In gesprek over regionaal energie opwekken én besparen

In Nederland hebben we een nationaal Klimaatakkoord. In het akkoord staan meer dan 600 afspraken om minder broeikasgassen uit te stoten. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan en zo de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

De overheid heeft 30 energieregio’s in Nederland opdracht gegeven een plan te schrijven om aan deze afspraken te voldoen. Zo’n plan heet Regionale Energiestrategie: RES. In die plannen staat hoe de regio energie duurzaam wil opwekken en hoe zij transitie naar een aardgasvrije regio vormgeeft. Gemeente Nuenen werkt voor de RES samen met 20 andere gemeenten binnen de energieregio Metropoolregio Eindhoven (MRE).

Dit is een gezamenlijke opdracht

De energietransitie gaat iedereen aan. Daarom gaan we in de regio in gesprek met verschillende belanghebbenden over de energietransitie. We onderzoeken op welke plaatsen in de regio het duurzaam opwekken van energie mogelijk is en hoe we energie kunnen besparen. En wat we kunnen doen om woningen en gebouwen duurzaam te verwarmen.

Besparing is de basis

Inzetten op energiebesparing is de basis van onze RES. We willen de komende jaren op verschillende manieren energiebesparing stimuleren. Want alles wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken.

Duurzame energie

De RES geeft voor het duurzaam opwekken van energie prioriteit aan zonnepanelen op grote daken, bijvoorbeeld van bedrijven of stallen. Met alleen zonnepanelen op daken kunnen we helaas niet al onze energie opwekken. Er wordt daarom ook gekeken naar andere plekken in de regio, de zogenoemde zoekgebieden voor grootschalige opwekking. In de concept-RES kunt u deze zoekgebieden bekijken. Tot slot worden in de RES ook afspraken gemaakt over het duurzaam verwarmen van onze huizen.

Betrekken van bewoners

De fase tot aan concept-RES stond met name in het teken van onderzoeken. In de huidige fase, naar RES 1.0, worden onder andere zoekgebieden voor grootschalige opwek specifieker gemaakt. Hierbij worden inwoners en andere stakeholders betrokken.

Kijk voor meer informatie op de website van de energieregio:
energieregiomre.mett.nl.

Drukke dag? Zet uw maaltijd in de ‘wonderoven’!

Stelt u zich voor, u zet ‘s middags rijst aan de kook, gaat de deur uit en ’s avonds is het nog lekker warm. Voor het langzaam garen van gerechten of warm houden heeft u geen slowcooker nodig.

Dat is namelijk precies wat u met een hooikist doet. Vroeger hoorde dit tot een standaard in het huishouden. En net zoals wijde broekspijpen en rotan is de hooikist ook toe aan een comeback. Dankzij een moderne hooikist of wonderoven blijft uw eten warm zonder dat u gas of stroom gebruikt!

Ineke en Nelly leggen uit hoe u uw eigen moderne hooikist, stooflap of 'wonderoven’ maakt

Heeft u twee oude theedoeken of oude kussenslopen? Perfect! U naait deze twee lappen aan elkaar, met daartussen iets dat isolerend werkt. Bijvoorbeeld: hooi, stro, opengevouwen kranten, noppenfolie, kussenvulling, oude dekens of een combinatie hiervan.

Leg de doeken op elkaar met een goede laag isolatie ertussen. Vouw ongeveer 1,5 cm van de randen van de stof om naar binnen (naar de kant waar het hooi ligt). Naai de randen van de lappen stof op elkaar zodat u een gevulde lap krijgt. Deze vouwt u om een pan met iets wat normaal een tijdje moet koken (rijst, eieren) of wat u op laag vuur laat garen (sauzen of stoofpotjes). Vastzetten kan met een koordje of een postbode elastiek. Of naai een tunnel rondom met een koord erin, zodat u de lap als een buideltje om de pan kunt doen.

Liever iets met een kist?

Wilt u liever iets met een ‘echte’ kist maken? Dan heeft u alleen een bestaande kist nodig met wat isolerend materiaal. Twee linkerhanden? Dan kunt u eventueel ook een koelbox gebruiken en deze vullen met dekens.

En dan?

Dan kan het koken beginnen. U hoeft alleen de rijst/bouillon/pasta(saus) een paar minuten op de normale manier te koken. Daarna kunt u het direct met de pan en al in de hooikist of stooflap zetten en gaart het door. In deze vorm wordt de warmte tot wel 6 uur vastgehouden. Zo blijven uw gerechten natuurlijk en energiezuinig warm!

Ideaal…

  • Het gebruikt geen elektriciteit
  • Uw eten kan niet aanbranden

Ineke en Nelly

_BT Clear

Duurzaamheidskrant

Gemeente Nuenen

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear