_BT Clear

Alma Dedic van Kinderwoud Kinderopvang:

“Een kind dat zich veilig voelt, kan de wereld ontdekken”

“Van elke dag iets moois maken, dat is onze missie!” Zo begint Alma Dedic, manager van de meerdere locaties in T-diel, te vertellen over Kinderwoud, de organisatie voor kinderdagverblijven, peuteropvang buitenschoolse opvang en gastouderopvang in Friesland. “Kinderwoud bestaat al ruim 45 jaar en inmiddels vangen we 5.000 kinderen op 80 locaties waar in totaal meer dan 400 medewerkers met hart en ziel en in het belang van de kinderen aan het werk zijn.”

Warme sfeer

Alma zegt dat het uitgangspunt is om kinderen activiteiten aan te reiken die als verrijking dienen voor de rest van hun leven. “Kinderen ontwikkelen zich constant en daarbij moeten ze plezier hebben. Wij bieden een warme en geborgen sfeer waarin die ontwikkeling optimaal kan plaatsvinden. Want pas als een kind zich helemaal veilig voelt, zal het de wereld om zich heen gaan ontdekken.”

Partner in opvoeding

Op de website www.kinderwoud.nl staat alle nuttige informatie, maar ook dat bij Kinderwoud “elk kind wordt GEZien”. Die drie hoofdletters staan voor de uitgangspunten van de manier van werken, legt Alma uit. “Geborgenheid, Eigenheid en Zelfontplooiing. Voor ons zijn alle kinderen uniek en waardevol en zo benaderen wij ze ook. We zijn daarbij een partner in de opvoeding, naast de ouders en school. In aansluiting daarop vormen we een plek waar kinderen spelend kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen en waar ook aandacht is voor bijvoorbeeld een gezonde levensstijl, het streven is om dagelijks aanbod te creëren voor bewegen en muziek. Op vaste momenten wordt er gezongen met de kinderen en bewegingsactiviteiten aangeboden. Maar waarom? Het aanbieden van muziek en bewegingsactiviteiten is zeer motiverend voor het jonge brein. Kortom, een plek waar kinderen zich thuis voelen.”

Plezier en ontwikkeling

“Bij zowel de peuteropvang als het kinderdagverblijf staat de rijke speel- en leeromgeving centraal waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, begeleid worden door ervaren en goed geschoolde pedagogisch medewerkers,” aldus Alma. “Als kinderen naar school gaan, kunnen ze daarnaast naar de buitenschoolse opvang (BSO). Daar worden talenten ontwikkeld en interesses aangewakkerd, maar blijft ontspanning en fun heel belangrijk. Het is immers na schooltijd. Maar bij alle vormen van kinderopvang staat bij Kinderwoud voorop dat plezier en ontwikkeling hand in hand moeten gaan!”

Meer informatie? Neem een kijkje op www.kinderwoud.nl

Sfeer proeven op zorgboerderij Stay & Pray.

Sfeer proeven bij zorgboerderij

‘s Ochtends half negen zit iedere deelnemer aan de koffie. Acht bewoners van de woongroep en een aantal deelnemers van buitenaf zijn aangeschoven. Een korte dagopening en gebed is de start van ieder dag. Door een vraag ontstaat er spontaan een leuk gesprek. Niet te lang natuurlijk, want enkelen willen echt strikt op tijd beginnen.

Het werk wordt verdeeld. Vandaag maakt L. de konijnenhokken schoon. Daarna meldt hij zich voor de vervolg klus bij de begeleiding. K. geeft de poezen eten die haar elke ochtend al miauwend opwachten. De grasetende Kuna varkens hebben te weinig gras dus moeten ze worden verplaatst. Eerst de schuurdeur dicht anders gaan ze meteen het kattenvoer te lijf. Daarnaast ook nog zorgen dat ze niet in tuin belanden. Een bak met bix lokte hen wel. Nu is er vers gras en willen ze overal grazen. L weet een oplossing. Een lange stok met een touwtje en een wortel eraan voor de neus van het varken. En zo gaat het varken achter de wortel aan naar de wei. Hilarisch.

Twee ander deelnemers brengen met de begeleider de paarden naar de punt. Een weiland driehonderd meter verderop. Er wordt poep geschept, het water bijgevuld en de bak met hooi gevuld. Vanmiddag worden ze geborsteld en de manen gevlochten. Hele mooie creaties worden er bedacht. De paarden zijn erg geliefd, maar voor anderen eng. M. durft nu bij de paarden in de wei. Ook durft hij het paard aan te raken en er dichtbij te komen en zachtjes te borstelen. Hij wordt er rustig van en vertrouwd het paard steeds meer. Later wil hij er ook op kunnen rijden. Zijn begeleider heeft een plan met hem geschreven om ook dit doel stap voor stap te bereiken. Na de korte pauze worden takken met elkaar op de kar geladen en met de tractor achter op de camping gebracht, waar we een natuurwal aanleggen. Goed voor egels, insecten en vogeltjes.

Elke dag, week en seizoen heeft zijn eigen ritme. ‘s Middags komt een nieuwe deelnemer mee proefdraaien. Een indicatie is aangevraagd bij de Wmo en als de sfeer en de mensen hem bevallen dan wil hij graag blijven. Het vervoer verzorgen wij.

Meer info?

Stichting Stay & Pray
Training – Recreatie – Zorg
www.stayandpray.com
[email protected]
Henk Sikkema 06 - 47 49 50 90

_BT Clear