Energieloket Barneveld on tour!

Het Energieloket gaat de dorpen en wijken in met de mobiele energiekeet! Op woensdag 10 oktober werd de mobiele energiekeet officieel in gebruik genomen op het Raadhuisplein in Barneveld. Burgemeester dr. Asje van Dijk en directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer van Woningstichting Barneveld lieten zich ter plekke informeren door Jan-Peter Pols, energieadviseur van het Energieloket Barneveld.

Het mobiele Energieloket is een opvallende verschijning. Én zelfvoorzienend, want een zonnepaneel voorziet in de elektriciteitsbehoefte. Met het Energieloket wil de gemeente duurzaam wonen stimuleren door bewoners te informeren. “Duurzaam leven is beter voor het milieu en je bespaart er geld mee. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders”, vat Jan-Peter samen. “Je kunt ons zien als kenniscentrum of gids in de wereld van duurzaamheid. Als mensen ons benaderen, gaan we bij hen thuis langs. Maar nu kunnen zij dus ook bij terecht bij het mobiele Energieloket als we ergens op locatie staan.We geven informatie en hebben voorbeelden van hoe je energiebesparing het beste kunt aanpakken. We merken dat mensen het leuk vinden, dat het enorm in een behoefte voorziet.”

In de mobiele keet zijn ook materialen aanwezig, zoals een zonnepaneel en isolatiemateriaal.

Energiekeet op locatie

Heeft u vragen over energiebesparing en duurzaamheid? Een enthousiaste energieadviseur met kennis van zaken vertelt u ter plekke hoe u energie kunt besparen en hoe u uw huis duurzaam kunt maken. Heeft u een wijkbijeenkomst, organiseert u een evenement in onze gemeente en wilt u dat de energiekeet ook aanwezig is? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of bel met
0342-495 450.


Gezocht: Energieambassadeurs

Het team van Energieambassadeurs van het Energieloket van Gemeente Barneveld wil groeien en is op zoek naar nieuwe Energieambassadeurs. Ben jij de vrijwilliger die het leuk vindt om in jouw directe omgeving voorlichting te geven over energiebesparing in de (huur)woning?

Wat verwachten we van toekomstige ambassadeurs?

Een enthousiaste ambassadeur is iemand die het leuk vindt om aan mensen in de directe omgeving voorlichting te geven over energie-besparing. Dit kan door af en toe op huisbezoek te gaan, de woning te inspecteren en te wijzen op mogelijke verlagingen van het energieverbruik. De ambassadeur vertelt over mogelijkheden voor verlaging van kosten voor warmte en elektriciteit door simpele aanpassingen in de woning of door anders om te gaan met douchen, koken of verwarmen.

“...Een Energieambassadeur kan in eigen woorden op heldere wijze aan bewoners uitleggen dat energiebesparing thuis niet moeilijk hoeft te zijn...”
Daarom krijgt iedere energieambassadeur een training aangeboden. Tijdens de training komen onder meer gesprekstechnieken aan bod en wordt toegelicht hoe de energiekoffer met voorbeelden kan worden ingezet tijdens gesprekken.

Het Energieloket van Gemeente Barneveld is op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers die graag met andere mensen in contact komen, beschikken over een dosis gezond verstand, humor en een goed gevoel voor duurzaamheid en energiebesparing.

Heb je belangstelling om energie ambassadeur te worden? Neem dan contact op met het energieloket. U kunt een e-mail sturen naar [email protected] of bellen met
0342-495 450.


Maandag 19 november rondden 6 energieambassadeurs van Energieloket Barneveld en 6 medewerkers van Woningstichting Barneveld succesvol de training energiecoach af. Iedereen, met een huurwoning of eigen woning, die meer wil weten over energie besparen en energiezuinig gedrag, kan via Energieloket Barneveld een afspraak maken voor een huisbezoek met een van de energieambassadeurs.


Bespaartips van het Energieloket Barneveld

Makkelijk en snel energie besparen, hoe doe ik dat?

Een lagere energierekening; dat willen we allemaal. Jan-Peter Pols, energieadviseur van Energieloket Barneveld, heeft bespaartips voor huurders en huiseigenaren.

Bij de mensen thuis langs voor energieadvies

“Je kunt ons zien als kenniscentrum of gids in de wereld van duurzaamheid. Als mensen ons benaderen, gaan we gratis bij hen thuis langs. We geven hen een folder met informatie en hebben een koffer vol met voorbeelden van hoe je energiebesparing het beste kunt aanpakken. We merken dat mensen het leuk vinden, dat het enorm in een behoefte voorziet.”

Tips

  • Koop ledlampen. “Tegenwoordig zijn er filament ledlampen; heel goede, betaalbare ledlampen die ook nog eens mooi zijn.”
  • Zet de verwarming uit of laag als je weggaat. “Het lijkt een open deur, maar het blijft een belangrijke energiebespaarde r. Wat kan helpen, is een slimme thermostaat die je op afstand kunt bedienen.”
  • Loop het huis na op energieslurpers. Een 2e vriezer die op volle toeren draait of een verwarming in een ongebruikte slaapkamer die aanstaat bijvoorbeeld. “Dit zijn standaarddingen, maar kunnen echt honderden euro’s per jaar schelen.”
  • Breng leidingisolatie aan. De leidingen van de cv-ketel naar de ruimte die je wilt verwarmen, verliezen onderweg (bijvoorbeeld op zolder) warmte als ze niet zijn geïsoleerd. Bij de bouwmarkt haal je leidingisolatie die je om de buizen heen doet.
  • Overweeg zonnepanelen. Daarmee gaat besparen heel hard. “Vraag als huurder aan de woningstichting naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het plaatsen van zonnepanelen. Die zijn er namelijk ook voor huurders!”

Energieloket Barneveld organiseert met enige regelmaat informatieavonden over mogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken. Als er een avond in uw wijk is, dan ontvangt u daarvoor een uitnodiging van de gemeente.

_BT Clear