Wlz, Zvw en Wmo vervangen AWBZ

Op 1 januari 2015 verdween de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze wet zorgde voor de vergoeding van ziektekosten die zo hoog zijn dat ze niet verzekerbaar zijn bij de gewone zorgverzekering. Hoe zijn de regelingen nu en wat is er allemaal veranderd?

Wat eerder onder de AWBZ viel, valt nu onder een aantal andere wetten: de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wet langdurige zorg

Zorg wordt nu zo veel mogelijk thuis geleverd. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat u tijdig uw woning levensloopbestendig maakt. Onder meer op deze manier kunnen de kosten voor de zorg in de hand worden houden.

De kosten voor opname in een zorginstelling worden voortaan vergoed vanuit de Wlz. Dit is alleen bedoeld voor de meest kwetsbare mensen die niet thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld minder mobiele ouderen of mensen met een beperking.

Zorgverzekeringswet

De intensieve kindzorg die eerst in de AWBZ was ondergebracht, is naar de Zorgverzekeringswet gegaan. Dit geldt voor alle zorgvormen en beslaat ook verblijf, pedagogische begeleiding en vervoer. De kosten voor

de medische zorg worden vergoed vanuit de Zvw. Verpleging aan huis, persoonlijke verzorging, en de geestelijke gezondheidszorg worden geregeld via de Zvw. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor alle verpleging thuis.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Samen zorgen voor elkaar: daar gaat het om bij de Wmo. We zorgen er samen voor dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Stel uzelf de vraag: ‘Wat kan ik voor mijzelf en mijn omgeving betekenen?’ Gelijkwaardigheid is een sleutelwoord in de nieuwe Wmo; niemand wordt aan zijn lot overgelaten. Begeleiding en ondersteuning worden, waar nodig, georganiseerd vanuit de Wmo. Het gaat dan om ondersteuning aan huis, zoals hulp bij aan- en uitkleden en haren wassen. Ook valt hieronder de ondersteuning van mantelzorgers, dagopvang en beschermd wonen.

_BT Clear

Wijkcentrum de Koperhorst, een must voor senioren

Steeds meer senioren ontdekken de mogelijkheden die woonzorgcentrum de Koperhorst biedt. Naast het wonen en logeren neemt de Koperhorst haar plek in als wijkcentrum voor de wijk Schothorst.

Zo is het voor vele senioren een normale gang van zaken om zomaar op een ochtend te komen koffie drinken in het restaurant van de Koperhorst. Het team van medewerkers staat altijd klaar met een kop koffie en een gesprek.

Vanaf 12.00 uur wordt een driegangen menu geserveerd. Voor € 6,55 heeft u de keuze uit twee drie gangen menu’s die de koks van de Koperhorst elke dag vers bereiden. Reserveren is niet nodig. Maandelijks is er een thematische maaltijd aan het begin van de avond. Dan wordt er door de koks een culinair hoogstandje geleverd. Hiervoor is reserveren noodzakelijk.

Daarnaast worden dagelijks diverse activiteiten aangeboden zoals, sjoelen, schilderen, zingen, bingo, gym, Pilatus, repaircafé en diverse cursussen. U kunt naar de kapper, pedicure, schoonheidsspecialiste, prikzuster, bibliotheek, winkel etc. Ook als vrijwilliger binnen de Koperhorst vinden vele wijkbewoners hun weg.

Meer informatie

Op de website www.koperhorst.nl krijgt u een goed beeld van de Koperhorst en vindt u meer informatie.

_BT Clear