Duurzaamheid in Nederweert

De fractievoorzitters van de gemeenteraad

over duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook voor de gemeenteraad. We vroegen de fractievoorzitters van de gemeenteraad om hun visie op duurzaamheid te geven.

_BT Clear

Martin van Montfort - Fractievoorzitter D66 Nederweert

“We werken hard aan een duurzaam Nederweert: windmolens en zonnepanelen, betere afvalscheiding, schone lucht en investeren in natuur. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen, dat moet samen. De samenleving van de toekomst is duurzaam. Laten we daar dus nú al samen mee aan de slag gaan. Doet u ook mee?”

Jorik Franssen - Fractievoorzitter VVD Nederweert

“VVD Nederweert benadert duurzaamheid als economische kans. Zo bouwen we aan onze leefomgeving én aan economische vooruitgang. De gemeente ondersteunt door het overbrengen van die gedachte aan ondernemers en inwoners, concreet maken van duurzame ambities, stimuleren van nieuwe bedrijfsmodellen en schrappen van onnodige regels. Zo wordt duurzaamheid rendabel en bouwen we gezamenlijk aan een duurzaam Nederweert.”

Marcel Vossen - Fractievoorzitter JAN

“Als je alleen naar geld kijkt, dan zie je dat het goed gaat met Nederland. Wie verder kijkt, ziet dat onze welvaart ten koste gaat van het milieu. De manier hoe we onze economie inrichten, is bepalend voor de verdeling van welvaart, welzijn en geluk, en de gevolgen van ons handelen zijn bepalend voor klimaat, ecosystemen en milieu. Wanneer we de samenleving evenwichtiger en eerlijker inrichten, worden we onvermijdelijk duurzamer.”

Ria Stienen - Fractievoorzitter Nederweert Anders

“Nederweert Anders heeft duurzaamheid hoog in haar partijdoelstellingen staan en stelt een bedrag van € 1.000,- ter beschikking aan een organisatie of een particulier die een uitvoerbaar en concreet plan of idee heeft om de duurzaamheid binnen de gemeente Nederweert en haar kerkdorpen te verbeteren. Informatie opvragen en inzendingen indienen (plannen en een concrete financiële onderbouwing) kan tot 19 december 2018 via [email protected].”

_BT Clear

Duurzaam bouwen aan het Salmespad

Van oudsher is er in Nederweert een grote vraag naar bouwkavels waarop particulieren hun eigen woning willen bouwen. De gemeente geeft hier altijd ruimte aan. Nu het plan Hoebenakker vol raakt, werken we aan een nieuw uitbreidingsplan: Hoebenakker-Salmespad. Dit plan geeft ruimte aan ongeveer 35 woningen. Een mooie kans om een duurzame, nieuwe woonwijk te ontwikkelen.

_BT Clear

Sinds 1 juli 2018 krijgen nieuwe woningen geen aansluiting meer op het gasnet. Hoebenakker-Salmespad wordt dus de eerste aardgasvrije woonwijk in Nederweert. De ambities van de gemeente reiken echter nog een stukje verder. Wat zou het mo oi zijn als er straks ook alleen maar energieneutrale of zelfs nul-op-de-meter-woningen verrijzen!

Individuele begeleiding

Om deze ambitie een kans van slagen te geven, begeleidt de gemeente de toekomstige particuliere bouwers in het plan individueel. Wethouder Voss: “We gaan iedere koper van een bouwkavel een keukentafelgesprek aanbieden. Daarin leggen we uit wat de mogelijkheden en kansen zijn om de woning extra energiezuinig te bouwen en in te richten.

Zo’n gesprek kan - eventueel met de architect erbij - gaan over techniek, isolatie, raamverdelingen, materialen, offertes, prestaties, et cetera. We proberen op deze manier de toekomstige bewoners enthousiast te maken voor energiezuinig en duurza am bouwen. We kiezen er nadrukkelijk niet voor om het verplicht op te leggen. We willen juist dat de bouwer zelf gemotiveerd is om dit te doen”.

Meer informatie

Voor de start van de uitgifte van de bouwkavels organiseert de gemeente waarschijnlijk begin 2019 een inloopavond rondom het plan. De datum volgt nog.

Aan het Salmespad komen aardgasvrije, duurzame woningen.

_BT Clear