Beesel zonder aardgas -
maar hoe dan?

_BT Clear

Nederland zonder aardgas, aardgasloos wonen in Beesel. Het klinkt simpel, maar sinds we, gestimuleerd door de overheid, in de jaren ‘60 massaal zijn overgestapt op aardgas, zijn we er allemaal aan verslaafd geraakt. Gemiddeld komt 70% van onze energierekening door het gebruik van aardgas voor verwarming en koken. En dan hebben we het alleen maar over wonen en zwijgen we nog over aardgasgebruik door kantoorgebouwen, industrie en land- en tuinbouw.

Groningen en Parijs

Groningse aardbevingen en Parijse klimaatdoelen dwingen Nederland af te kicken van het aardgas. En dat gaan wij natuurlijk ook in Beesel ervaren. De rijksoverheid heeft gesteld dat we in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Dat is een hele opgave omdat op dit moment in 95% van alle woningen nog aardgas verstookt wordt voor koken, verwarmen en douchen.

Beginnen met nieuwbouw

Het gemakkelijkst is om te beginnen met nieuwbouw. Recent is de verplichting vervallen om een gasaansluiting aan te leggen. Beesel heeft daarop bij Oppe Brik al een voorschot genomen. In deze wijk realiseren we 84 appartementen, 21 huurwoningen, 40 koopwoningen en 10 woon/werkkavels, allemaal zonder gasaansluiting. Daarmee lopen we in Nederland voorop.
Bouw je zelf een nieuwe woning? Wees verstandig en maak slimme keuzes wat betreft verwarming, warm water en koken, zodat je niet over een paar jaar weer investeringen moet doen als je verplicht van het aardgas moet loskoppelen.

Overstappen bij bestaande bouw

Voor de bestaande bouw is het natuurlijk heel wat complexer. Er zijn over de aanpak heel wat ingewikkelde keuzes te maken en wie gaat dat allemaal betalen? Moeten we allemaal overstappen op inductie koken? Dat betekent ook dat iedereen een nieuwe pannenset moet kopen. Daarnaast moeten cv-ketel en gasboilers vervangen worden door andere installaties. En wat voor installaties dan? Bovendien stelt een aardgasloze verwarmingsinstallatie andere eisen aan de woning op het gebied van isolatie.

Wil je nu al van het aardgas af?

Huiseigenaren die solidair willen zijn met de door aardbevingen geplaagde Groningers, kunnen nu al actie ondernemen.

De eerste stap: naar all electric

Je kunt ervoor kiezen om all elektric te gaan leven. Je moet hiervoor een aantal eenmalige investeringen doen: wandradiatoren zou je kunnen vervangen door infraroodpanelen aan het plafond. Hiervoor is een goede basisisolatie van je woning een vereiste. Warmwater en douchewater kunnen ook door een elektrische installatie opgewarmd worden. De elektriciteitsrekening gaat hierdoor natuurlijk wel fors omhoog.

Een vervolgstap: niet alleen anders, maar ook minder

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Zet daarom in op besparing. Dat kan door gedragsverandering, gebruik van zuiniger apparatuur, door het inzetten op hoogwaardige isolatie en door alternatieve verwarming van de woning met bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp. Dat betekent wel dat je moet overstappen op lage temperatuurverwarming (bv vloerverwarming).

De derde stap: energieneutraal

Als je de maatregelen uit de vorige stappen hebt genomen, kun je energieneutraal worden door zelf stroom op te wekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen, een zonneboiler of zelfs door warmte uit de bodem te halen.

Wie gaat dat allemaal betalen?

Al deze maatregelen kosten natuurlijk geld, soms veel geld. Er zijn mensen die dat kunnen betalen, maar veel mensen kunnen dat niet. Om de overgang naar duurzame warmte te versoepelen, zijn slimme financierings-constructies nodig. Denk hierbij aan investeringen die terugverdiend kunnen worden met de energiebesparing.
Op dit moment zijn er al enkele mogelijkheden om te financieren, zoals subsidie op een warmtepomp of een goedkope lening voor isolatie. De komende jaren zullen nog meerdere financieringsconstructies ontwikkeld worden om deze hele energietransitie mogelijk te maken.

Plan voor warmtetransitie

De komende jaren gaan we aan de slag met het maken van een plan hoe we de omslag van aardgas naar andere energiebronnen kunnen maken. De gemeente zal u regelmatig informeren over de ontwikkelingen op dit gebied.

Waar doen we het allemaal voor?

Het lijkt in de discussies over aardgasloos alleen te gaan over de kosten en de technieken, maar waar doen we het allemaal voor?

Als we van het aardgas af gaan en overgaan op schone, duurzame energie levert dat ook veel op:

  • De mensen in Groningen hebben minder last van aardbevingen;
  • De lucht wordt schoner door minder fijnstof;
  • Als we minder aardgas gebruiken, stoten we minder CO2 uit wat een gunstige invloed heeft op het klimaat;
  • We zijn niet afhankelijk van (buitenlandse) energieleveranciers zoals Rusland die de aardgaskraan als machtsmiddel kunnen dichtdraaien;
  • En, zeker niet onbelangrijk: op termijn daalt onze energierekening.
_BT Clear
_BT Clear