Hoogste haalbare gebiedslabel voor Oppe Brik

Schone lucht en water dragen bij aan de gezondheid van bewoners, natuur verlaagt stress en een groene omgeving verhoogt de waarde van vastgoed. We weten het allemaal, maar tegelijkertijd zien we dat vaak keuzes worden gemaakt waarbij natuur en milieu ondergeschikt zijn. Daardoor staan natuur, milieu en gezondheid onder druk.

Hoe houden we onze leefomgeving gezond?

Volgens NL Greenlabel kunnen we onze leefomgeving ook in de toekomst gezond en aantrekkelijk houden door onze tuinen, parken en plantsoenen op een duurzame manier in te richten en te beheren. Denk bijvoorbeeld aan meer groen in plaats van steen, bloemrijke kruidenmengsels in plaats van een gazon, en het toepassen van inlands hout en circulaire materialen.

Unieke wijk Oppe Brik

Precies dat doen we in onze wijk Oppe Brik. Centraal in de wijk ligt een park, waaromheen nieuwe, aardgasloze woningen met het principe Nul-op-de-Meter en een vernieuwende school in het voormalig fabriekspand worden gerealiseerd. NL Greenlabel verzorgde de visie en het ontwerp van het park, een unieke plek met 3 pijlers: gezondheid, sociale cohesie en historie, waarbij de inbreng van betrokkenen is meegenomen.

Gemeente Beesel heeft gevraagd om certificering van het gebied. Bij certificering wordt het gebied beoordeeld op de criteria ontwerp, aanleg & onderhoud, producten & materialen, energie & klimaat, bodem & water, biodiversiteit, relatie mens & omgeving en borging.

Gebiedslabel A voor Oppe Brik

Op 29 maart, tijdens een feestelijke open dag, kreeg wethouder Jan Smolenaars het gebiedslabel uitgereikt.

“We zijn trots dat we het NL Greenlabel Gebiedslabel A mogen uitreiken aan Wethouder Smolenaars,” aldus Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel. “Zijn torenhoge ambities en inspanningen voor een integrale duurzame wijk en park Oppe Brik, hebben geleid tot het behalen van het hoogst haalbare Gebiedslabel. We zijn erg blij met dit resultaat en waardering van het werk door velen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de gemeente Beesel de ambitie om de ‘groenste’ wijk, waar wonen, werken en genieten centraal staan, heeft weten waar te maken”.

_BT Clear

Nieuwe school in oude greswarenfabriek

In de zomer van 2019 verhuizen BC Broekhin Reuver en Swalmen naar een nieuw schoolgebouw. Het historische pand van de greswarenfabriek in de wijk Oppe Brik wordt hiervoor duurzaam verbouwd. Eugene Verhagen, docent biologie vertelt over de plannen.

“Voor ons is het geweldig om straks in zo’n mooi historisch gebouw te zitten. De huidige locaties zijn niet meer van deze tijd; laat staan duurzaam. Met enkel glas, slechte isolatie en hoge energiekosten wordt het tijd om te verhuizen. Bij de nieuwe school in Oppe Brik staat duurzaamheid centraal bij zowel de bouw, het gebruik, als de inrichting; aan alles wordt gedacht.

Cultureel erfgoed

Veel oude elementen van het gebouw blijven behouden. Zo blijft een stukje cultureel erfgoed zichtbaar bewaard en daar kunnen we ook educatief ons voordeel mee doen. De combinatie van oud en nieuw maakt het echt tot een school van deze tijd. De indeling van de lokalen is gericht op meer samen werken en een goede aansluiting van theorie en praktijk. Dat vraagt van ons een andere manier van werken.

In het groen

De school staat straks midden in het park, waaraan we ook onze bijdrage leveren. We werken aan een afvalkunstwerk dat in het park geplaatst wordt. Het idee van een aantal leerlingen om een free run parcours aan te leggen wordt ook uitgevoerd. Bewegen is een belangrijk aspect, net als gezonde voeding waar we in onze nieuwe schoolkantine met restaurant zeker ook aandacht voor hebben. Het zou mooi zijn als we onze eigen eetbare tuin zouden kunnen realiseren, maar dat is wellicht iets voor als we eenmaal gesetteld zijn.

Nog even spannend

Het is voorlopig nog een spannende periode waarin veel op ons afkomt. Het lesgeven gaat ondertussen natuurlijk gewoon door. Wat het leuk maakt is dat je samen met leerlingen bezig bent met de toekomst. En daar doen we het toch voor.”

NL Greenlabel

NL Greenlabel, opgericht door Nico Wissing (tuin- en landschapsontwerper) en Lodewijk Hoekstra (tv tuinman), is een organisatie die duurzaamheid in de buitenruimte meetbaar wil maken. Aan producten, materialen en planten die aan de criteria voldoen, verstrekken ze duurzaamheidspaspoorten. Hiermee krijgen kopers inzicht in duurzaamheid van de producten.

Maar ook producenten, leveranciers en kwekers zijn hiermee gebaat, omdat ze begrijpen hoe ze hun producten duurzamer kunnen maken.

Gebieden (woonwijken, bedrijventerreinen en/of parken) die op een duurzame manier worden ontworpen, ingericht en beheerd krijgen een gebiedslabel. Gemeenten en ontwikkelaars zetten het gebiedslabel in om hun projecten te toetsen. Hiermee wordt direct duidelijk hoe hun plannen scoren op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit.

_BT Clear
_BT Clear