INFORMATIEKRANT Aa en Hunze

Gezond oud worden

Iedereen wil graag oud worden maar niemand wil oud zijn. Want oud worden betekent verlies van gezondheid en een veranderend sociaal leven. Impuls werkt samen met huisartsen, zorgorganisaties, Attenta en informele netwerken in de dorpen (zoals Omzien naar elkaar, Dorpscoöperatie De Brug, Grolloo Zorgt, Noaberhulp ect.) om u de handvatten te bieden om zo fijn en gezond mogelijk oud te worden. We sluiten zoveel mogelijk aan bij informele organisaties in de dorpen.

Zo faciliteren we in Grolloo een dorpscoördinator en ondersteunen we in Gasselternijveen het Dorpsloket dat op de vrijwilligers van de dorpscoöperatie draait. Samen kunnen we meer en staan we dichter bij de inwoners.

Alle huisartsenpraktijken in de gemeente hebben inmiddels een Ouderenzorg Team. Zo kan de zorg en hulpverlening op maat worden georganiseerd, passend bij uw vragen en behoeften. Ouderen in een kwetsbare situatie worden thuis bezocht. In gesprek tussen de oudere en hulpverlener gaat het over de huidige zorg en hulpverlening, maar ook om de wensen voor de toekomst.

_BT Clear

AutoMaatje

In de gemeente Aa en Hunze kunt u gebruik maken van het ANWB AutoMaatje. Dit is een vervoerservice voor minder mobiele inwoners door vrijwillige chauffeurs uit uw eigen omgeving. U kunt AutoMaatje gebruiken voor van alles: een bezoek aan een audicien, het stembureau, een verjaardag, boodschappen maar ook voor een bezoek aan het ziekenhuis of de dokter.

Aanmelden voor het AutoMaatje is gratis. U betaalt alleen een onkostenvergoeding van € 0,30 per kilometer. Heeft u AutoMaatje nodig? Neem minimaal 2 werkdagen van tevoren contact op via 0592 - 245 924 of mail naar [email protected].

Bent u in bezit van een auto, heeft u tijd over en wilt u wat voor uw dorpsgenoten betekenen. Dan is het rijden als vrijwilligere chauffeur misschien wat voor u. Ook dan kunt u ons bellen of mailen!

Kom in beweging!

Sporten en bewegen helpt om een goede conditie te behouden en om lichamelijk en mentaal fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het verlaagt de kans op (chronische) ziektes, vergroot het sociaal netwerk en u kunt langer uw favoriete activiteiten blijven doen.

Impuls biedt in verschillende dorpen onder de noemer ‘Meer Bewegen voor ouderen’ (MBvO) lessen zoals gymnastiek, sportief wandelen, tai chi, volksdansen en zwemmen aan. Ook worden in diverse dorpen ouderenactiviteiten aangeboden, zoals sjoelen, koersbal, kaarten, koken en biljarten.

Deze lessen voor ouderen gaan in september weer van start. U kunt onder deskundige leiding iedere week op een ontspannen manier bewegen en actief zijn. Wilt u gratis een proefles bijwonen? Maak dan uw keus uit het overzicht hiernaast. Meldt u zich van te voren wel even aan bij Grietje Paas (coördinator MBvO)? U kunt haar bereiken op telefoonnummer 0592 – 245 924.

 

Locatie

Tijdstip

Maandag

Gymnastiek heren

Boerhoorn Rolde

10.00 -11.00 uur

Volksdansen*

Trans Nooitgedacht

09.30 - 11.00 uur

Gymnastiek dames

Sporthal Annen

12.30 - 13.30 uur

Sportief wandelen

Staatsbos Gieten

13.30 - 14.30 uur

Volksdansen*

Boerhoorn Rolde (tijdelijk Balloohoeve)

20.00 - 22.00 uur

Dinsdag

Sportief wandelen

Staatsbos Gieten

13.30 - 14.30 uur

Woensdag

Gymnastiek gemengd

Sportzaal Eexterveen

09.00 - 10.00 uur

Gymnastiek gemengd

Boerhoorn Rolde

09.30 - 10.30 uur

Gymnastiek gemengd

Dorpshuis Grolloo

13.30 - 14.30 uur

Donderdag

Gymnastiek dames

Boerhoorn Rolde

09.00 - 10.00 uur

Gymnastiek gemengd

Dorpshuis Gasselternijveenschemond

10.00 - 11.00 uur

Tai Chi

Boerhoorn Rolde

14.00 - 15.00 uur

Sportief wandelen

Bos Annen

13.30 - 14.30 uur

Zwemmen

De Trans Nooitgedacht

Vanaf 17.00 uur

* 1 keer per 2 weken

Klussendienst

Heeft u kleine klusjes in en om het huis en bent u zelf (even) niet mobiel genoeg om die te doen? De vrijwilligers van de ‘Klussendienst’ helpen u graag. U hoeft zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken om dat kapotte lampje, het versjouwen van een kastje, het ophangen van een gordijnrail of het legen van de dakgoot. Hierdoor wordt het mogelijk om langer zelfstandig in uw eigen huis te kunnen blijven wonen. Voor het uitvoeren van een klus vragen wij een kleine vergoeding.

Meer weten over de klussendienst of een klusverzoek indienen? Dat kan op maandag t/m woensdag van 09.00 - 12.30 uur via 0592 - 245 917 of via [email protected].

Goed advies

Seniorenvoorlichting bestaat al bijna 20 jaar in Aa en Hunze. We willen alle 75 plussers in de gemeente goed informeren over regelingen, voorzieningen en activiteiten die bijdragen aan het zo lang mogelijk goed functioneren in de eigen woon-en leefomgeving. Ongeveer om de vijf jaar worden de senioren aangeschreven door Impuls, met de vraag of ze een bezoek van een goed getrainde seniorenvoorlichter willen ontvangen.

_BT Clear

_BT Clear