Gemeente Barneveld haalt certificaat en zet in op CO2 reductie

_BT Clear

In het gemeentehuis prijkt sinds kort het certificaat van de CO2-prestatieladder aan de muur. De gemeente is beoordeeld door een onafhankelijke organisatie, die heeft gekeken naar hoe de gemeentelijke organisatie omgaat met energie en de manier waarop zij de komen jaren de uitstoot van CO2 wil verminderen. De gemeente heeft een certificaat voor trede 3. De hoogste trede is 5.

ls tweede gemeente in Nederland heeft de gemeente Barneveld een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. De gemeente zet bewust in op duurzaamheid om de aarde zo goed mogelijk door te geven aan volgende generaties. Met het behalen van dit certificaat wordt werk gemaakt van het reduceren van CO2-uitstoot. Voor de eerste drie jaar heeft de gemeente Barneveld zichzelf als doel gesteld om CO2-uitstoot te verminderen met 78%. Het doel is om uiteindelijk CO2 neutraal te worden.

De gemeente Barneveld is na de gemeente Renkum de tweede gemeente die een dergelijk certificaat haalt voor trede 3. Zelf heeft de gemeente het CO2-estafettestokje dat ze kreeg vanuit het ministerie weer doorgegeven aan de gemeente Bronckhorst. Deze gemeente gaat nu ook aan de slag met de CO2- prestatieladder. De certificering is één van de manieren waarop gemeente Barneveld zelf invulling geeft aan de Energievisie die in 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal is trots op het behaalde resultaat: “We moeten werken aan een prettige en gezonde leefomgeving voor nu en voor onze toekomstige generaties. Daarom willen we bedrijven en organisaties uit onze gemeente stimuleren om te verduurzamen en zelf ook iets te doen aan CO2-reductie. Om de belasting op het milieu te verminderen, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook de medewerkers van onze gemeente spannen zich in om een duurzaamheidsslag te maken. Tijdens werksessies met collega’s, kris kras uit de organisatie, wordt een actieplan gemaakt om te komen tot een samenhangende duurzaamheidsaanpak in de brede zin, waarmee we de komende jaren vooruit kunnen. Iedereen levert een bijdrage aan het waarmaken van onze ambities.”

Met de CO2 prestatieladder wordt energieverbruik omgerekend naar CO2 per energiestroom.

Met het behalen van het certificaat brengt de gemeente jaarlijks het energieverbruik in kaart. Het gaat om de volgende energiestromen:

  • Gasverbruik;
  • Brandstofverbruik;
  • Elektraverbruik;
  • Zakelijke kilometers.

De CO2-Prestatieladder is als duurzaamheidinstrument toonaangevend in de Nederlandse markt. De CO2-Prestatieladder heeft vijf niveaus, opklimmend van 1 naar 5. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2-uitstoot te reduceren, hoe hoger de positie op de ladder.

Met behulp van de CO2-Prestatieladder wordt er door de gemeente een enorme hoeveelheid energie bespaard. Dit gebeurt door bijvoorbeeld energie groen in te kopen en te kijken naar het vergroenen van dienstvervoer. Het is de bedoeling dat er steeds nieuwe ideeën vanuit de eigen organisatie komen om weer een stap verder te zetten naar vermindering van CO2-uitstoot. Hoe hoger op de ladder, hoe meer ook gekeken wordt naar de partijen in de keten met wie wordt samenwerkt. Bedrijven kunnen de prestatieladder ook in hun voordeel gebruiken bij aanbestedingen.

Wilt u als lokale ondernemer meer wil weten over de CO2-prestatieladder en wat dat voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met het Energieloket voor bedrijven (0342-495450) of kijk op de website van de stichting die de ladder beheert: www.skao.nl.

 


Beleef de natuur

In je eigen tuin, op je balkon, in de buurt en onderweg. Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) laat jong en oud overal de natuur beleven. IVN Barneveld is een afdeling met veel activiteiten in de gemeente Barneveld. Voor basisscholen in de gemeente Barneveld worden lessen verzorgd. Vrijwilligers geven kinderen les over diverse thema’s zoals ‘zwerfafval’ of ‘dieren op de boerderij’. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd waaraan iedereen kan meedoen. Zoals natuurwandelingen met verschillende thema’s of de nacht van de nacht, waarin Barneveldse kinderen een wandeling in het donker maken om de duisternis te beleven.

Vrijwilligers

Onder meer op Landgoed Otelaar zijn IVN-vrijwilligers regelmatig aan het werk, De IVN-werkgroep Natuurbeheer onderhoudt kleine landschapselementen, zoals o.a. het knotten van wilgen, grafheuvels en heidevelden opschonen. Werkgroep Natuurtuin “Mevrouwshofje” onderhoudt de natuurtuin bij kasteel de Schaffelaar en dan zijn er ook nog de werkgroepen vogels, kinderen naar buiten, natuurfotografie, planten, en vogelinventarisatie (nestkastcontrole). Al met al een actieve vereniging.

Buiten de handen uit de mouwen

Wilt u een keer de sfeer komen proeven of meer weten over de werkgroepen en de activiteiten, neem dan contact op met Hans Boland: 0342-417 415 of [email protected].

Wilt u meer weten over activiteiten binnen het IVN educatief centrum kunt u bellen naar Cees Klomp: 0640323795 of [email protected]

Meer informatie:

www.ivn.nl/afdeling/barneveld

Onlangs opende burgemeester Asje van Dijk het nieuwe onderkomen van het biologisch centrum IVN. Het gezellige lokaal, vol met vitrinekasten, bevindt zich boven de kinderopvang op het Geldersch erf, op landgoed Schaffelaar.

_BT Clear