Zonnepanelen dankzij duurzaamheidslening

_BT Clear

De familie Verhoef uit Garderen heeft de duurzaamheidslening aangevraagd en gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen liggen aan de achterkant van het dak, omdat daarop de meeste zon schijnt.

Hoe bent u ertoe gekomen om zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen?

Wij verbruiken best veel energie, mede omdat ik mijn massagepraktijk aan huis heb en daar veel stroom voor gebruik. We wilden het maandbedrag van onze energie rekening naar beneden krijgen. Ook om er later, als we met pensioen gaan en als onze zonen op zichzelf wonen, profijt van te hebben.

U heeft voor de realisatie daarvan een duurzaamheidslening aangevraagd. Hoe ging dat in zijn werk?

Dat ging gemakkelijk. Via het energieloket van de gemeente kregen we uitleg. Aan de hand hiervan konden we dit regelen. Ook de aanvraag ging eenvoudig en snel.

Bent u blij met het resultaat?

We zijn heel tevreden met het resultaat. We zien direct hoeveel zonne-energie we opwekken en wat het oplevert in de app van SolarEdge, de aanbieder van de zonnepanelen.

Was de duurzaamheidslening een extra stimulans voor u om de zonnepanelen te plaatsen?

Zeker was dit een extra stimulans gezien de lage rente. En ons spaargeld blijft op deze manier beschikbaar voor noodgevallen.

Wat doet u om energie te besparen?

We hebben dit jaar ook dubbel glas in de ramen boven laten zetten en proberen erop te letten dat ons afval goed gescheiden wordt. Lukt niet altijd, maar we doen ons best. Verder hebben we alle lampen in huis vervangen door LED-lampen en proberen we eraan te denken dat de opladers en andere stekkers uit het stopcontact moeten als ze niet nodig zijn.

Hoe bevallen de zonnepanelen? Wat is er anders dan voorheen?

In het dagelijks leven merken we niets. Behalve dat de energierekening fors omlaag is gegaan. En ondanks dat het maandbedrag van de duurzaamheidslening erbij komt, besparen we nog steeds. Ook krijgen we jaarlijks geld terug van de energiemaatschappij, daarmee lossen we extra af zodat we eerder van de lening af zijn. Het weer is afgelopen zomer ook zeer meewerkend geweest natuurlijk!

Heeft u tips voor anderen?

Kijk goed rond in de buurt voor een betrouwbaar bedrijf en laat je goed voorlichten over de duurzaamheidslening en het bedrijf dat zonnepanelen komt plaatsen.

Ga praten met iemand van het Energieloket Barneveld van de gemeente en laat je niet afschrikken door het bedrag. Als het goed is bespaar je onder de streep veel geld.

Hennie Verhoef: “De duurzaamheidslening was een extra stimulans gezien de lage rente.”

_BT Clear

Een warmtepomp om uw woning te verwarmen zonder het gebruik van aardgas

Een warmtepomp kan helpen om uw woning te verwarmen zonder het gebruik van aardgas. De warmtepomp gebruikt stroom: u zult dus merken dat uw stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat u geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat uw CO2-uitstoot met een warmtepomp flink omlaag in vergelijking met een traditionele hr-ketel.

U kunt nu subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag! De energie-adviseurs van Energieloket Barneveld informeren u hierover graag.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Om u te helpen met het kiezen van een warmtepomp hebben we een aantal soorten op een rij gezet.

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp doet alles wat uw cv-ketel ook doet: uw huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, uw CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 40 tot 50 procent.

Zo kunt u uw huis veel duurzamer maken. Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Van warmte, die wordt gehaald uit de lucht, bodem of het grondwater, wordt een bruikbare temperatuur gemaakt. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. De warmtepomp is geschikt als uw huis goed geïsoleerd is. De pomp kan gecombineerd worden met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (lagetemperatuur-verwarming).

Hybride warmtepomp

Uw huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Deze werkt op stroom en is gekoppeld aan de cv-ketel, die werkt op gas. Het is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. U kunt de warmtepomp aansluiten op de huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft uw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas?

Dan kunt u meteen aan de hybride warmtepomp! Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 25 procent.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Deze warmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht om het huis te verwarmen. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch afzuigsysteem voor ventilatie. Warme lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die dit type warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met de cv-ketel (hybride). De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van uw ventilatorbox. Daarmee bespaart u energie en gaat uw energierekening omlaag.

_BT Clear