“Soms moet ik dagen wachten op een appje terug”

Pabo-studente Denise (20) vindt het ’s avonds niet leuk thuis komen. Vaker wel dan niet is een gesprek met een docent of studiegenoot haar enige sociale contact van de dag en mist ze iemand die haar vraagt hoe haar dag is geweest. Denise maakt deel uit van de steeds groter wordende groep jongeren die zich eenzaam voelt. Zorgwekkend, omdat langdurige eenzaamheid grote gezondheidsrisico’s kan hebben.

_BT Clear

Moeite met vriendschappen

De algemene opvatting is dat jongeren sociaal erg actief zijn: gewoonlijk gaan ze, net zoals Denise, naar school, sporten ze bij een vereniging en hebben ze veel contact via sociale media. Maar uit onderzoek in binnen- en buite nland blijkt dat steeds meer jongeren zich eenzaam voelen. Met name jongeren tussen 16 en 20 jaar hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. In sommige gevallen zijn er zelfs meer jongeren dan 55-plussers die te kampen hebben met eenzame gevoelens. Adolescenten vinden het moeilijk vriendschappen te onderhouden of missen een leeftijdsgenoot die oprecht in hun welzijn is geïnteresseerd. Hiervoor zijn volgens onderzoekers meerdere redenen.

Nieuwe fases

Zo kan verandering eenzaamheid in de hand werken. En jongvolwassenen hebben nu eenmaal met veel verandering te maken, omdat ze doorgaans voor grote levenskeuzes staan, zoals studie, carrière of het stichten van een gezin. Een grote groep jongeren heeft moeite met deze fases vol veranderingen en steekt daarom onbewust minder moeite in het onderhouden van sociale contacten. Een andere reden kan de invloed zijn van sociale media. Jongeren kunnen zich namelijk alleen voelen door foto’s op bijvoorbeeld Facebook of Instagram die de indruk wekken dat je als adolescent een druk bestaan moet hebben om erbij te horen.

Verwaterd contact

Denise herkent haar situatie in de bevindingen van de onderzoeken. Zij merkte dat haar vriendschappen verwaterden, toen ze aan haar hbo-studie begon: “We gingen niet allemaal naar dezelfde hogeschool. En zeker in het begin gingen z ij elke dag op stap. Alleen ben ik niet zo’n uitgaanstype. Na een poosje werd ik niet eens meer meegevraagd.” Het liefst zou ze op een andere manier tijd doorbrengen met haar vriendinnen, zoals samen een hapje eten, maar die plannen komen volgens haar bijna nooit van de grond: “Als ik een appje stuur met de vraag om wat te doen, duurt het dagen voordat ik een reactie terugkrijg. Als ik al wat terugkrijg. Meestal zeggen ze dat ze het te druk hebben.”

Vijftien sigaretten per dag

Langdurige eenzaamheid heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Eenzame mensen staan meer onder stress en hebben daardoor meer kans op depressies en zelfs Alzheimer. Ook hebben ze vaker last van een hoge bloeddruk en overgewicht. Twee Britse parlementsleden die een onderzoekscommissie naar eenzaamheid in eigen land hebben opgericht, durven zelfs te stellen dat eenzaamheid net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag.

Betekenisvolle daden

Om eenzaamheid tegen te gaan, hebben onderzoekers het over de ‘helper’s high’. Het fijne gevoel dat je krijgt wanneer je iemand helpt. Ze adviseren eenzame jongeren dan ook om iets voor een ander te doen, zonder er iets voor teru g te verwachten. Zoals koffie schenken bij een verzorgingstehuis of ander vrijwilligerswerk. Volgens hen is persoonlijk contact noodzakelijk om vereenzaming tegen te gaan.

Hulp zoeken

Heb jij het gevoel dat je niemand kan bellen als je ergens mee zit of mis je een goed gesprek met iemand? Voor mensen, zowel jong als oud, bestaan er verschillende hulporganisaties. Zo kun je contact opnemen met je school- of huisarts, bellen met de vrijwilligers van de Luisterlijn via 0900-0767 of de website van Coalitie Erbij bezoeken, het nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid op www.eenzaam.nl.

_BT Clear