_BT Clear

We moeten ons aanpassen

Column wethouder Hans van Daalen

Portefeuillehouder Water en klimaat

Wat was het een heerlijke zomer voor zonaanbidders! Maar al dat mooie weer had ook een keerzijde, de recorddroogte. En vroeg of laat komt er dan toch ook weer die regen, die door de droge grond niet meteen kan wegzakken. Met mogelijk wateroverlast als gevolg. Het wordt natter en warmer in Nederland als gevolg van een veranderend klimaat. In de regio Veluwe en Vallei valt zelfs de meeste neerslag van Nederland. Hoosbuien en lange perioden van droogte komen steeds vaker voor.

Wij moeten ons aanpassen

Water op straat is acceptabel, wateroverlast in de woning moeten we zoveel mogelijk voorkomen. Hiervoor zijn maatregelen nodig. Niet alleen in de openbare ruimte van steden en dorpen, maar ook bij huizen en bedrijven. We moeten ons aanpassen aan de effecten van het klimaat. Dit noemen we klimaatadaptatie. Dat is niet nieuw. Op veel plekken in onze gemeente zien we al dat er maatregelen worden genomen. De gemeente Barneveld gaat een plan van aanpak maken om bij extreme neerslag schade en overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Gevoelige locaties worden in beeld gebracht en onderzocht wordt welke maatregelen nodig zijn. Naast wateroverlast krijgen ook droogte, hitte en waterveiligheid aandacht.

Wat kunt u zelf doen?

Ook u kunt meehelpen om ervoor te zorgen dat wateroverlast binnen de perken blijft en het regenwater niet voor overlast zorgt. Hoe? Door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen. Haal tegels eruit en vervang ze door planten, zodat het regenwater de grond in kan. Dit helpt ook om de grond te beschermen tegen droge periodes. Meer planten in de tuin betekent ook een betere bescherming van de biodiversiteit, meer afwisseling in het straatbeeld en minder opwarming in stedelijke gebieden.

En zorg ervoor dat het regenwater van daken niet via de regenpijp in de gemengde riolering terechtkomt. Al dat schone water wordt in het riool vermengd met vuilwater en bij hoosbuien kan het vervolgens niet weg. Straten komen blank te staan, putdeksels kunnen omhoog komen en voor gevaarlijke situaties zorgen, maar ook kan het water via het toilet of een afvoer uw woning binnenkomen. Het doorzagen van de regenpijp en het water in de tuin laten lopen, noemen we afkoppelen.

Klimaatverandering is iets waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt om ons goed op de toekomst voor te bereiden. Het gaat om samenwerken en bewustwording bij iedereen.

_BT Clear

Veel betegeling in uw tuin leidt ertoe dat het regenwater niet in de grond wordt opgenomen, maar grotendeels wordt afgevoerd naar het riool dat al steeds vaker overbelast is. Kunt u uw tuin vergroenen?

In 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. Dit betekent dat we vanaf nu aan de slag moeten. De gemeente Barneveld neemt al allerlei maatregelen om wateroverlast tegen te gaan:

  • we gebruiken bermen en groenstroken als tijdelijke opvang van water;
  • we leggen wadi’s aan waar het water langzaam in de bodem kan infiltreren;
  • wij hebben een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater;
  • bij het aanleggen van nieuwbouwwijken wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd, waarbij regenwater niet meer in de riolering terechtkomt.
_BT Clear