Ziet u door de CO2-opnemende bomen het bos nog? Weet u met andere woorden nog waar te beginnen als het gaat om het verminderen van CO2-uitstoot of het besparen van energie? Sander van der Velden en Nuenenaar Jur Muskens van Duurzaam Wonen Wijzer wel. En het mooie is: zij hebben er hun werk van gemaakt om mensen zoals u de weg te wijzen in het woud van mogelijkheden.
Wij zijn in de allereerste plaats adviseurs, geen verkopers”, maakt Sander meteen duidelijk. “Onze passie voor duurzaamheid vertaalt zich vooral in het aanwakkeren van de bewustwording van klanten. Daar valt namelijk al veel winst te halen als het gaat om energiebesparing.”
Een energiezuinige 1-watt ledlamp die 365 dagen per jaar 24/7 aanstaat, verbruikt al 8,7 kW per jaar; dit soort informatie blijft bij mensen hangen, weet Sander uit ervaring. Hij kan dan ook van vrijwel ieder apparaat aangeven hoeveel (sluip)verbruik het kost. Ook met informatie over een zinvolle hoeveelheid zonnepanelen weten Sander en Jur mensen te verrassen: “Soms wil iemand extra panelen voor het opladen van de elektrische auto. Als ik dan vraag waar die auto staat als de zon schijnt, blijkt dat op het werk te zijn, niet bij huis. Dan zie je de kwartjes vallen.”
Om woningen en bewoners optimaal te laten presteren op het gebied van energie, brengt Duurzaam Wonen Wijzer in een uitgebreide analyse alle energieopwekkers, verbruikers en verliezers in kaart. “Daarna kijken we welke duurzame producten en diensten het meeste effect hebben, wat ze kosten, wat ze opleveren en welke mogelijke subsidies er zijn.” Niet alleen voor nu, ook voor de langere termijn. Want, als bijvoorbeeld kinderen uit huis gaan, heeft dat enorme impact op de energiebehoefte. “De ene maatregel versterkt de andere. De relatie tussen de geadviseerde maatregelen, in een realistisch tijdsperspectief en in de meest efficiënte volgorde; daarmee creëren we waarde voor onze klanten.” Niet voor niets kiezen mensen met het advies heel vaak voor het duurzaamheidstraject van Duurzaam Wonen Wijzer.
Een blouse die u niet meer aantrekt of een ketting die toch nergens bij staat... Daar maakt u iemand anders misschien heel blij mee. Denkt u weleens aan ruilen? Ruilen is hip, want het is makkelijk, gezellig en goed voor het milieu. Als minder mensen spullen kopen, hoeven fabrikanten minder te produceren. Bovendien is het ook nog eens vriendelijk voor uw portemonnee!
Wat zou u leuk vinden om te ruilen? Bekijk gewoon eens wat bij u past. Bent u een fervent lezer, dan begint u misschien een boekenruil.
Gek van planten of heeft u vaak stekjes? Dan is een plantenbibliotheek beginnen in uw voortuin echt iets voor u. U plaatst dan een kratje of kastje met plantjes of stekjes. Het idee is dat iemand dan weer een plantje brengt en hem ruilt voor een ander. Natuurlijk mag alleen meenemen misschien ook. U bepaalt de spelregels.
In de buurt zijn er ook vaak lokale initiatieven en sites waarop u dingen kunt ruilen. Bedenk waar u vanaf zou willen en wat u zou willen ontvangen. Misschien krijgt u liever iets terug dat ‘op’ gaat. Ruil dan eens uw dvd of boek voor een blik soep of een flesje olijfolie. Heeft u eenmaal de smaak van het ruilen te pakken? Vertel het verder. U zult zien dat het aanstekelijk werkt.
Duurzaamheidskrant
Gemeente Nuenen