Seizoensgroe(n)ten uit Voorthuizen

_BT Clear

Tuinderij De Elzenkamp produceert met twintig vrijwilligers wekelijks voor 130 huishoudens een krat vol vers en biologisch geteelde groente. Rijen boerenkool, rode kool, bladkool en bonen staan in het gelid op tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen. Enkele van de 20 actieve vrijwilligers plukken in de ochtendzon bonen voor afnemers in Voorthuizen en de wijde omgeving. Sinds 2016 is de tuinderij hier gevestigd. Sinds kort zijn Else Schimmel en haar man Arjen van Slooten ook officieel eigenaar van de grond.

Else begon met het biologisch verbouwen van groente in 2008 aan de Wikselaarseweg op het perceel van haar ouders. Haar vader was gestopt met de varkenshouderij. De grond rondom de boerderij kon Else gebruiken voor haar project, een biologische tuinderij. Ze wist dat het op deze locatie tijdelijk zou zijn, omdat de woningbouw in Voorthuizen oprukte. Inmiddels hebben de courgettes plaatsgemaakt voor bouwrijpe grond. Slechts twee zeecontainers en een kleine kantine staan er nog met daartussen een aantal kisten vol spinazie. Gelukkig was er een alternatief, enkele honderden meters verderop, aan de Elzenkamperweg.

Vitamines voor abonnees

Else: “Onder andere via de brede kennissenkring van mijn ouders wist ik in 2008 al snel abonnees te vinden voor onze groenten en fruit. Wie zich abonneert krijgt wekelijks lokaal geteelde biologische groenten, vers van het land. De groente en het fruit komen zo direct van de tuin op het bord van de consument, dat voorkomt transport. Door biologisch te telen komen er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest op het land.”

Naast Voorthuizen zijn ook afhaalpunten in Barneveld, Nijkerk, Putten en Garderen. Ook daar kunnen abonnees wekelijkse hun tas vol vitamines afhalen. Van mei tot en met november kunnen mensen één dag per week terecht bij de veldwinkel op het terrein. Ook worden haar producten verkocht aan het voedselcollectief in Amersfoort en op de biologische markt in Utrecht.

Vrijwilligers

“Dit alles doe ik niet alleen. Met een werkverleden in de zorg wilde ik naast groente verbouwen ook een werkplek bieden aan een ieder die behoefte heeft aan lekker buiten zijn, handen uit de mouwen steken en een zinvolle dagbesteding in een prettige en veilige omgeving. Zonder subsidie en zonder zorgboerderij te zijn komen er per dagdeel een aantal mensen vrijwillig op de tuin om bij te dragen aan het productieproces.” Vrijwilligers kunnen een dagdeel per week aan de slag.

Zij doen dit vooral om in hun eigen tempo lekker buiten met hun handen te werken in een kleine groep. Else en Arjen begeleiden de groep. “Zaaien, planten en oogsten is een vak en je wilt voorkomen dat de groente te vroeg geoogst wordt.” aldus Else die in de afgelopen 10 jaar veel ervaring heeft gekregen met het werken met vrijwilligers.

Biologische tuinderij De Elzenkamp is een mooi voorbeeld van duurzame teelt in de gemeente Barneveld. Wilt u ook genieten van overheerlijke groente die direct vanaf het land op uw bord komt? Kom langs op de tuinderij voor de huisverkoop of kijk op www.elzenkamp.nl voor een abonnement.

(H)eerlijk van het land

In onze gemeente zijn verschillende prachtige boerderijen waar u eten direct van het land kan kopen. Zelfs een cateraar met duurzaam voedsel, voor als u een feest heeft! Ga eens langs bij een van deze locaties en proef de heerlijke smaak van eerlijk en biologisch eten. Op de website van het Energieloket Barneveld vindt u een overzicht: www.energieloketbarneveld.nl/ook-duurzaam/

_BT Clear

_BT Clear

Lekker Lokaal

In Barneveld weten we wat het is om de beste eieren en de hoogste kwaliteit zuivel en vlees te produceren. Misschien ken jij ook wel een boer of producent persoonlijk, in je familie of in je straat. Dat kan zomaar, want in onze aantrekkelijke regio zijn volop ondernemers in de agrarische sector. Al die boeren samen zorgen voor een geweldig aanbod van (biologische) producten van regionale bodem. Dan is het toch ook logisch om deze producten zelf te eten?

Het is best gek dat veel van deze producten niet eens in onze buurt worden verkocht of gegeten, die gaan vooral naar het buitenland. Ook het voer voor al die dieren wordt meestal niet meer in onze regio geproduceerd, maar vanuit het buitenland hiernaartoe getransporteerd. Eigenlijk best omslachtig. Hoe simpel is het om dit allemaal dicht bij huis te houden. En veel leuker om
de mensen te leren kennen die genieten van jouw producten. Als je elkaar kent, kun je makkelijker inspelen op wensen. Je doet éxtra je best als je elkaar kent of een compliment ontvangt voor je werk, dat geldt ook voor onze boeren. Als je de herkomst van de ingrediënten kent en je daar een heerlijk gerecht van bereid, dan smaakt jouw gerecht toch ook veel lekkerder?

Bedrijfsrestaurant gemeente serveert ‘lokaal’

Het bedrijfsrestaurant van de gemeente is afgelopen voorjaar gestart met de verkoop van een aantal producten van lokale producenten. Dit wordt door alle medewerkers enorm gewaardeerd. Geleidelijk aan wordt steeds meer lokaal geproduceerd voedsel aangeboden.

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Lokaal geproduceerd, lokaal verkocht

In de Jumbo vestiging aan de Buru zijn nu eieren van lokale ondernemers te koop. Dit werd mede mogelijk door het initiatief Lekker Lokaal. Wethouder Didi Dorrestijn gaf afgelopen zomer een feestelijk startsein.

In Lekker Lokaal werken ondernemers uit de buurt en de gemeente Barneveld samen om lokaal geproduceerde producten makkelijker bereikbaar te maken voor iedereen. Wilt u meer weten stuur dan een mail naar [email protected].

_BT Clear