Dit helpt u om minder eten te verspillen

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en de portemonnee. Daarom geven we graag tips om verspilling tegen te gaan.

Ruik en bekijk eerst voordat u iets weggooit

Wist u dit? Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) staat op etenswaren die niet snel bederven, zoals pasta en rijst. Na de datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar veel producten zijn nog prima te gebruiken na de THT-datum. Dus kijk en ruik vooral of het nog lekker is. Twijfelt u? Gebruik uw zintuigen!

Een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) staat op bederfelijke producten zoals vlees of vis. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Gebruik uw ‘restjes’ in een nieuw gerecht

Uw restje
Oud brood
Overgebleven rijst
Overgebleven
Groente
Doet het ook goed als...
croutons, wentelteefjes of tosti
rijstpudding, knapperige snack of nasi
smoothie of in taart
in omelet of als ovenschotel

Bekijk uw voorraad en plan bewust

  1. Bekijk de voorraad, koelkast en vriezer voordat u boodschappen gaat doen;
  2. Plan vooraf wat u in een week gaat eten, bijvoorbeeld op zondag;
  3. Eten over? Deel met vrienden, collega’s of familie - of vries porties in;
  4. Gebruik restjes voor verrassende combinaties;
  5. Let op de hoeveelheid eten en weeg het eventueel af.

Bron: Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/groente-en-fruit.

Heeft u (te) veel bananen?

Heeft u overrijpe bananen op de fruitschaal, met een bruine of bijna zwarte schil? Dit is perfect voor het bakken van bananenbrood! Bananenbrood lijkt op cake, maar is vaak wel gezonder dan cake, vooral als u variaties maakt met andere gezonde ingrediënten. Op internet vindt u veel recepten en varianten van bananenbrood. U kunt het brood ook per plakje invriezen. Lekker en gezond!

_BT Clear

GerwenZO:

zo ziet de toekomst van wonen eruit

De vloer knuffelen: zo comfortabel kan duurzaam wonen zijn

Het nieuwbouwproject met 72 woningen in de elleboog van de Smits van Oyenlaan en de Lieshoutseweg is een van de eerste gasloze nieuwbouwprojecten met EPC-0-woningen in Nederland. Alle woningen hebben een uitmuntende isolatie, een individuele (water)warmtepomp, zonnepanelen en een gebalanceerd ventilatiesysteem. Halverwege 2019 zijn de woningen opgeleverd. Ivo Lammers en Maartje Heldens namen hun intrek in een tussenwoning.

_BT Clear
Het plan voor GerwenZO trok meteen Ivo’s aandacht. Zijn huis aan de Opwettenseweg vroeg steeds veel onderhoud en Ivo wilde liever investeren in een nieuwe woning. Hij fietste naar de nieuwbouwlocatie en bezocht het informatiecentrum. “Ik keek over de zandvlakte en dacht: ik denk dat ik hier wel wil wonen”, vertelt hij. Zijn vriendin Maartje zag dat ook zitten.

Warm in de winter, koel in de zomer

Al snel na de oplevering ontdekten Ivo en Maartje hoe comfortabel het wonen in een duurzame woning is. Maartje: “We verhuisden tijdens een hittegolf. Tussen het sjouwen door heb ik echt de vloer geknuffeld; dat was héérlijk.” Dat is te danken aan de grondwarmtepomp. Die verwarmt de woning in de winter en koelt in de zomer.

Ivo: “Op elke verdieping zit vloerverwarming en iedere ruimte is individueel te verwarmen of te koelen. Een voordeel is ook dat we nergens radiatoren hebben.”

Zonne-energie

De zonnepanelen die niet op, maar tussen de pannen zijn geïnstalleerd, kunnen de pomp in principe volledig sturen. Maartje: “We hebben een stukje aangebouwd en daarop ligt een extra rijtje zonnepanelen om ook ons overige energieverbruik duurzaam op te wekken.” Het stel verbruikte het eerste jaar minder dan nul kWh elektriciteit, want de panelen wekten meer energie op dan nodig was voor eigen verbruik. Ook het ventilatiesysteem is energiezuinig. Het warmte-terugwinsysteem zorgt voor ventilatie van de woning met beperkt warmteverlies en voor filtering van de lucht. “Als je in de winter ’s morgens beneden komt, is de vloer nog heerlijk warm”, vertelt Maartje. “En in de zomer is het hier zo ontzettend lekker dat je het liefst binnen zou blijven. Toch zet ik ook de deuren en ramen geregeld open om frisse lucht in huis te krijgen.”

Helemaal thuis

Maartje en Ivo voelen zich inmiddels helemaal thuis in de nieuwe buurt. “Ik weet niet of ik zelf voor al die energiebesparende maatregelen gekozen zou hebben”, besluit Ivo. “Maar ik ben er nu wel blij mee. Voor mijn portemonnee, voor het milieu en voor het comfort.”

_BT Clear

Duurzaamheidskrant

Gemeente Nuenen

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear