Gaat u mee op excursie: ‘Van prei tot potgrond’?!

In Venlo doet Attero van alles met uw GFT-afval. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Een kijkje achter de schermen

Graag nodigen wij u uit om zelf eens achter de schermen te kijken wat er met uw groente-, fruit- en tuinafval gebeurt.

Op vrijdag 22 juni van 13:00 tot 17:00 uur organiseert de gemeente Beesel een excursie naar Attero in Venlo. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar [email protected]. Vermeld hierbij ‘excursie Attero’ en uw naam/namen, adres en telefoonnummer.

Goed om te weten:

  • Aanmelden kan tot 18 mei;
  • Maximaal 2 personen per aanmelding;
  • Om veiligheidsredenen kunnen alleen personen van 18 jaar of ouder deelnemen;
  • Veiligheidsschoenen zijn verplicht. Heeft u er geen? Laat ons uw schoenmaat weten. Attero regelt dan schoenen voor u;
  • Wij regelen het vervoer;
  • Er zijn geen kosten aan verbonden;
  • Er is plek voor 40 inwoners: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Colofon

Uitgave van
Gemeente Beesel
I: www.beesel.nl
T: 077 - 474 92 92

Verzorgd door
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie
Gemeente Beesel

Foto voorpagina Draak
Rik van Rijswick

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

April 2018

Overname van artikelen is
alleen toegestaan mits de
gemeente Beesel hier toestemming
voor heeft gegeven. ETT Media en de
gemeente Beesel zijn niet aansprakelijk
voor fouten en/of omissies in deze krant.

Afval scheiden: nut en fabels

Er zijn nogal wat fabels over afval scheiden. Maar wat is waar en wat niet?

Na gescheiden inzameling gaat het afval weer op één hoop

Dit is een fabel. Het is goedkoper om gescheiden afval te verwerken dan één hoop gemengd afval. Heel soms worden partijen apart ingezameld afval afgekeurd omdat er te veel afval bij zit dat er niet in hoort. Dat afval kan dan niet meer gescheiden worden verwerkt. Daarom is het zo belangrijk om al je afval zorgvuldig te scheiden.

Afval scheiden is een druppel op een gloeiende plaat

Het idee dat gezinnen een klein beetje afval produceren vergeleken met bedrijven en kantoren, klopt niet. Wist je dat het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar minder is dan het niet-gerecyclede afval in huis? In 2015 waren huishoudens goed voor ruim 8.200 miljoen kilo afval. Hoe je dat weggooit maakt absoluut uit. Natuurlijk heeft het ook zin om op je werk afval te scheiden. Vraag je baas om aparte bakken neer te zetten voor plastic, gft, glas en papier.

Afval scheiden kost meer dan het oplevert

Ingezameld papier, glas, metaal en textiel leveren geld op: daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken omlaag. Het inzamelen en recyclen van gft tot compost en andere bio producten is (nog) niet kostendekkend, maar wel goedkoper dan verbranden. Bij plastic is het iets ingewikkelder: door de lage olieprijs is nieuw plastic namelijk goedkoper dan gerecycled plastic. Maar omdat producenten van plastic verpakkingen meebetalen aan de recycling, is het gescheiden inzamelen en sorteren van plastic toch kostendekkend. Voor het milieu is recyclen in elk geval altijd beter dan verbranden! Kortom: afval scheiden is waardevol, niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee.

En zo zijn er nog veel meer fabels die ons gedrag beïnvloeden. Afval bestaat grotendeels uit waardevolle grondstoffen. Door deze opnieuw te gebruiken hoeven we immers geen nieuwe grondstoffen te ontginnen en draagt u bij aan een duurzamere wereld.


Van de straat geplukt

In Offenbeek vroegen we Marga van de Zalm wat ze vindt van de nieuwe regels voor afvalinzameling.

“Sinds ik in deze gemeente woon, scheid ik mijn afval. De nieuwe regels zijn een logische stap in het nog beter scheiden. Het is een kwestie van even wennen; daarna gaat het vanzelf. Thuis heb ik een 60 liter restafvalcontainer. Daar kom ik goed mee uit. Gelukkig heb ik wel een pasje gekregen voor de ondergrondse restafvalcontainer. Daarmee kan ik 13 keer per jaar mijn stoma afval gratis wegbrengen. Anders had het niet gepast, want als stoma patiënt heb je best veel afval.

Wat vind je belangrijk?

Betrokken zijn bij de gemeenschap. Vanuit de politieke partij waarin ik zit, werd mijn interesse gewekt voor de afvalplannen van de gemeente. Daarnaast ben ik lid van Kernoverleg Offenbeek. Toen de gemeente bij het Kernoverleg vroeg of iemand in de Klankbordgroep afval wilden zitten, gaf ik me op. Zo kon ik meedenken over de wijzigingen. Omdat ik zelf stoma patiënt ben, had ik een goed beeld hoeveel afval je hiervan hebt. Dit afval kun je echt geen maand in je restcontainer bewaren. Dat ga je ruiken. Dus daar moest de gemeente rekening mee houden en dat hebben ze ook gedaan.

Wat wil je mensen meegeven?

Lang heb ik voor me gehouden dat ik stoma patiënt ben. Je loopt er natuurlijk ook niet mee te koop. Veel mensen schamen zich ervoor. Ik heb geleerd erover te praten en dat heeft mij veel opgeleverd. Mijn schroom is verdwenen. Het heeft me bewezen, dat als je je laat horen, je ook gehoord wordt. Daarom sta ik open voor mensen die hierover willen praten. Zij kunnen contact met me opnemen via [email protected].”

_BT Clear
_BT Clear