Duurzaamheid in Nederweert

Boeren van Nederweert zetten de toon voor een schone planeet

_BT Clear

26.000 zonnepanelen: jaarlijks goed
voor 5,5 miljoen kilo minder CO2-uitstoot

Agrariërs zijn in de gemeente Nederweert koploper in het opwekken van schone, duurzame energie. Er liggen ruim 26.000 zonnepanelen op de stallen van de boeren die zijn aangesloten bij de vereniging Boeren van Nederweert. Goed om jaarlijks 2.400 huishoudens, een derde van alle gezinnen in de gemeente, van groene stroom te voorzien.

Als je al die panelen achter elkaar legt, ontstaat er een lint van ruim veertig kilometer. Eén langgerekt zonnepanelenpad van Nederweert tot Sittard. De agrarische sector in Nederweert levert lokaal een grote bijdrage aan de oplossing van het wereldwijde klimaatprobleem. “Dankzij de groene energie die de boeren samen opwekken, wordt jaarlijks 4,5 miljoen kilo aan CO2-uitstoot bespaard. Anders gezegd: zonder hun zonnepanelen zouden er elk jaar 9.100 bomen moeten worden geplant om de schade aan het milieu te compenseren”, vertelt Jaimie Lauwers van Xperal, hofleverancier van zonnepanelen aan Boeren van Nederweert.

Bittere noodzaak

Hij vervolgt: “Als het gaat om een schonere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen kan de lat niet hoog genoeg liggen. In lijn met het Klimaatakkoord van Parijs besloot het kabinet dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. Het is bittere noodzaak, zeker als je bedenkt dat fossiele brandstoffen langzaam maar zeker uitgeput raken.”

Goedkoper voedsel produceren

De Boeren van Nederweert nemen in de gemeente het voortouw bij deze missie. Ondersteund door een prijsgarantie voor de opgewekte stroom investeerden zeventien agrariërs de afgelopen drie jaar samen bijna zes miljoen euro in de aanleg van zonnepanelen. Daarnaast maken de boeren veelvuldig gebruik van andere, milieuvriendelijke oplossingen, zoals zonneboilers, warmtepompen en houtpelletkachels.

In de eigen energie voorzien

Voorzitter Chris Salimans namens de Boeren van Nederweert: “Het voelt goed om op deze manier bij te dragen aan een duurzame wereld. Daarnaast, en daar hoeven we niet omheen te draaien, levert het financiële voorde len op. Door in onze eigen energie te voorzien, besparen we kosten en kunnen we goedkoper voedsel produceren. Uiteindelijk is dus ook de consument hierbij gebaat.”

Per jaar wekken de Boeren van Nederweert circa zeven miljoen kWh aan duurzame energie op. Het grootste deel van die groene stroom die de boeren opwekken, is nodig om hun eigen bedrijf draaiende te houden. Denk aan alle automatische systemen voor klimaatbeheersing, voerregulering en stalverlichting. De stroom die overblijft, leveren de boeren tegen een kleine vergoeding terug aan het net.

_BT Clear