De Verenigde Straten? van Nuenen

Kees Rovers stond mede aan de wieg van het Nuenense glasvezelnetwerk en sinds begin 2020 is hij actief bezig met De Verenigde Straten van Nuenen. Met hetzelfde doel: mensen slimme instrumenten bieden die kwaliteit toevoegen aan het leven. “Ik heb me voorgenomen om pas te stoppen met werken als die belofte in Nuenen is ingevuld”, aldus Kees. Samen met een aantal projectpartners maakt hij daar nu werk van.

_BT Clear

Bewoners van de Nuenense wijken Refeling, Refelingse Erven en Het Puyven zijn de gelukkigen die profiteren van Kees’ belofte. Zij hebben op het online platform WoonConnect een online interactieve 3D-model van hun woning tot hun beschikking, waarmee ze kunnen experimenteren met duurzame aanpassingen en ve rbeteringen en meteen kunnen zien wat het kost en wat het oplevert. Kees: “Hiermee kunnen mensen zelf bepalen wat wel en niet past bij hen. Voor de een zijn dat zonnepanelen, voor de ander een slaap- en badkamer op de begane grond of een plek om thuis te werken.” Want in plaats van mensen ervan te overtuigen dat ze bijvoorbeeld iets wel of niet moeten doen, wil Kees dat ze zich verdiepen in hun huis en eigen verantwoorde keuzes maken voor de toekomst.

Samen aanpakken

“Mijn ultieme doel is dat groepen mensen zich rondom thema’s verzamelen om de mogelijkheden te onderzoeken”, vervolgt Kees. Een mooi resultaat van dit uitgangspunt is al bereikt in de Putterlaan, waar bewoners van een heel blok woningen samen hebben geïnvesteerd in een dakrenovatie. Kees: “Door het samen aan te pakken, kan het goedkoper, met beter toezicht en minder materieel.”

Inspiratie

Veel bewoners hebben al geëxperimenteerd het 3D-model van hun eigen woning. In november konden ze interactief deelnemen aan een webinar met informatie over De Verenigde Straten van Nuenen, de 3D-tool, financieringsmogelijkheden en participatie van bewoners. Van daaruit zijn behoeften geïnventariseerd en bewoners aan elkaar gekoppeld. “De bedoeling is dat zij hun groepsprojecten uiteindelijk zelf dragen en anderen inspireren hetzelfde te doen”, besluit Kees.

Projectpartners: Provincie Noord Brabant, Gemeente Nuenen, VNO-NCW Brabant/Zeeland, Close the Gap, Coöperatie Onsnet, WoonConnect (van architectenbureau en softwareontwikkelaar De Twee Snoeken), Rabobank, Be Good! en Regionaal Energieloket.

_BT Clear

Vijf ‘quick wins’

om energie te besparen

Uw energierekening verlagen en gelijk meer comfort in uw woning brengen? Dit zijn vijf kleine maatregelen die u meteen zelf kunt uitvoeren.

1. Tochtstrips

Tochtstrips kunt u gebruiken om kieren te dichten bij deuren en ramen. U voelt vaak meteen verschil. Het kopen en aanbrengen ervan is zo gedaan en het scheelt een hoop tocht en stoken.

2. Radiatorfolie

Heeft u radiatoren tegen een buitenmuur die niet (goed) is geïsoleerd? Gebruik dan radiatorfolie achter die radiatoren. U koopt dit al voor enkele euro’s bij de bouwmarkt en zelf aanbrengen is erg makkelijk.

3. Waterbesparende douchekop

Snel besparen? Gebruik een waterbesparende douchekop. Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) kan daarmee makkelijk jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas (samen 50 euro) besparen.

4. Ledlampen

Onzuinige peertjes en andere lichtbronnen vervangen door ledlampen is slim, zelfs als de ‘oude peertjes’ het nog doen. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en is 75% zuiniger dan een halogeenlamp.

5. Energiezuinige apparaten

Als u elektriciteit wilt besparen, controleer dan het energielabel van de nieuwe apparaten die u koopt. Zo lang mogelijk met uw spullen doen en apparaten repareren is bijna altijd het beste voor het milieu. Uitzondering hierop zijn veel koelkasten, vriezers en wasdrogers. Deze zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden. Dan is het beter om uw oude, onzuinige apparaat te vervangen door een nieuwe zuinige.

_BT Clear

Dit aanbod geldt nog steeds...

Mogelijk ontving u als huiseigenaar enige tijd geleden van de gemeente Nuenen een waardebon t.w.v. 70 euro voor het aanschaffen van energiebesparende producten. Deze bon kunt u nog t/m 31 maart 2021 inwisselen voor bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips of led-lampen. Handig, toch? Wees er snel bij, want er is per gemeente een beperkt budget beschikbaar! Bekijk of er nog budget beschikbaar is op www.winstuitjewoning.nl/gemeente/nuenen.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant

Gemeente Nuenen

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear