Duurzaamheid in Nederweert

Collectieve zonnedaken

Het eerste collectieve zonnedak van NEWECOOP, ‘de Winhoeve’ is feit. Een collectief zonnedak biedt de mogelijkheid om eigen elektriciteit van zonnepanelen te gebruiken als u zelf geen dak of geen geschikt dak hebt. De coöperatie kijkt al verder naar nieuwe mogelijkheden voor een collectief zonnedak in Schoor en in de omgeving van Ospel.

_BT Clear

Voor wie?

  • Een collectief zonnedak biedt de mogelijkheid om toch elektriciteit van eigen zonnepanelen te kunnen gebruiken voor:
  • Bewoners/eigenaren van een woning zonder een eigen dak (appartementen).
    Woningeigenaren of ondernemers zonder een geschikt dak voor zonnepanelen, bijvoorbeeld:
    - Met (gemeentelijke) bomen voor de woning of het bedrijfsgebouw.
    - Moeilijke (dakvorm/dakkapellen etc.) of ongeschikte daken voor zonnepanelen.
    - Een verkeerde oriëntatie van de hellende daken.
    - Op een monument.
    - Woningeigenaren of ondernemers die zonnepanelen niet op hun eigen woning/bedrijf willen.

Per project een projectcoöperatie

Voor de realisatie en exploitatie (vijftien jaar) van een collectief zonnedak of zonneweide onder deze regeling is een energiecoöperatie verplicht. NEWECOOP richt hiervoor per project een projectcoöperatie in. Voorwaarde is dat de deelnemers (leden) in het gebied van de zogenaamde postcoderoos wonen en dat het collectieve dak of zonneweide ook binnen dat gebied ligt. NEWECOOP heeft die postcoderoos zo gedefinieerd dat iedereen binnen de gemeentegrenzen van Nederweert kan deelnemen.

Hoe werkt het?

Een deelnemer investeert in een x-aantal panelen, afgestemd op 80-85% van zijn totale elektriciteitsverbruik. Uw energieleverancier geeft de energiebelasting van de hoeveelheid elektriciteit, die met uw zonnepanelen op het collectieve zonnedak is opgewekt, op uw energienota geheel terug. Dit is gelimiteerd tot 10.000 kWh en een looptijd van vijftien jaar. Dit vormt het grootste aandeel van uw opbrengsten. Daarnaast krijgt u nog een klein bedrag per paneel van de netto opbrengst van de opgewekte elektriciteit, die verkocht wordt aan een groene energieleverancier. De investering voor een collectief dak of een zonneweide zijn over het algemeen lager dan die voor zonnepanelen op uw eigen dak. De terugverdientijd is circa acht jaar. Een collectief zonnedak of zonneweide is te realiseren onder de fiscale regeling ‘Verlaagd tarief’.

Wat is het verschil met zonnepanelen op uw eigen dak?

Als de zonnepanelen op uw eigen dak liggen, en u blijft over het jaar gezien nog steeds iets gebruiken, dan mag u elektriciteit die u op de momenten waarop de zon volop schijnt (u dus meer opwekt dan u direct verbruikt) salderen met de elektriciteit die u moet inkopen op dagen dat de zon niet schijnt. Voor de hoeveelheid opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen op uw eigen dak, bespaart u de leveringskosten (dag- en nachttarief) plus de energiebelasting.

Collectief zonnedak ‘de Winhoeve’

De eigenaar van een grote schuur aan De Riet in Nederweert-Eind verhuurt dit dak voor een periode van minimaal vijftien jaar tegen een kleine vergoeding aan energiecoöperatie NEWECOOP. Op dit dak komen 739 zonnepanelen waarmee het mogelijk is om jaarlijks 184.000 kWh op te wekken. Voor het aanbrengen van de PV-installatie (zonnepanelen, omvormers en aansluiting) is een opstalrecht gevestigd. De projectcoöperatie Collectief Zonnedak ‘de Winhoeve’ laat de installatie namens haar leden (de deelnemers) aanleggen en verzorgt de exploitatie.

Als de deelnemers gemiddeld met zestien zonnepanelen deelnemen (circa 4.000 kWh/jaar) dan kunnen zo’n vijftig woningeigenaren, huurders en bedrijven deelnemen.

Ondersteuning door MVE Nederland

MVE Nederland (Maatschappelijk verantwoorde Energie) ondersteunt NEWECOOP bij de eerste Postcoderoosprojecten. Deze organisatie heeft al meer van dit soort projecten in Nederland draaien. MVE Nederland verzorgt de engineering van het project, ondersteunt bij de notariële oprichting van de projectcoöperatie, vestigt het opstalrecht voor de PV-installatie en doet de collectieve aanvraag bij de Belastingdienst voor het terugontvangen van de btw op de investering. Tijdens de exploitatie verzorgt MVE Nederland de verkoop van de opgewekte elektriciteit, en de controle op de correcte verrekening van de energiebelasting van de hoeveelheid opgewekte elektriciteit op de energienota van de deelnemers. Deelnemers van de projecten kunnen ook gebruikmaken van de collectieve inkoop van groene stroom en gas, van NL Energiecollectief (een van de participanten in MVE Nederland).

Meer over NEWECOOP en collectieve zonnedaken leest u op www.newecoop.nl.

Ondertekening van de dienstverleningsovereenkomst voor het eerste zonnedak in Nederweert.

_BT Clear