“Het gaat niet om steeds meer,
maar om steeds béter!”

Initiatiefnemer Piet Augustinus vertelt over Fietsmaatjes Noordwijk

Kun je niet (meer) zelfstandig fietsen, maar zou je wel onder begeleiding een fietstochtje in Noordwijk en omgeving willen maken, dan kun je terecht bij Fietsmaatjes Noordwijk. De stichting heeft inmiddels al drie duofietsen op de weg, aan de aanschaf van de vierde wordt gewerkt. “Al gaat het ons niet in de eerste plaats om het aantal ritten”, vertelt Piet Augustinus, de stuwende kracht achter Fietsmaatjes. “Het gaat om de kwaliteit ervan.”

“We bieden een eenvoudige activiteit aan, maar stellen ons daarbij hoge doelen”, zegt Piet trots. “Het directe doel is om de gast een fijne fietstocht te bezorgen. Maar we streven naar méér. We doen ons best om ervoor te zorgen dat de gast zich bij ons thuis voelt en met enige regelmaat van ons aanbod gebruik maakt. Zodanig, dat er een band ontstaat tussen de gast en de (vaste) vrijwilliger, zodat die ook echt iets voor elkaar kunnen betekenen. Pas dan komen we in de buurt van ons ideaal zoals dat ook terug te vinden is in onze naam: Fietsmaatjes.”

Tot stand koming

Nog maar vier jaar geleden maakte Piet, samen met enkele andere Noordwijkers, kennis met Fietsmaatjes Warmond (inmiddels Fietsmaatjes Teylingen). Enthousiast over het idee erachter vroegen ze zich af of zoiets ook in Noordwijk kans van slagen zou hebben.

“De vraag was alleen hoe we aan het geld kwamen om zo’n dure duofiets te kunnen aanschaffen en of we mensen zouden kunnen vinden die er voldoende tijd en energie in wilden steken om het project te kunnen ‘dragen’.” Die draagkracht bleek er te zijn: na een halfjaar voorbereiding konden de eerste vrijwilligers de bollenvelden ingestuurd worden voor een tocht met mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen fietsen.

Populaire ritjes

“De ritten zijn vooral geschikt voor mensen die lichamelijke of geestelijke klachten hebben, maar ook voor mensen die dreigen te vereenzamen, herstellende zijn van een blessure of operatie, of die niet meer zelfstandig aan het verkeer durven deel te nemen”, licht Piet toe. “Leeftijd speelt geen rol, maar zij moeten wel in Noordwijk woonachtig zijn.”

Voor het maken van een rit hebben de vrijwilliger en de gast een ochtend of een middag een duofiets ter beschikking. “We zijn zeven dagen per week ‘open’. Populair zijn ritten door de duinen, in het poldergebied, de bollenvelden in het voorjaar… Vaak stopt men ergens voor een kopje koffie, voor een bezoekje aan bijv. een tuinmarkt, voor het doen van een boodschapje, om een paar voorbeelden te noemen. De bestemming wordt in overleg gekozen, waarbij de wens van de gast het uitgangspunt is.”

Plezier voor iedereen

De reacties zijn in het algemeen zeer positief. “Als er een keer gemopperd wordt, dan gaat het vooral over het weer dat zo nu en dan niet wil meewerken”, zegt Piet. “Het gaat bij Fietsmaatjes niet alleen om dat je iets voor een ander wilt doen, maar om iets waaraan je beiden plezier beleeft: samen fietsen, contact met elkaar, genieten van de omgeving. De reacties zijn zó plezierig dat we durven te stellen: Fietsmaatjes Noordwijk is een blijvertje!”

Kent u iemand in uw omgeving die u een ritje gunt met Fietsmaatjes?

Of wilt u een bijdrage leveren aan dit bijzondere initiatief? Neem dan contact op met Piet Augustinus via [email protected] of
071-3611829 / 06-12324168.

_BT Clear