Duurzaamheid in Nederweert

Nederweert op weg naar een duurzame toekomst

“Als gemeente zullen we zelf het goede voorbeeld moeten geven”

_BT Clear

Nederweert is ambitieus: energieneutraal in 2035. Dit is een doelstelling uit het nieuwe coalitieakkoord 2018-2022. Met het formuleren van een scherpe doelstelling geeft de gemeente aan dat ze duurzaamheid serieus neemt. Maar wat gaan we doen om die doelstelling te behalen? We gaan onze eigen gebouwen verduurzamen en duurzaamheid bevorderen. We zijn echter ook heel sterk afhankelijk van de inzet van de lokale samenleving.

Een goed voorbeeld doet volgen

“Als gemeente Nederweert haar doelstelling wil halen, dan kan dat niet zonder inzet en medewerking van de lokale samenleving. Als gemeente zullen we het goede voorbeeld moeten geven”, vertelt Hans van de Ker khof, duurzaamheidscoördinator bij de gemeente Nederweert. “Willen we als gemeente dat er zonnepanelen op daken komen, dan moeten we zelf ook aan de slag met zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. De gemeente werkt al aan het verduurzamen van de eigen gebouwen om ook duurzame energie te kunnen opwekken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het gemeentehuis volledig voorzien van ledverlichting, een warmtepomp plaatsen en gedeeltelijk de eigen elektriciteit opwekken via zonnepanelen.”

Energielabels

“Voor het gemeentehuis en sportcentrum De Bengele is het doel een energielabel A”, vervolgt Hans van de Kerkhof. “Nu heeft het sportcentrum nog een C- en het gemeentehuis een D-label. Daarnaast willen we het gemeentehuis zo veel mogelijk afkoppelen van het regenwater, zodat het niet meer in het openbaar riool terechtkomt. Ook gaan we voor elektrisch rijden: vanaf 2019 zetten we een aantal elektrische auto’s in voor dienstreizen. Hierdoor krijgen we een kleinere CO2-footprint. Dit zijn slechts enkele maatregelen waarmee we het goede voorbeeld kunnen en willen geven.”

Samenwerken aan een duurzame en leefbare samenleving

De rol van de gemeente is volgens Hans, naast de zaken die we zelf kunnen doen, vooral ook enthousiasmeren, informeren, faciliteren (binnen de mogelijkheden) en verbinden: “Als we bijvoorbeeld willen inzetten op zonnepanelen op bedrijfsgebouwen, dan moeten we het initiatief nemen. Door ondernemers, bedrijven, investeerders en banken bij elkaar te brengen. Voordelen hiervan zijn de gezamenlijke inkoop, beschikbaarheid van SDE+ subsidie en aantrekkelijke financiering. Door als gemeente het initiatief te nemen, ontzorgen we ondernemers en we stimuleren hen om gezamenlijk te investeren in duurzame energie. Waar we op in moeten zetten, bepaalt in principe ook de ‘markt’. Dat betekent dus prioriteit geven aan wat leeft in de lokale samenleving. Dit bereiken we alleen maar door met mensen in gesprek te gaan, ze bij elkaar te brengen, en samen te werken aan duurzaamheidambities.”

_BT Clear

Voor Sportcentrum De Bengele is het doel een energielabel A.

_BT Clear