Participatiewet

Passend werk voor iedereen

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor inwoners die ondersteuning nodig hebben bij het vinden en/of uitvoeren van werk. De Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) samen. Voor jongeren die nu al een Wajonguitkering krijgen is er niets veranderd; zij blijven bij het UWV. Nieuwe Wajongers met arbeidsvermogen krijgen wel met de Participatiewet te maken. Iedereen werkt naar vermogen: dat is de visie van de Participatiewet.

Gemeenten bieden dezelfde ondersteuning als voor mensen met een bijstandsuitkering: arbeidsinschakeling en waar nodig inkomensondersteuning. Denk aan reïntegratiehulp, passend vrijwilligerswerk, een leer-werktraject en beschutte werkplekken. Ook zijn er binnen de Participatiewet tegemoetkomende regelingen, zoals de individuele inkomenstoeslag (extra jaarlijkse uitkering) en de bijzondere bijstand (sociaal participatiefonds en aanvullende zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen).

_BT Clear

Kwetsbare jongeren een toekomst geven

“Voortijdig schoolverlaters vormen een kwetsbare doelgroep die intensieve ondersteuning nodig heeft. Daarom hecht MBO Amersfoort veel waarde aan een goede entree-opleiding”, zegt Rogier Toes, bij MBO Amersfoort verantwoordelijk voor de entree-opleiding. “Als school hebben wij een sociale functie en wij doen er alles aan om deze jongeren van de straat of de bank af te halen en weer te gaan leren of te werken.”

Veel jongeren van 16 jaar en ouder, die tussentijds met school zijn gestopt, geen diploma of startkwalificaties hebben en niet weten wat zij willen, dreigen tussen wal en schip te vallen. Tenzij ze een entree-opleiding volgen, een opleiding op assistent-niveau, die jongeren voorbereidt op niveau 2 of op de arbeidsmarkt.

Rogier Toes: “Naast lessen in algemene vakken ontwikkelen zij allerlei kwaliteiten en ondernemersvaardigheden, doen zij praktijkervaring op, onder andere via stages, en werken zij aan persoonlijke doelen. Door onze individuele aandacht krijgen deze jongeren weer nieuwe perspectieven. Zij sluiten hun opleiding af met een diploma.”

Actief begeleiden

Daarna kunnen zij doorstromen naar een hoger niveau of, als dat te hoog gegrepen is, worden zij geholpen om een baan te vinden. “Samen met het Leerwerkloket Amersfoort, het Werkgeversservicepunt en regiopartners in de bestrijding van jeugdwerkloosheid begeleiden wij ze actief naar werk”, zegt Gertien Jongerius, teamleider Studentendienstverlening bij MBO Amersfoort. “Vanaf februari overleggen we met de jongeren wat het beste bij ze past: doorleren of werk zoeken. Wij helpen hen onder andere met het maken van een CV, solliciteren en zichzelf presenteren. Ook organiseren wij, samen met de partners, informatiebijeenkomsten en onderhouden wij contact met bedrijven.

Het Werkgeversservicepunt geeft bedrijven voorlichting over subsidiemogelijkheden.”

Arbeidsmarkt trekt aan

Dit initiatief startte tijdens schooljaar 2014/2015. Jongerius: “Vorig jaar was het nog best lastig om studenten aan werk te helpen, maar gelukkig trekt nu de arbeidsmarkt weer aan. Ze komen terecht in diverse sectoren, van horeca tot verkoop en van productie tot bouw. Ondernemers zijn bovendien blij dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van deze jongeren.”

_BT Clear