Duurzaamheid in Nederweert

Voordelen van het afkoppelen van hemelwater

Het klimaat verandert, eerdere voorspellingen zijn in een sneller tempo nu al waar te nemen. We krijgen steeds meer te maken met wateroverlast door extreme buien, lange periodes van droogte (onder andere (drink)waterbeschikbaarheid) en hittestress (gevolgen volksgezondheid en arbeidsproductiviteit). Om ons beter aan te passen op wateroverlast en droogte hebben we in 2017 samen met Waterschap Limburg en de provincie een subsidieregeling in het leven geroepen voor particulieren om regenwater af te koppelen van het riool en om dat te infiltreren op eigen terrein. Vakspecialist Jac Broens vertelt er meer over.

_BT Clear

Waarom afkoppelen?

“Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. De rioolbuizen kunnen deze waterhoeveelheid niet verwerken. Daardoor loopt het riool soms over en komen straten blank te staan. De regen die op het dak van e en woning of schuur valt, loopt nu via de regenpijp naar de riolering. Dit is schoon water en hoort eigenlijk niet thuis in het riool. Het is beter dit water af te koppelen van het riool”, aldus Broens. “Op die manier beperken we de wateroverlast en bestrijden we de waterbeschikbaarheid. Nu, maar zeker ook in de toekomst.”

Veel mogelijk

Jac Broens adviseert inwoners over de mogelijkheden om af te koppelen. Inmiddels hebben al meer dan 45 panden of bedrijven afgekoppeld, in totaal meer dan één hectare. Afkoppelen kan op allerlei manieren: ondergronds via infiltratiekratten of een lavakoffer en infiltratie-/drainagebuizen, en bovengronds in een wadi of laagte in de tuin.

Bijdrage voor uw tuin

“Stel: u wilt uw tuin veranderen. Dan is dat hét moment om te overwegen het hemelwater af te koppelen.” Broens adviseert u graag over de mogelijkheden. Op de website van de gemeente vindt u de eerste informatie. Ook op www.waterklaar.nl is veel te vinden over afkoppelmogelijkheden. Als u 10 m2 afkoppelt in uw tuin, zorgt dit al gemiddeld voor 8.000 liter water per jaar!

Gemeente zelf ook aan de slag

“De afgelopen jaren werden onder meer de sporthal en de parkeerplaats bij De Bengele en een gedeelte van het gemeentehuis en de parkeerplaats aan de Loverstraat afgekoppeld”, vertelt Jac Broens. “In 2018 gaan we verder met het afkoppelen van gemeentelijke gebouwen, zoals de gemeentegarage, het gemeentehuis en de gymzaal in Ospel.”

Advies en subsidie

Hebt u interesse om ook hemelwater wat nu op het riool is aangesloten af te koppelen en in aanmerking te komen voor subsidie? Stuur dan een mail met uw contactgegevens naar [email protected]. Dan neemt Jac contact met u op voor een geheel vrijblijvend advies over de aanpak en de subsidie. Voor kleine af te koppelen oppervlakten bedraagt de subsidie € 9,- per m2. Voor grote oppervlaktes de werkelijke kosten van de afkoppeling met een maximum van € 9,- per m2.

Jac Broens, vakspecialist afkoppelen hemelwater.

_BT Clear