Intensieve begeleiding werpt vruchten af

Een baan vinden die bij je past is vaak een hele toer. In de overgang tussen (speciaal) onderwijs en werk zit vaak nog een behoorlijke hobbel. Bij ATC Match dichten ze dat gat door intensieve persoonlijke begeleiding. Vele tientallen jongeren zijn inmiddels via hen aan het werk. Robby en Joey hebben op deze manier een vaste baan gekregen bij een schadeherstel bedrijf.

“Rick (mijn jobcoach) vertrouwde mij”, vertelt Joey en geeft daarmee gelijk aan waar het om gaat: vertrouwen hebben en geloven in wat de jongere kan. “En het gevoel geven dat je er bij hoort”, vult Jack aan, schademanager. “Als bedrijf sta je open en geef je een jongen een kans om een vak te leren. Joey en Robby hebben deze kans gepakt en zijn vakmannen geworden. “Die motivatie en gedrevenheid

mis ik wel eens bij jongens die rechtstreeks van school komen. We hebben nu een stel goede krachten in dienst en die liggen tegenwoordig niet voor het oprapen.” Joey: “Ik heb hier een goede baan en fijne collega’s. Geld speelt een rol, maar de sfeer vind ik belangrijker. Voorlopig wil ik niet weg. Volgend jaar ben ik klaar met mijn vakopleiding, maar ik ga nog door met leren zodat ik ooit voor mezelf

kan beginnen.” Robby komt op z’n werk in een pikzwarte Golf met sportuitlaat. Hij houdt van zijn vrijheid, maar tegenwoordig alleen na werktijd en in het weekend. “Ik heb in het begin veel moeite gehad om me aan de regels te houden. Ik was druk en snel afgeleid. Tijdens mijn stages ging dat niet makkelijk. Ik had er echt moeite mee. Rick van ATC Match en m’n vader bleven zeggen dat ik het kon en dat ik deze kans moest grijpen. Het was mijn laatste kans, dat hebben ze wel duidelijk gemaakt. Ergens is toen een knop omgegaan en heb ik me kunnen aanpassen.”

Meer informatie

Kijkt u op de website www.atcmatch.nl en www.blinct.nl, mail naar [email protected], [email protected] of bel (033) 2542999.

_BT Clear

Integreren in de Amersfoortse samenleving

Inmiddels kennen we allemaal de beelden van de volgepakte boten op de Middellandse zee. Voor degene die de overkant halen, begint de reis door Europa tot het land waar asiel wordt aangevraagd. Dit kan Nederland zijn. Nadat een asielmigrant een verblijfsvergunning heeft gekregen, wordt hij gekoppeld aan een gemeente. Als dit Amersfoort is, verzorgt NVA centrum voor integratie en participatie de begeleiding.

Maatschappelijke begeleiders, vrijwilligers en stagiaires zorgen dat asielmigranten een goede start maken in Amersfoort. Zij ondersteunen bij het regelen van praktische zaken, zoals het ondertekenen van het huurcontract, aanvragen van uitkeringen en toeslagen, regelen van verzekeringen, huisarts en scholen voor de kinderen. Daarnaast zoeken zij uit wat de asielmigranten nodig hebben om zich nog meer thuis te voelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een lidmaatschap van een sportvereniging of geloofsgemeenschap, contact met een maatje of vrijwilligerswerk doen.

Om de overstap van het asielzoekerscentrum naar Amersfoort soepel te laten verlopen, krijgen asielmigranten een training in eigen taal. In deze training wordt stilgestaan bij de kernwaarden van Nederland. Een deelneemster zegt over de training: “Echt top, ik heb ontzettend veel ontdekt over de Nederlandse samenleving. Ik heb veel gekregen, voel mij hier echt geaccepteerd en daarom wil ik later zoveel mogelijk terugdoen voor Nederland.”

Vrijwilligers

NVA vindt het belangrijk dat asielmigranten een netwerk opbouwen in de Amersfoortse samenleving en daarom wordt er gewerkt met vrijwilligers. Meer dan 200 vrijwilligers zetten zich in en vormen draagvlak en een brug naar de Nederlandse maatschappij. Voor NVA zijn zij een onmisbare schakel in het werk. Zij hebben persoonlijke aandacht voor onze klanten en maken hen wegwijs in brieven en formulieren, de taal, de omgeving en onze samenleving.

Het streven van NVA is dat haar klanten binnen 2 jaar zijn toegerust om zich thuis te voelen in de samenleving. Dit kan er heel divers uitzien. Voor de ene persoon betekent dit dat hij de weg weet naar de juiste hulpverlening, voor de andere persoon dat hij een baan heeft gevonden en niet meer afhankelijk is van een uitkering.
Kortom maatwerk voor iedereen!

_BT Clear