Maak het groen en fleurig rondom uw huis

In deze Samen Vooruit krant staan veel tips en ideeën voor in uw huis. Maar ook rondom uw huis valt er veel winst te behalen. Denk ook eens aan uw tuin of balkon!

Maak alvast plannen voor het voorjaar

In deze maanden is het koud en kunt u natuurlijk nog niet zoveel in de tuin doen. Maar vooruitdenken mag. U kunt dit voorjaar ook aan de slag gaan met een geveltuintje. Dat is een strook planten tegen de woning.

Iedereen wordt blij van een groen geveltuintje

Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. Een stokroos vindt u in het tuincentrum, maar u kunt ook de oude bloemen gebruiken om weer nieuwe te zaaien. De kans op mooie stokrozen is het grootst wanneer u de zaadjes in het vroege najaar, vanaf september, of het late voorjaar, eind mei, plant.

Nog meer voordelen van een geveltuintje:

  • Regenwater kan beter weglopen dankzij een geveltuintje.
  • Een geveltuintje houdt minder warmte vast dan tegels/beton.
  • Het is aantrekkelijk voor kleine dieren en vogels.

Zo trekt u meer bijen en vlinders aan

Heeft u de smaak te pakken? Zet planten neer die goed zijn voor vlinders en bijen. Dat kan in borders, potten of bakken. Wist u dat u vanaf april tot oktober vlinders kunt lokken? Dit doet u door voor afwisseling in de bloeitijd te zorgen. In het voorjaar bloeien bijvoorbeeld: Blauwkussen, Judaspenning en Kruipend zenegroen.

Solitaire bijen nestelen graag in een bijenhuisje of insectenhotel. Hang een huisje wel op een zonnige en droge plek.

Kies de tuin die bij u past

Op de website www.huisjeboompjebeter.nl vindt u handige tips voor de tuin die bij u past. Er zijn ook speciale apps die laten weten wanneer u wat kunt zaaien of planten. Handig, als u van nature geen groene vingers heeft, maar wel graag geniet van een mooi ‘buiten’.

Geeft u liever niet te veel uit aan uw tuin? Probeer dan eens wat stekjes te ruilen of let op (lokale) aanbiedingen. Wilt u elk jaar opnieuw genieten van kleur in de tuin? Kies dan voor vaste planten, daar heeft u extra lang plezier van.

Kruipend-zenegroen

Blauwkussen

Komende zomer ontvangt u statiegeld voor kleine plastic flesjes

Plastic flesjes die rondslingeren in de natuur, dat is een lelijk gezicht. Dit soort zwerfafval hoopt de regering de komende jaren flink te verminderen. Daarom komt er in juli 2021 ook op kleine plastic flesjes statiegeld.

Kleine plastic flesjes zijn een groot probleem

We gebruiken steeds vaker milieuvriendelijke en navulbare flessen om ons water mee te nemen. Toch kopen we in Nederland nog steeds elk jaar 900 miljoen kleine plastic flesjes. Ongeveer 100 miljoen daarvan belandt helaas in de natuur. Dat weten we doordat Rijkswaterstaat elk jaar de hoeveelheid zwerfafval telt. Tijdens dit onderzoek vinden ze altijd veel kleine plastic flesjes.

Slecht voor natuur en gezondheid

Dit soort plastic vergaat niet en daarom is het slecht voor onze natuur. Het breekt af in kleine stukjes en komt terecht in het water, in de grond en de lucht. Het is schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Vandaar dat de regering er nu voor kiest om statiegeld te heffen op kleine flesjes. De flesjes kunnen dan weer worden ingeleverd via supermarkten, treinstations, tankstations en via cateraars.

Wat u zelf kunt doen voor een schone omgeving

Een gezonde buurt? Daar draagt u heel makkelijk aan bij! Het begint met uw afval altijd in een afvalbak gooien. Is er geen afvalbak? Neem dan het afval mee naar huis en gooi het thuis weg. Heeft u een klein plastic flesje?

Deze mag in de speciale PMD zak die u kunt halen bij alle supermarkten, gemeentehuis Nuenen en milieustraat De Huufkes. Wanneer de PMD zak bij u wordt opgehaald, kunt u zien in uw persoonlijke afvalkalender. Vanaf komende juli kunt u deze kleine plastic flesjes natuurlijk inleveren bij de supermarkt. Dan krijgt u er 15 cent statiegeld voor terug. Zo draagt u bij aan een schoon en gezond Nuenen!

_BT Clear

Duurzaamheidskrant

Gemeente Nuenen

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear