Duurzaamheid in Nederweert

Burgerwindpark Ospeldijk:

samen werken aan de energietransitie

“De Nederweertse energiecoöperatie NEWECOOP bestaat nu zo’n twee jaar en werd meteen in het diepe gegooid. De projectontwikkelaars waren druk. Het leek wel alsof ze allemaal voor windenergie in Nederweert waren neergestreken. Grondposities werden door de ontwikkelaars driftig veilig gesteld. Uiteindelijk werden elf plannen voor windparken bij de gemeente ingediend!”, vertelt Andres Bauer, projectleider burgerwindpark Ospeldijk.

_BT Clear

“In deze situatie probeerden we als burgers, fris met een energiecoöperatie, een voet tussen de deur te krijgen tussen de ‘grote jongens’ in de windbusiness. We wilden het anders doen dan gebruikelijk, eerlijker en opener, met meer profijt en respect voor de mensen in de eigen omgeving. De vraag was niet of er wel of niet windenergie zou komen in Nederweert. De vraag was: op welke manier wordt een windpark ontwikkeld. Kan de buurt democratisch meedoen of niet?”

Op een andere manier

Andres vervolgt: “De gemeente en Provincie hadden uitgangspunten voor het ontwikkelen van windenergie vastgesteld. De uitgangspunten waren ons tot steun: revenuen terug naar de omgeving, géén grondspeculatie en één plan in één zoekgebied. Zo kregen wij als burgers een kans onder andere in het buitengebied van Ospeldijk. Samen met WML en geholpen door de expertise van zustercoöperatie Zuidenwind planden we een windpark op een radicaal andere manier dan gebruikelijk.

Geen vooraf afgesloten grondcontracten. Wij voerden een open gesprek met direct omwonenden en alle grondeigenaren. Zij zelf besloten hoe de grondvergoedingen op een eerlijke manier worden verdeeld. Iedereen vaart er wel bij. Ook verdubbelen wij als coöperaties de gebruikelijke inleg voor een omgevingsfonds voor de buurten rondom het windpark.

Doordat de coöperaties onafhankelijke eigenaars zijn, bestaat het park nu uit burgermolens waar we allemaal in kunnen investeren met als resultaat een mooi rendement. Daarnaast ontstaat er nu een coöperatief energiefonds dat in de toekomst ertoe bijdraagt Nederweert energieneutraal te maken.”

Open en eerlijke communicatie

“Het belangrijkste verschil in de ontwikkeling van een windpark waar wij als burgercoöperaties bij betrokken zijn, is de manier hoe we met elkaar omgaan”, legt Andres Bauer uit. “Draagvlak betekent niet dat je met z’n allen één zelfde mening over windenergie deelt. Draagvlak betekent wel dat er respect is voor elkaars mening. Het betekent ook open en eerlijke communicatie. Daarmee ontstaat vertrouwen. De omgeving van het burgerwindpark kan erop vertrouwen dat de opbrengsten en de winst zo veel mogelijk in de eigen buurt blijven.

Die energietransitie is nog wennen voor ons allemaal! Er moet nog veel gebeuren om onze gemeente klimaatneutraal te maken. Nu is er de kans om als burger zelf aan het stuur te staan en de regie en het profijt niet weg te geven aan vreemde partijen. Laten we de winst die met duurzame energie te maken valt zo veel mogelijk in onze eigen buurten laten landen. Als wij als burgers het voor het zeggen hebben, bepalen wij ook zelf hoe wij met elkaar omgaan! Zo doen wij dat bij de coöperaties en bij NEWECOOP, open, eerlijk en democratisch met elkaar.”

Andres Bauer is enthousiast over de komst van het Windpark Ospeldijk

Windpark Ospeldijk: een voorbeeld van samenwerking

Het windpark Ospeldijk bestaat in feite uit twee windparken: Ospeldijk Oost met twee turbines, is eigendom van de burgercoöperaties. Ospeldijk West bij het pompstation is van Waterleiding Maatschappij Limburg. Samen ontwikkelden zij het windpark. Bijzonder aan dit park is de

  • ontwikkeling met de coöperatieve grondaanpak;
  • bijdrage in het omgevingsfonds;
  • besteding van de winst van het park voor de ‘energietransitie’;
  • rente-uitkering op leningen van leden van de coöperaties.

Zo vloeien alle opbrengsten maximaal terug naar de omgeving.

Nieuwe Coöperaties kunnen groeien dankzij de oude coöperaties

Zuidenwind – de regionale windcoöperatie - helpt NEWECOOP bij de ontwikkeling en financiering van Burgerwindwindpark Ospeldijk. Zuidenwind financiert op dit moment 90% van het eigen vermogen en NEWECOOP 10%. Op termijn kan NEWECOOP haar belang uitbreiden. U kunt dat steunen door lid te worden van NEWECOOP en te investeren in die coöperatie.

Opbrengsten terug naar de omgeving

Het omgevingsfonds – de duurzame projectenpot Ospeldijk - is bedoeld voor duurzame projecten in de omgeving van het park. Zo kan Ospeldijk en omgeving eigen ontwikkelingsprojecten steunen met een bedrag van € 40.000,- per jaar. Er zijn echter nog meer geldstromen. De winst van Burgerwindpark Ospeldijk komt ten goede aan een Energiefonds. Vanuit het Energiefonds steunen Zuidenwind en NEWECOOP heel concreet de energietransitieprojecten in Nederweert. De winst schatten we op ruim € 200.000,- per jaar. Daarnaast is er ruimte voor een rente van 4-6% op de leningen van de leden van de coöperaties Zuidenwind en NEWECOOP. Kortom de opbrengsten vloeien maximaal terug. Wanneer u wilt meedoen, word dan lid van een van de coöperaties en kijk op www.investereninwind.nl.

_BT Clear