Duurzaamheid in Nederweert

_BT Clear

De energiecoaches voor huurders van Wonen Limburg.

Duurzaamheid
belangrijk thema voor woningcorporaties

Woningcorporaties spelen een belangrijke rol bij duurzaamheid en wonen. Zij richten zich ook steeds meer op de toekomst en het besparen van energie. Woningvereniging Nederweert en Wonen Limburg geven aan op welke manier zij werken aan duurzaamheid.

Woningvereniging Nederweert

“De afgelopen twee jaar zijn 150 woningen van onze vereniging energetisch aangepakt. Dat houdt in dat bij deze woningen de daken zijn geïsoleerd, nieuwe raam- en deurkozijnen zijn geplaatst met HR++ beglazing en ook is er vloerisolatie aangebracht. Daarnaast hebben we de mechanische ventilatie vervangen voor een CO2-gestuurd systeem en combiketels vervangen voor HR-ketels. Als bonus hebben we de bewoners ook nog zonnepanelen aangeboden.” Aan het woord is Corry Keulen, directeur-bestuurder van Woningvereniging Nederweert. “Afgelopen zomer hebben we de huurders van de betreffende woningen nog eens extra bedankt voor hun medewerking. Duurzaamheid is namelijk een opgave waar je gezamenlijk de schouders onder moet zetten.”

Corry Keulen is ook voorzitter van de Stuurgroep Zonnig-Limburg, een samenwerkingsverband van tien Limburgse woningcorporaties. “In juni 2015 is het startsein gegeven voor het driejarig project. Het doel was om minimaal 3.000 huurdaken te voorzien van zonnepanelen. De drie jaar zijn inmiddels voorbij en het doel is ruimschoots behaald. In totaal zijn er ongeveer 28.000 zonnepanelen gelegd.” Daarmee hebben we samen ruim 3.500 Limburgse huishoudens een lagere energierekening kunnen bezorgen. Dat was ons belangrijkste doel. Daarnaast waren verduurzaming en verlaging van de CO2-uitstoot natuurlijk belangrijke drijfveren. We zijn er best een beetje trots op dat we dit project volledig hebben kunnen afronden en het beoogde resultaat bereikt hebben. Ook met dank aan de Provincie Limburg die het project gesteund heeft.“

Wonen Limburg

Ook Wonen Limburg zet zich in voor het woongenot van de komende generaties. En duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. Het hardnekkig vasthouden aan fossiele brandstoffen is een aanslag op onze aarde. Wonen Limburg past daarom in samenwerking met partners en huurders bestaande woningen op energetisch vlak aan, biedt zonnepanelen aan, verleent medewerking aan het initiatief Waterklaar en zet energiecoaches in.

Energiecoaches voor huurders

Wonen Limburg beschikt over een aantal energiecoaches. Dit zijn medewerkers met vaak een technische achtergrond en veel kennis over energie. Zij kunnen via een huisbezoek huurders adviseren en ondersteunen bij het verlagen van de energiekosten. En dit kost de huurder helemaal niets. Het ter plekke meten van het energieverbruik van apparatuur geeft vaak een verrassend inzicht. Meestal gaat het namelijk over energiekosten die huurders zelf kunnen beïnvloeden.

Waterklaar

Klimaatverandering zorgt tegenwoordig voor steeds meer uitersten. Naast de extreme regenval ontstaat er ook meer wateroverlast door de toename van de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen. Hierdoor stroomt er meer regenwater rechtstreeks het riool in. Afkoppelen van het riool is de methode om dit water in gebruik te nemen. Het project Waterklaar stimuleert deze methode. Wonen Limburg vindt het belangrijk dat ook huurders hun steentje bij kunnen dragen aan het verbeteren van waterafvoer. De corporatie heeft het daarom voor huurders gemakkelijker gemaakt om hun tuin waterklaar te maken, door in 2018 mee te doen met drie Waterklaar-pilotprojecten waaronder een project in Nederweert.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze energiecoaches? Of wilt u meteen een gratis afspraak maken voor een huisbezoek? Neem dan contact op met Wonen Limburg via het Woon Advies Team op telefoonnummer 088 – 385 0800 of via e-mail: [email protected]

Maatregelen blijven nodig voor verbeteren milieu en lagere energielasten voor huurders

Ook de komende jaren gaat Woningvereniging Nederweert verder met de verduurzaming van woningen en de omgeving. “We houden daarbij steeds meer rekening met het soort materiaal dat we toepassen, met eventueel hergebruik en een koppeling met planmatig onderhoud. Met deze maatregelen leveren we een bijdrage aan het verbeteren van het milieu en wordt de energierekening van onze huurders lager, zodat de woonlasten betaalbaar blijven”, volgens Corry Keulen.

Opschoondag basisschool Budschop

Op vrijdag 21 september was het Keep it Clean Day! Dit landelijk initiatief daagt alle Nederlanders uit om een dag lang ál het zwerfafval op te ruimen dat ze tegenkomen. Bassischool Budschop heeft hier ook aan meegedaan en ging op deze dag de wijk Budschop opschonen.

De leerlingen van basisschool Budschop Nederweert vertellen: “In het gebied waar we aan de slag gingen, hebben we verbazingwekkend veel gevonden, ook hele rare dingen. Dat vonden we wel gek, want er staan heel veel prullenbakken. We hebben drie vuilniszakken voor de helft gevuld met plastic en glas. En dit was nog niet eens alles wat er lag. Op veel plekken lag nog van alles, maar hier konden we niet komen.
Wij hebben het leuk gehad en de tijd ging snel. Als we nou allemaal één keer per week de boel zouden opschonen, dan wordt Nederweert nog een stuk mooier!”

Kerngezond

Bij duurzaamheid denken we vaak niet direct aan onze eigen duurzaamheid. Voor onze eigen duurzame inzetbaarheid in een duurzame samenleving is bewustwording van onze leefstijl essentieel. Dat is waar het project Kerngezond zicht op richt. En waar kun je dan het beste beginnen? Juist, bij de jeugd!

Het kerngezond-programma vindt plaats op alle basisscholen in de gemeente Nederweert. Het programma bevat drie pijlers: gezond bewegen, gezonde voeding en gezond gedrag. Bij de laatste pijler vormen respect voor elkaar en de omgeving een belangrijk onderdeel. Vanuit deze pijler wordt ook de link gelegd naar afval. In dit geval zwerfafval. Een van de onderdelen van het scholenproject is bewustwording van de problematiek rondom zwerfafval. Daarnaast gaan de kinderen daadwerkelijk aan de slag met het opschonen van de leefomgeving rondom de school.

Vanuit Kerngezond gaan we duurzaam om met onszelf (gezond bewegen en gezonde voeding), de mensen in onze omgeving en de omgeving zelf (gezond gedrag).

_BT Clear