Bron: SBRCUnet

De aardgaskraan in Groningen gaat dicht in 2030

Wat betekent dat voor u?

Minister Wiebes kondigde eerder dit jaar aan dat in 2030 de winning van aardgas uit Groningen stopt. Al eerder had de rijksoverheid het doel ‘Energieneutraal in 2050’ als stip op de horizon gezet. Dat houdt in dat alle energie die wij in Nederland met elkaar gebruiken, duurzaam moet worden opgewekt.

_BT Clear

U zult maatregelen moeten treffen aan uw woning

Dat de Nederlandse gaskraan in Groningen in 2030 dicht gaat, hoeft niet te betekenen dat er daarna direct geen gas meer is. Wel geeft de overheid een duidelijk signaal af: maak werk van het aanpass en van uw woning, want de omschakeling komt er echt! Aardgas gaat verdwijnen en zal tot die tijd steeds duurder worden. Neem tijd om over uw eigen situatie na te denken. Het aanpassen van uw woning kost geld. Afhankelijk van uw situatie, moet uw huis (beter) geïsoleerd worden, kunt u zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen en misschien wilt u een warmtepomp plaatsen of zich laten aansluiten op een warmtenet. Dit kan een behoorlijke verbouwing betekenen.

In deze krant kunt u lezen wat u zelf kunt doen. Wilt u daarbij hulp of advies? Neem dan contact op met Energieloket Barneveld.
Tel. 0342-495450 of [email protected]

Een gasloze toekomst: Verkenning Aardgasvrij Barneveld

Er worden de komende jaren stevige beslissingen genomen over hoe vorm wordt gegeven aan de warmtetransitie, zoals dat met een mooi woord heet. De gemeente wil en moet (vanuit de rijksoverheid) meer duidelijkheid geven over hoe we hieraan in onze gemeente vorm aan geven. Daarom is de gemeente Barneveld, samen met de Woningstichting Barneveld en Alliander, gestart met een Verkenning Aardgasvrij Barneveld. Deze verkenning moet uitmonden in een warmtevisie. Elke gemeente in Nederland moet zo’n warmtevisie maken.

Wat is een warmtevisie?

De warmtevisie is een startpunt van de warmtetransitie. Niet meer en niet minder. De warmtevisie schetst een beeld van hoe de kernen in de toekomst (kunnen) worden verwarmd en met welke buurten, wijken of projecten wordt gestart met het aardgasvrij maken. De warmtevisie gaat in elk geval in op de vragen:

  • Waar past welke duurzame technische oplossing?
  • Waar te beginnen met het aardgasvrij maken?
  • Hoe beginnen met de organisatie en uitvoering hiervan?

Denkt u ook mee?

Hoe wijken van het aardgas af kunnen en welke stappen er gezet moeten worden om dit te bereiken is iets waaraan de gemeente samen met inwoners, de woningstichting en andere betrokkenen wil werken. Om dit proces te begeleiden, wordt door bewoners een procesbegeleider gekozen, is het idee. Aardgasvrij is insteek, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor andere onderwerpen die in het verlengde hiervan liggen. Stel dat de wegen open moeten voor het aanleggen van een warmtenet, dan kunnen bijvoorbeeld ook meteen herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan de weg, het openbaar groen, of iets anders waaraan belang wordt gehecht.

De gemeente wil dit gefaseerd oppakken en in 2019 starten in een aantal wijken. Hoe en waar gestart wordt is voor een groot deel afhankelijk van de energie en initiatief vanuit de buurt en bewoners zelf.

Wil u zich inzetten voor het maken van een transitieplan voor uw buurt of wijk? Of heeft u hier vragen over? Meld u of stel uw vragen aan
mevr. K. van Houwelingen (0342-495303 of [email protected])

_BT Clear