Samen doen
in het groen!

Binnen de bebouwde kom willen we ook meer aandacht voor biodiversiteit. Vooral in het openbaar groen worden meer bloeiende soorten aangeplant. Bij de renovatie van openbaar groen planten we bijen- en vlindervriendelijke vaste planten, bomen en struiken, waar dat mogelijk is. In de gemeente liggen ook veel gazons in parken en brede groenstroken. Komend voorjaar zullen hier een paar stroken worden ingezaaid met bloemenmengsels. Dat geeft meteen kleur aan het groen!

Uw initiatief?

Als u met uw buurt graag iets wil doen aan de biodiversiteit in het openbare groen, dan horen wij dat graag! Hiervoor heeft de gemeente een traject opgezet: Samen doen in het groen!

Meldt uw ideeën en initiatieven aan bij Jeanette Haverkort via [email protected].

Beesel voor bijen en vlinders

De gemeente Beesel wil meer natuur in onze directe leefomgeving. Dat betekent meer aandacht voor biodiversiteit; voor bloemen, planten, insecten, vogels en andere dieren, binnen de bebouwde kom én in ons buitengebied.

In het buitengebied

In het buitengebied gaan we de bermen natuurvriendelijker maaien. Door het maaien en afvoeren van het maaisel verarmt de grond. We houden hierbij ook rekening met de bloeitijden van bloemen en kruiden. Die krijgen meer kans om te bloeien en uit te zaaien.

Na verloop van tijd zullen er in de bermen meer soorten groeien en ontstaan er bloemrijke en soortenrijke bermen. Veel bermen worden, net zoals nu, nu twee keer per jaar gemaaid. En voor de verkeersveiligheid maaien we smalle stroken langs de doorgaande wegen en fietspaden vaker. Maar waar het kan maaien we nog maar één keer per jaar. Zodat in de winter schuil- en overwinteringsmogelijkheden voor insecten en andere dieren aanwezig blijven. Uiteindelijk zien de bermen er dan anders uit! Er zijn minder grassen aanwezig en meer bloeiende andere soorten.

Meer biodiversiteit

De bermen vormen een belangrijk leefgebied voor insecten, vogels en allerlei kleine zoogdieren. Uiteindelijk kunnen de bermen een uitgebreid netwerk in het buitengebied vormen van soortenrijke linten. En door dit netwerk worden de grotere natuurgebieden, zoals het Meerlebroek, de rivierduinen (Donderberg en de Bercken) en het Duitse woud met elkaar verbonden.

Om te kijken welke invloed het nieuwe maaibeheer heeft, zal de biodiversiteit elke twee jaar onderzocht worden. We krijgen zo een beeld van de resultaten. Ook stellen we het maaibeheer bij als de uitkomsten van dit onderzoek daarvoor aanleiding geven. Omdat de natuur langzaam reageert is het natuurvriendelijk beheer vooral een zaak van de lange adem!

_BT Clear

Een bijen- en vlinderoasein Beesel

Sinds enkele jaren is Imkerij De Drakenbijen actief in Beesel. ‘‘In eerste instantie lag de focus op het houden van bijen en de productie van alle bijkomende producten zoals honing, bijenwas kaarsen en diverse huidverzorgingsproducten” vertelt Philip Apeldoorn, eigenaar van de Imkerij.

Walhalla voor insecten

“Eind vorig jaar diende zich echter de kans aan om een strook grond te kopen. Het stuk van een halve hectare ligt recht voor de Imkerij. Leuk voor een ponyweide, dacht ik. Maar zoals dat gaat met plannen, veranderde het plan voor het stuk grond al snel. Het leek me bij nader inzien veel leuker om er een bijen- en vlinderoase van te maken. Een bijen- en vlinderoase is een weide waar een grote hoeveelheid en variatie planten staan die veel stuifmeel of nectar leveren waar bijen echt wat aan hebben. Behalve honingbijen leven er ook 350 solitaire bijen in Nederland. Daarom moet de weide ook interessant zijn voor deze soort. Door het aanleggen van steilranden, insectenhotels en houtwallen wordt het een waar walhalla voor veel verschillende soorten bijen en andere insecten.”

Iedereen is welkom

“De bijen- en vlinderoase creëer ik op eigen initiatief zonder subsidies van derden. Daarom heb ik gekozen voor een opzet waarbij ik de oase elk jaar laat groeien door enkele zaken of planten toe te voegen. Dit jaar zaai ik diverse zaadmengsels en plaats een variatie aan heesters. Niet alleen insecten kunnen hier een nieuw onderkomen vinden. Ook worden vogelhuisjes en vleermuiskasten opgehangen. Op die manier wordt het aantrekkelijk voor meer diersoorten.
Om dorpsgenoten en bezoekers van de Imkerij mee te laten genieten, krijgt de oase een open karakter en worden wandelpaden aangelegd. Iedereen is welkom om door de oase te lopen. En in de toekomst wellicht op een bankje te genieten van een mooi stukje natuur.”

Meer weten over Imkerij De Drakenbijen?

Imkerij De Drakenbijen is actief op Facebook met dagelijks nieuwtjes en wetenswaardigheden: www.facebook.com/drakenbijen. Wil je zelf de oase komen bewonderen? Kom gerust kijken op de Beekstraat in Beesel (tegenover huisnummer 26).

_BT Clear
_BT Clear