Leerzaam en leuk

_BT Clear

Waterkevers vangen in de sloot, sporen van vossen en herten ontdekken in het duin, het zichtbaar maken van jagende vleermuizen met batdetectors of een bezoek aan de sterrenwacht: zomaar een greep uit de vele activiteiten van de Jeugdnatuurclub in Noordwijk. Organisator Annet de Willigen-Lindhout vertelt erover.

“De Jeugdnatuurclub is onderdeel van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming in Noordwijk (VNVN) en werd begin jaren ’70 opgericht. Eigenlijk geheel spontaan, omdat er een paar kinderen in de buurt geïnteresseerd waren in de natuur”, vertelt Annet. Dat zij de club inmiddels zelf alweer 10 jaar runt is niet zo gek. Annet groeide op in de club, en ook haar kinderen waren vaste bezoekers.

Elke maand organiseert ze op zaterdagochtend voor kinderen van 6 tot 12 jaar een natuuractiviteit in het Jan Verwey Natuurcentrum, of buiten in de natuur. Door de jaren heen deed ze veel kennis op, bij excursies over specifieke onderwerpen kan ze een beroep doen op een van de gidsen van de vereniging.

De populairste activiteit? Zonder twijfel noemt Annet het uitpluizen van uilenballen. “Dat blijft altijd een succes, maar ook slootjevissen en met garnalennetjes de zee in zijn toppers. Dan zijn we soms wel met een groep van 25 kinderen!”

De deelnemers hoeven niet lid te zijn van de vereniging om mee te kunnen doen, het mag natuurlijk wel. Dat het soms best moeilijk is om voldoende aanmeldingen te krijgen, geeft ze eerlijk toe.

“Sport op zaterdagochtend is onze grote concurrent. De natuur is niet cool, niet digitaal en niet op bestelling. Je moet geduld hebben”, zegt Annet. Toch blijft zij zich samen met de educatieve werkgroep van de VNVN inzetten om natuur onder de aandacht van kinderen te brengen en te houden. “Alle kinderen die komen zijn unaniem enthousiast. Daarom zou ik tegen kinderen en ouders die nog twijfelen willen zeggen: ga naar buiten! Beleef, ruik, voel, proef de natuur. Het is zó leerzaam, en ook echt zó leuk.

activiteitenkalender

Zaterdag 2 september 2017: zeedieren zoeken
Zaterdag 28 oktober 2017: paddenstoelenexcursie met gids

_BT Clear