De Draak van Verspilling

Ook dit jaar was er weer een Sint Jorisdag op zondag 22 april bij creatief centrum Knooppunt 91 aan de Burgemeester Janssenstraat in Beesel. De stichting koos deze keer voor het thema ‘Verspilling’. Een Draak die iedereen vroeg of laat tegen komt.

Het goede tegen het kwade

De stichting linkt de legende van Sint-Joris en de draak aan een modern en belangrijk thema. Weliswaar speelt het originele verhaal zich af in een ver verleden; de boodschap over het goede tegen het kwade is universeel en tijdloos. Zoals Sint Joris destijds de draak overwon, zo kunnen wij tegenwoordig onze draken het hoofd bieden.

In gevecht met de draak

Elk jaar gaat Sint Joris opnieuw het gevecht aan met een draak. Niet met het grommende, groene beest, maar met een hedendaagse draak, een ‘Draak Anders’. Een draak die zich graag wil nestelen diep in ons onderbewustzijn, zodat hij onze normen en waarden kan vertroebelen, waardoor verspilling haast alledaags wordt…

Samen het avontuur aan

In de aanloop naar en tijdens de Sint-Jorisdag gingen geïnteresseerden samen het avontuur aan. Ze joegen de draak weg uit ons onderbewustzijn en toonden hem aan de buitenwereld. Om de draak en zijn verwoestende werk zichtbaar te maken organiseerde de stichting een fotowedstrijd. De beste foto’s werden tijdens de Sint-Jorisdag tentoongesteld. Een vakkundige jury wees twee winnaars aan.

Ook muziek, theater en dans

Daarnaast werd het strijdtoneel gevuld met muziek, theater, dans en presentaties van bedrijven en organisaties. Dit allemaal maakte de Sint-Jorisdag niet alleen een leerzame, maar ook een gezellige dag voor het hele gezin.

Ga jij de volgende keer ook het avontuur aan en word je een ware Sint Joris?!

Meer infomatie over de Stichting en de Sint Jorisdag vind je op www.sintjorisdagbeesel.com.

Consuminderen

Consuminderen betekent dat je bewust minder producten koopt en gebruikt. Vaak uit oogpunt om het milieu te sparen, soms uit noodzaak om geld te besparen. Het levert aan twee kanten iets op!

Op de automatische piloot

Je herkent het vast dat je vaak spullen koopt zonder er echt bij na te denken. Op de automatische piloot laad je de boodschappenkar vol, vul je de kledingkast met de laatste mode of neem je uitgebreid een douche gewoon omdat het zo lekker is.

Meer met minder

Als je minder producten koopt en gebruikt, sta je bewust stil bij je koopgedrag.

Er zijn verschillende manieren om tot minder consumptie over te gaan en een besparing te creëren:

  • Kijk eerst goed in je kledingkast, voordat je nieuwe kleding aanschaft. Heb je dat nieuwe truitje echt nodig? Of kun je nog prima combinaties maken van de kleding die je al hebt? Wellicht kun je ook eens tweedehands kleding shoppen?
  • Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Dan neem je minder snel onnodige producten mee.
  • Haal verse groenten en fruit bij de plaatselijke groenteboer of op de markt. Deze producten komen uit de streek en zijn daarom milieuvriendelijker.
  • Door bewust om te gaan met water kun je behoorlijk besparen voor het milieu en je portemonnee. Gebruik niet meer water dan nodig. In plaats van 15 minuten douchen, kun je er ook 8 minuten van maken.
  • Hang de was buiten te drogen. Dit scheelt weer een draai in de droger en was die buiten gedroogd is, ruikt vaak nog lekkerder ook!
  • Zet de verwarming uit in kamers waar je weinig komt, bijvoorbeeld de slaapkamers.
  • Door het licht uit te schakelen in ruimtes waar je niet bent, bespaar je elektriciteit. Overweeg ook eens LED-lampen ter vervanging van halogeen- of gloeilampen.

Zo zie je dat je eenvoudig meer kunt doen met minder. Door minder te verbruiken, houd je meer over. Of je het nu doet uit milieuoverwegingen of om te besparen. In beide gevallen is er iets of iemand bij gebaat.

_BT Clear

Beesel aangesloten bij statiegeldalliantie

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de afvalbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Wij zijn van mening dat het beter is zwerfvuil aan de voorzijde te voorkomen dan het achteraf op te ruimen. Het innemen van kleine flesjes en blik via het statiegeldsysteem zorgt bovendien voor een groter percentage hergebruik van grondstoffen. Dat is dubbele winst. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de statiegeldalliantie.

Samen met een heleboel andere gemeenten en organisaties roepen we de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes.
_BT Clear
_BT Clear