Noordwijk viert
125 jaar bedevaartplaats

Jubileumperiode van 16 april tot en met 7 november a.s.

_BT Clear

Noordwijk - In 1892 werd Noordwijk door Paus Leo XIII voor de tweede maal in de geschiedenis verheven tot bedevaartplaats van de heilige Jeroen van Noordwijk. De overblijfselen van de eerste pastoor van Noordwijk (+856) werden toen weer overgebracht van Haarlem naar de R.K. Parochiekerk van Sint Jeroen in Noordwijk. Elk jaar rond de naamdag van Sint-Jeroen – 17 augustus – kwamen honderden pelgrims uit de wijde omtrek naar Noordwijk om hem te vereren. Anno 2017 worden er geen grote processies meer gehouden, maar wordt Jeroen nog op allerlei wijzen – als patroon van Noordwijk – in ere gehouden. Van Pasen tot het Feest van de H. Willibrord (7 november) worden er verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van het jubileumjaar Jeroen125.

Pastor Theo Blokland van de parochiekern Sint Jeroen en Maria ter Zee licht toe : “Met de viering van dit jubileum willen wij Jeroen weer een beetje dichter bij de Noordwijker brengen. Voor velen is Jeroen niet meer dan een naam van een straat of een plein. Of van de twee kerken die Noordwijk-Binnen rijk is: de Oude Jeroenskerk en de R.K. Sint-Jeroenskerk. En dat is overigens niet voor niets. Jeroen heeft in de negende eeuw de basis gelegd voor de (geloofs-) gemeenschap Noordwijk.

Caloroma

Het Landgoed Calorama in Noordwijk-Binnen krijgt bijzondere aandacht tijdens de jubileumviering. Tijdens de jaarlijkse Jeroensommegang, in de plaats gekomen van de processies, wordt ook dit jaar het Jeroensveld op het Calorama aangedaan. De Jeroensommegang op zondag 20 augustus is een rondgang door Noordwijk-Binnen langs de - niet meer bestaande - vijf heilige bruggen, die vroeger toegang boden tot de bedevaartplaats. Het officiële Sint-Jeroensfeest wordt gevierd op zondag 3 september, waar velen (oud-) Noordwijkers op afkomen. Op 21 september a.s. wordt er een dagtocht georganiseerd naar de Abdij van Egmond, dat een speciale binding heeft met de bedevaartplaats.

Jubileumboek

In december van dit jaar zal er een boek verschijnen over Jeroen en zijn betekenis voor Noordwijk. Er kan vooraf ingetekend worden, waarvoor de naam van de inschrijver wordt opgenomen in een officiële lijst van boekbezitters in het boek.

Open Kerk

Elke zaterdagmiddag t/m 30 september a.s. is de R.K. Sint-Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen vrij te bezichtigen. Van 13.00 – 16.00 uur is de prachtig gerestaureerde kerk te bewonderen, waarbij er dit jaar speciale aandacht wordt geschonken aan de functie als bedevaartkerk.

Sint-Jeroens Club

Niet alleen kerken, een straat en een plein zijn naar Jeroen vernoemd. Ook de van oorsprong rooms-katholieke voetbalvereniging (zondagcompetitie) is naar de Noordwijkse patroon vernoemd. De vereniging organiseert op woensdagmiddag 6 september a.s. een wandelvoetbalwedstrijd voor jongens en mannen met de naam Jeroen. Ter afsluiting van het jubileumprogramma vindt er in oktober een manifestatie plaats onder de naam “Jeroen in beeld en muziek”.

Informatie

Het volledige programma en achtergronden zijn te vinden op de jubileumwebsite www.jeroen125.nl en de facebookpagina Jeroen125. Hier kan ingeschreven worden voor de activiteiten en voor het jubileumboek.

_BT Clear