moment dat ik de badkamer uitliep, val ik voorover en kon ik niet meer opstaan.” Na een aantal weken op de intensive care van een ziekenhuis wordt ze opgenomen in een revalidatiecentrum. Bob: “Op een ochtend stond ik in de lift met de partner van een medepatiënt. Zij stond te huilen, omdat ze voor de keuze stond of haar man naar een verpleeghuis zou gaan of dat ze zelf de zorg op zich zou nemen. Toen dacht ik bij mijzelf: dat gaat ons nooit gebeuren, Anke gaat nooit naar een verpleeghuis.”

“Om Anke thuis te kunnen verzorgen moest er veel gebeuren. Er was onder andere een verbouwing van de badkamer nodig. We wilden een pgb (persoonsgebonden budget) aanvragen en moesten een geschikte zorgaanbieder kiezen. Er kwam echt zoveel bij kijken dat we MEE ingeschakeld hebben voor ondersteuning.

De MEE-consulent werkt onafhankelijk van zorgaanbieders en heeft goed advies gegeven over hoe we de zorg konden regelen. Hij heeft ons geholpen met het regelen van een pgb en het maken van een zorgplan. Samen hebben we ook een netwerkbijeenkomst georganiseerd met familie en kennissen. Met elkaar hebben we de invulling van de ondersteuning van Anke besproken. Nu helpt mijn buurvrouw met de boodschappen en mijn zwager met al het papierwerk. Wij staan er niet alleen voor.”

_BT Clear