Duurzaamheidsvisie en energietransitie,

met z’n allen aan de slag

We koppelen duurzaamheid en energietransitie vaak aan ver-van-mijn-bed veranderingen, zoals de plastic soep in oceanen, smeltende ijskappen, heftige stormen of langdurige droogtes. Maar aardbevingen in Groningen maken duidelijk dat dit beeld niet langer standhoudt. Energietransitie en duurzame ontwikkeling gaan over onze achtertuin en raken ons lokaal.

Als we lokaal naar duurzame ontwikkeling en energietransitie kijken, gebeurt er iets boeiends: het komt dichterbij, wordt persoonlijker en daarmee spannender. We zullen samen keuzes moeten maken hoe we de ontwikkeling naar een duurzamere samenleving willen vormgeven. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente, ondernemers, organisaties en inwoners.

Lokaal kunnen we veel voor elkaar betekenen. We delen dezelfde leefomgeving en hebben vaak een hechtere band met onze eigen omgeving dan met die wereld-op-afstand.

Duurzaamheidsvisie

De gemeente wil samen met inwoners, bedrijven en organisaties een brede duurzaamheidsvisie opstellen. Onder de parachute van duurzaamheid werken we vijf thema’s uit: circulaire economie; klimaatadaptatie; biodiversiteit, duurzame inzetbaarheid van mensen; energietransitie. Waar willen we staan in 2030? En welke stappen moeten we daarvoor nemen?

Dit moet leiden tot een programma wat we de komende jaren gaan uitvoeren. Hiervoor organiseren we werksessies waarvoor betrokken (lokale) organisaties en bedrijven zullen worden uitgenodigd om de route naar een duurzaam Beesel samen in te vullen.

Omgevingswet en energietransitie

Parallel aan deze duurzaamheidsvisie gaan we werken aan een een proefproject Omgevingswet/ energietransitie. De komst van de Omgevingswet betekent dat er veel gaat veranderen. De wet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur., Doordat de vraag ‘wat willen we bereiken in een gebied’ voorop gaat staan, biedt deze wet meer ruimte voor particuliere ideeën en ontwikkelingen. Dat moeten we dan ook samen gaan invullen. We hopen dat inwoners, bedrijven en organisaties willen meedenken en meedoen in werksessies, zodat we gezamenlijk de toekomst van onze gemeente bepalen.

_BT Clear

Ervaringen

Nationale Duurzame Huizenroute

Ton Reijnders en zijn vrouw José stelden tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute in november hun pas verbouwde woonboerderij open voor geïnteresseerden. We vroegen Ton en José naar hun ervaringen.

“We vonden het best spannend om ons huis open te stellen voor de Duurzame Huizenroute. Je weet van te voren niet wie allemaal bij je binnen komen. Omdat we het belangrijk vonden om anderen op weg te helpen, hebben we het toch gedaan. We hebben 3 gezinnen, allen met verbouwingsplannen, ontvangen en rondgeleid. Het was een erg leuke en leerzame ervaring.

Aan de keukentafel

Aan de keukentafel bespraken we de technische maatregelen die wij hebben toegepast: spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, dubbel glas en een warmte-terugwin-installatie. En dat het goed is om vóór de verbouwing al te kijken naar toekomstige mogelijkheden. Behalve het comfort dat het geeft, maakt het een volgende stap naar aardgasloos wonen makkelijker. We vonden het ook erg leuk om nog tips en ideeën van de bezoekers te krijgen.

Een mooie besparing

Het beste advies dat we de bezoekers meegaven is om als basis een goede isolatie aan te brengen. Onze woning hebben we geïsoleerd met 20 centimeter dikke spouwmuurisolatie en een binnenmuur van 12 centimeter. Het eerste jaar hebben we in totaal 1000 m3 gas verbruikt, de helft van het landelijk gemiddelde voor een vrijstaande woning. Daarmee hebben we nu al € 600,- bespaard en die besparing komt ieder jaar terug!

Wij hebben veel geleerd van het openstellen van onze woning en moedigen anderen aan dat ook te doen!”

Duurzame
huizen gezocht!

Heb jij je huis verduurzaamd en wil je anderen ook op weg helpen net als Ton en José? Dan zoeken we jou!

Wat is de Duurzame Huizenroute?

De Duurzame Huizenroute is een landelijk initiatief, bedoeld om huizenbezitters die meer willen weten over het verduurzamen van hun huis of comfortabeler willen wonen te inspireren. Elk jaar in november zijn er twee zaterdagen waarop huiseigenaren hun huis openstellen voor belangstellenden. Je kunt als deelnemend eigenaar zelf beslissen welke dagen en welke tijdstippen je je huis openstelt.

Huis aanmelden

Vind jij het leuk om anderen op weg te helpen bij het duurzamer maken van hun woning? Meld je huis aan voor de Duurzame Huizenroute en deel jouw kennis en ervaringen. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++-glas, een warmtepomp, zonnepanelen of balansventilatie; alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol!

Meer informatie over de Duurzame Huizenroute vind je op www.duurzamehuizenroute.nl.

_BT Clear
_BT Clear