Duurzaamheid in Nederweert

Nieuw afvalbeleid

Goed scheiden van afval scheelt u in de portemonnee

Wist u dat een duobak in de gemeente Nederweert gemiddeld 280 kilogram afval per jaar bevat? Dit is 118 kilogram afval per inwoner per jaar. Hiermee scoren we niet slecht. Gemiddeld ligt de hoeveelheid afval bij gemeenten met een vergelijkbare omvang op 134 kilogram per inwoner. Ook op het gebied van kosten presteren we goed. Met de totale afvalbeheerkosten behoren we tot de 20 goedkoopste gemeenten van Nederland. Prima resultaten, maar achterover leunen is er niet bij. Want de afvalmarkt is in beweging!

_BT Clear

Veel restafval verbrand

Vroeger werd afval op een grote hoop gestort. Daarna werd het beperkt gescheiden ingezameld en kwamen er verbrandingsovens voor het restafval. Tot 2011 was het Nederlandse beleid vooral gericht op afvalscheiding en ver branding van restafval.

Niet weggooien, maar nieuwe producten maken

Het nieuwe beleid is meer gericht op de filosofie Van Afval Naar Grondstof (VANG). Afvalproducten worden daarbij steeds vaker gebruikt als grondstof om nieuwe producten van te maken. Neem bijvoorbeeld het gft-afval dat wordt omgezet naar compost. Of kunststof verpakkingsafval dat we weer inzetten om er nieuwe producten van kunststof van te maken.

Wat zit er nog in ons restafval?

Het restafval in de duobak bevat nog altijd veel grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde restafval in Nederweert voor meer dan de helft bestaat uit gft-afval. Dit wordt nu verbrand in verbrandingsovens, te rwijl hier via vergisting en compostering gemakkelijk biogas en compost van te maken is.

Via de ondergrondse containers zamelen we al 22 kilogram PMD (plastic, metalen en drankenkartons) in. In ons restafval zit nog ongeveer 13 kilogram van ditzelfde afval dat we prima kunnen recyclen.

Een gemiste kans! Want door dit afval beter te scheiden, dragen we bij aan een zogenaamde circulaire economie en lagere verwerkingskosten. En dit laatste merkt u in uw portemonnee.

Beleidskader VANG

Begin oktober dit jaar stelde de gemeenteraad het beleidskader VANG vast. Hiermee geven we mede invulling aan ons duurzaamheidsbeleid. We gaan uit van zoveel mogelijk scheiden vooraf in plaats van nascheiding. We zien a fval meer en meer als grondstof. En we nemen daarbij onze inwoners ‘als gebruiker’ als uitgangspunt.

De doelstellingen

  • In 2020 hebben we maximaal 100 kg restafval per inwoner
  • In 2025 hebben we maximaal 30 kg restafval per inwoner

Effectief en efficiënt

Op basis van dit beleidskader bekijken we welke manier van afvalinzameling past bij het bereiken van de doelstellingen. Hierbij hebben we als uitgangspunt ‘effectief en efficiënt’. We zoeken naar een duurzame balans tussen milieu, service en kosten. Een belangrijke factor bij het bepalen van het juiste inzamelsysteem bent u als inwoner. Het succes van afvalscheiding begint namelijk bij het draagvlak voor het inzamelsysteem bij u als gebruiker.

_BT Clear

Wim gaat er helemaal voor in zijn nieuwe woning

Gaat u een woning bouwen dan kunt u heel veel doen om het energiegebruik laag te houden. Dat is goed voor het milieu dat is goed voor uw beurs. Wim Janssen is bezig met het bouwen van een woning aan de Heerbaan. Wim gaat voor extra maatregelen. We mailden met hem om te vragen wat hij allemaal doet en waarom.

“Sorry, ik ben vandaag en de komende dagen erg druk met het plaatsen van een ‘sedum groendak’. Wat betreft onze woning kan ik in het kort enkele details aangeven. Het is een Fins houten huis, gestapeld met houten balken (logs) met een afmeting van 180 x 134 mm. De hele buitenwand is geïsoleerd met vlaswol met een dikte van 180 mm. Ook het dak is geïsoleerd met vlaswol 180 mm en een substraat-laag van 80 mm.

De verwarming is glasverwarming. Dat is een systeem van gehard dubbelglas met een geïntegreerd elektrisch verwarmingselement. Deze isolerende beglazing kan dienen als hoofd- of bijverwarming. Traditionele radiatoren of stoffige convectorputten zijn dan niet meer nodig. De vloeren zijn geïsoleerd onder het betondek, met 100 mm tempex. Boven het betondek tussen houten balken ligt nog eens 100 mm vlaswol. Verder is de vloer opgebouwd uit 18 mm OSB-plaat waarop 4 mm kurk is gelijmd.

De vrijstaande werkplaats bij het huis is voorzien van 33 zonnepanelen die hopelijk het geheel energieneutraal maken. Uiteraard schreeuwt de tegenwoordige tijd om duurzaam te leven/investeren dus gebruiken we ook overal ledlampen.”

_BT Clear