Samen voor een schonere leefomgeving 

 

Steeds vaker werken we als gemeente samen met inwoners aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Dat kan ook niet anders, want iedereen die hier woont, werkt of verblijft is er voor een deel verantwoordelijk voor. Dat geldt ook voor het schoon houden ervan.


Af van een ontsierend straatbeeld

Zwerfafval ontsiert en is slecht voor het milieu. Afval dat naast containers staat geeft een rommelige indruk, brengt stank met zich mee en zorgt soms zelfs voor ongedierte. En helaas is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat iedere hondenbezitter de hondenpoep opruimt. Ondanks dat het best goed gaat in onze gemeente, krijgen we nog regelmatig klachten over deze ergernissen.

Een positieve boodschap uitdragen

Om het gewenste gedrag te stimuleren, willen we een positieve boodschap uitdragen. Dat doen we samen, met jou, een aantal buurtbewoners of buurtvereniging, door op ‘probleemplaatsen’ even op te ruimen en vervolgens een aansprekende afbeelding of tekst op de stoep te spuiten.

Vorig jaar hebben we op een aantal plekken al uitingen op de stoep aangebracht om de ergernis over hondenpoep onder de aandacht te brengen. Op deze plekken is de hoeveelheid zichtbaar afgenomen.

De plaats bepaal jij

Ken jij een plek in jouw buurt waar je je ergert aan de hoeveelheid zwerfafval of hondenpoep? Of aan de bijplaatsingen van afval bij containers? Laat het ons weten op [email protected]! Dan maken we er samen werk van. We kunnen de ergernis niet helemaal oplossen, maar als we samen de boodschap verspreiden dan komen we een eind in de goede richting.

Genieten van een schone Maas

Ieder jaar zijn in maart de Schone Maas opruimdagen, een provinciaal project met als doel het hoogwaterafval langs de Maas en beken op te ruimen. Gemeente Beesel en een groot aantal vrijwilligers doen mee aan dit project.

“Inmiddels doen we al vier jaar mee aan de opruimactie”, vertelt Eduard Willems van Watersportvereniging De Draekevaerders. “Met zo’n 25 personen ruimen we na de hoogwaterperiode het aangespoelde zwerfvuil in de haven en langs de oevers van de Rijkelse Bemden weer op. Als ik met de boot ga varen, erger ik me altijd aan dat afval. Voor mij is dat de reden om mee te helpen.

Wel 120 zakken

De hoeveelheid afval die we opruimen is enorm. We hebben op één dag wel eens 120 zakken gevuld. Het meeste afval is plastic: lege plastic flesjes en verpakkingen. Ook blikjes en glazen flessen vind je vaak. Het is ongelooflijk als je beseft hoe mensen met onze natuur omgaan. Ik vind dat we vooral jongeren bewust moeten maken van wat vervuiling met ons leefmilieu doet. Laatst was ik bij de Rijkelse Bemden. Er stond een auto geparkeerd met twee jonge knapen. Toen de auto weg reed, zag ik de rommel die ze hadden achtergelaten. Zoiets kan ik niet begrijpen.”

Prikstokken, handschoenen en vuilniszakken

Anne-Marie Schoolmeesters is coördinator van de Schone Maasactie in Beesel. “Als coördinator heb ik de schone taak om de opruimactie te regelen en om de vrijwilligers te ondersteunen en te faciliteren.

Ik zorg voor voldoende spullen voor de opruimers zoals prikstokken, handschoenen en vuilniszakken. Na afloop geef ik aan Rijkswaterstaat door dat het afval opgehaald kan worden. De gegevens over het ingezamelde afval stuur ik naar Schone Maas en Staatsbosbeheer, die ze verwerken."

Het goede voorbeeld

Naast de Draekevaerders verzetten ook de leden van IVN De Steilrand samen met vrijwilligers een hoop werk om de oevers van de Maas zwerfvuilvrij te maken. Zij doen het gedeelte vanaf de Rijkelse Bemden tot de grens met Belfeld.

Zelf help ik altijd mee met opruimen. Ook burgemeester Petra Dassen is er ieder jaar bij om iedereen een hart onder de riem te steken. Ze waardeert het enorm dat zoveel mensen mee doen. Vaak steekt ze ook de handen uit de mouwen, net als enkele Wethouders. Zo proberen we het goede voorbeeld te geven.

Waar komt het afval vandaan?

Schone Maas probeert in kaart de brengen waar het afval vandaan komt. Hiervoor hebben ze afvalonderzoekers opgeleid. Deze mensen hebben vóór de opruimactie al gekeken welke soorten afval er liggen. Het doel is om te traceren welk afval waar vandaan komt.’’

Wil je meer weten of meedoen? Laat het ons weten via [email protected].

_BT Clear
_BT Clear