Verwijderen asbestdaken noodzakelijk voor volksgezondheid

Door zon, regen en wind treedt bij asbestdaken in de buitenlucht na verloop van tijd verwering op. Hierdoor komt asbeststof vrij (een gram per m2). Dit asbeststof kan verstuiven in de lucht en daalt neer op de grond en in oppervlaktewater. Het asbeststof vormt een gevaar voor de volksgezondheid, omdat mensen die stofdeeltjes kunnen inademen. Daarom zijn vanaf 1 januari 2025 asbestdaken wettelijk verboden.

_BT Clear

Tijdig saneren

Door de lange incubatietijd – tot dertig jaar na het inademen van asbestdeeltjes kan kanker ontstaan – ervaren veel bezitters van asbestdaken de urgentie echter nog niet. De gemeente Barneveld wil eigenaren van asbestdaken wijzen op de noodzaak van sanering en ze stimuleren om stappen te zetten. Door goede voorlichting en samenwerking met de provincie Gelderland wil de gemeente Barneveld hen zo goed mogelijk ondersteunen bij de sanering. Barneveld werkt samen met Omgevingsdienst De Vallei (OddV), de provincie Gelderland en vier regiogemeenten aan een plan om het verwijderen van asbestdaken te versnellen.

Beperk financiële risico’s

Asbest is ook in toenemende mate een financieel risico voor de asbestdakeigenaren. Voor de eigenaar schuilt het financiële risico in de aansprakelijkheid na calamiteiten (bijvoorbeeld brand), in waardedaling van zijn pand en in het risico van een opgelegde dwangsom in een handhavingsprocedure na 1 januari 2025. Door tijdige sanering blijven de financiële risico’s voor de asbestdakeigenaren beperkt.

Versnellen van de sanering is nodig en biedt ook kansen

Wethouder Didi Dorrestijn over de noodzaak om verwijderen van asbestdaken te versnellen: “Als we in het huidige tempo doorgaan met saneren zijn we eind 2024 nog lang niet klaar. Er is dus een versnelling nodig. Er moet nog echt een grote slag in onze gemeente gemaakt worden. Veel eigenaren zijn echter nog onvoldoende doordrongen van de noodzaak om hun asbestdak voor eind 2024 te verwijderen. Maar 31 december 2024 is een harde datum: vanaf dan zijn asbestdaken echt verboden. Wanneer je pas in 2024 wat gaat doen, dan ben je te laat. Ook omdat we verwachten dat de vraag naar sanering de komende jaren toeneemt en de kosten omhoog zullen gaan. Als eigenaar van een asbestdak doe je er daarom goed aan, nu aan de slag te gaan. Dan doe je het goed voor jezelf, je omgeving èn de samenleving. En natuurlijk kun je als je je dak laat saneren die kans benutten om je nieuwe dak meteen te laten isoleren en er zonnepanelen op te leggen. Zo draag je bij aan een energieneutraal Barneveld”

_BT Clear

_BT Clear

Afval scheiden levert grondstoffen op

Als we afval goed scheiden en alle bruikbare materialen recyclen gaan we verantwoordelijk om met schaarse grondstoffen. Dit levert grote milieuwinst op.

Maar ook als we alleen naar financiële winst kijken: waardevolle grondstoffen verbranden, dat is pas geldverspilling. Materialen als papier, textiel, glas en metaal hebben waarde. Van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt compost gemaakt en het levert biogas en warmte op. Dit is dus minder duur dan wanneer GFT wordt verbrand. Bij plastic is het een uitdaging om de kwaliteit van het ingezamelde plastic nog meer te verbeteren zodat het na recycling meer waard wordt. Daar wordt hard aan gewerkt.

Gescheiden afval blijft gescheiden

Alles wat u gescheiden inlevert en door de gemeente wordt opgehaald blijft gescheiden. De ingezamelde materialen worden waar mogelijk opnieuw benut. Dit levert veel voordeel op voor het milieu. Daarnaast verlaagt recycling de kosten van afvalinzameling- en verwerking. We zouden wel gek zijn om die kostbare grondstoffen weer bij elkaar te gooien in plaats van opnieuw te gebruiken. Waar komt dan ook de afvalmythe ’Alles gaat toch op één hoop” dan vandaan? Als ingezameld materiaal slecht is gescheiden, kan het niet altijd goed gerecycled worden. Als er bijvoorbeeld veel restafval bij het GFT of PMD is gedaan gaat het geheel helaas alsnog naar het restafval.

Handige tips

  • Weinig ruimte in uw (bij)keuken? Door plastic, metalen en drankenkartons (PMD) te scheiden, wordt uw restafval veel minder. Gebruik uw huidige grote afvalbak voor PMD en een kleintje voor restafval.
  • Er zijn steeds meer mooie, praktische en compacte oplossingen om afval te scheiden, zoek online maar eens op ‘afvalbak gescheiden afval’.
  • Verpakkingen (PMD en glas) die u gescheiden inzamelt hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg! Deksels en doppen zijn geen probleem, die worden er later met speciale technieken uitgehaald en apart verwerkt.
  • Leg een oude krant of stro onderin de GFT kliko om aankoeken en vastvriezen van etensresten te voorkomen en stank te verminderen.
_BT Clear