“Owh, maar dat is een autist!” of “Lekker autistisch zoals jij nu doet!”

Dit zijn kreten die wij tegenwoordig vaak om ons heen horen. Autistisch gedrag wanneer iemand gek doet of anders is.

Er is de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden over de stoornis Autisme. Er zijn verschillende vormen te herkennen en er zijn gradaties aangegeven. Hierover zijn wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Allen hebben zij gemeen dat autisme niet iets is van tijdelijke aard, maar een stoornis waar het leven lang hinder van ondervonden wordt. Een stoornis die doordringt in alle levensfacetten in meer of mindere maten. Gelukkig zijn er veel methodieken en trainingen bedacht waarmee mensen met autisme handvaten aangeleerd krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale interactie. De kenmerken blijven,

maar iemand leert ermee leven en de omgeving leert zich aan te passen.

Diagnose

Er is veel geïnvesteerd in het delen van kennis, zodat kenmerken van autisme al op jonge leeftijd worden herkend. Op het consultatiebureau worden opvallende gedragskenmerken niet gezien als ‘falen in de opvoeding’ maar wordt verder gekeken. Wij zien ook mensen die juist op latere leeftijd de diagnose krijgen. Mensen die door hun goede intelligentie zich tot dusver hebben weten aan te passen aan de verwachtingen van de maatschappij.

Het is een uitdaging voor een ouder iemand met autisme om zijn leven na de diagnose weer vorm te geven. Om zich aan te passen aan deze maatschappij.

Een persoon met autisme heeft niet alleen zijn leven lang last van de kenmerken, maar heeft ook veel kwaliteiten. Kwaliteiten die waardevol zijn en die zeker voor het bedrijfsleven als kansen gezien kunnen worden. Met de juiste begeleiding en ondersteuning is het ook voor iemand met autisme mogelijk zelfstandig en zinvol te functioneren.

Meer informatie

Belt u naar 033-8884532 of kijk op de website www.abhetspectrum.nl.

_BT Clear

Terug in je kracht!

Na het oplopen van hersenletsel (NAH), kunnen mensen blijvend last houden van de gevolgen. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, wordt opeens een uitdaging. Jaarlijks krijgen in Amersfoort naar schatting 1.800 mensen te maken met hersenletsel, als gevolg van een ongeluk, beroerte, hartstilstand, tumor, hersenbloeding of operatie. Boogh brengt mensen met hersenletsel terug in hun kracht door vervolgbehandelingen, begeleiding, training en re-integratie trajecten.

Iemand die hersenletsel oploopt komt meestal in een revalidatiecentrum terecht. Het in praktijk brengen van alles wat geleerd is tijdens de revalidatie gaat niet vanzelfsprekend. Mensen ervaren dat hun hele leven plotsklaps is veranderd. De gevolgen zijn daarmee niet alleen van toepassing op degene met NAH zelf. Hersenletsel heeft ook een grote impact op de partner, ouder of familie.

Grip op het leven

Een grote groep mensen met NAH kan zich redden met lichte ondersteuning. Voor een kleine groep geldt dit niet. Juist voor hen maakt Boogh het verschil door specifiek maatwerk te bieden. Want het leren omgaan met mogelijkheden en beperkingen stopt niet na revalidatie.

Aanpak

De begeleiding en behandeling richt zich op gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen ervaren. Het aanbrengen van structuur is hierbij het sleutelwoord. Daarbij is de behandeling erop gericht om mensen zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Per cliënt wordt gekeken wat hij of zij wil bereiken en welke vorm van begeleiding het beste past om dit voor elkaar te krijgen. Boogh biedt begeleiding in de vorm van dagbesteding. Door mensen met hersenletsel vanaf het moment dat ze weer thuis zijn een vervolgbehandeling te bieden, wordt voorkomen dat mensen in de chronische fase vastlopen. Naast behandelingen biedt Boogh ook dagbesteding aan. Hier kunnen mensen met hersenletsel in eigen tempo en naar eigen vermogen zingevend bezig zijn. Dankzij deze ondersteuning neemt Boogh tijdelijk de zorg van de mantelzorger over.

Boogh heeft vestigingen in heel Midden Nederland, waaronder ook in Amersfoort.

Meer informatie

www.boogh.nl.

_BT Clear