EEN BALLONNETJE DOEN

Op straat zijn ze regelmatig te vinden, lege patronen van lachgas. Of misschien hoort u jongeren wel eens praten over “een ballonnetje doen”. Wat is dat eigenlijk? Moeten we ons er zorgen over maken?

Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts KNMG bij De Hoop ggz, legt uit: “Het gaat hier om het recreatief inhaleren van lachgas (distikstofmonoxide, N2O). Een fenomeen wat in de jaren ’90 voorkwam. Je kon toen op party’s een ballon kopen gevuld met lachgas. Het is een tijd van de markt geweest, maar sinds kort weer terug. Sinds 2015 is er een sterke toename in gebruik onder 12 tot 16 jarigen, ongeveer 10% van deze jongeren heeft ooit lachgas gebruikt. Cijfers over het aantal jongeren wat verslaafd raakt zijn er nog niet. Wel blijkt uit de praktijk dat gebruikers steeds meer nodig hebben voor hetzelfde effect (tolerantie) en dat er craving optreedt (voortdurende drang om lachgas te gebruiken), beiden duidelijke kenmerken dat het hier om een verslavend middel gaat.”

Maar wat doet het nu precies?
“Bij het inhaleren van lachgas ontstaat een korte roes (duurt 1 tot 5 minuten). Je voelt je ‘high’, opgewekt, vrolijk, je wordt lacherig en krijgt een warm gevoel.

Sommige mensen ervaren plotseling gevoelens en gedachten die eerder onbewust waren. Negatieve effecten zijn tintelingen in armen en benen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid en angst.”

Van Iwaarden: “Ook op langere termijn zijn er gevolgen. Er kan bij regelmatig gebruik van lachgas hersenbeschadiging optreden. Dit komt omdat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen.

Dat geeft concentratieproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en je kunt flauw vallen. In combinatie met verkoudheid kan een toename van druk in het hoofd ontstaan met als gevolg oorpijn en zelfs blijvende gehoorschade. Je loopt het risico te stikken als je tussendoor te weinig zuurstof inademt of als het lachgas wordt geïnhaleerd via een zak op het hoofd. Ook kan het leiden tot onvruchtbaarheid.”

Hoe komen jongeren aan lachgas?
“Lachgas is legaal verkrijgbaar in detail- en groothandels en op internet. Lachgas wordt vaak verkocht in patronen voor slagroomspuiten. Ze kosten 30 tot 60 cent per patroon. Rechtstreeks inhaleren uit het patroon of de spuit geeft bevriezing van de longen, vandaar dat het eerst in een ballon wordt gespoten. Je gebruikt 1 a 2 patronen per ballon.”

Lachgas een leuk aardigheidje voor jongeren?
“Integendeel, het is een gevaarlijk middel en niet geschikt om recreatief te inhaleren.”


_BT Clear

LEREN OMGAAN MET GELD VIA COOLE ZAKGELD-APP

Jong geleerd is oud gedaan: het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld. Daarvoor heeft Rabobank nu Rabo PinPin: de coolste zakgeld-app.

Oefenen met geld
Samen met pinguïn PinPin leert je zoon of dochter spelenderwijs van alles over de waarde van geld. Door PinPin goed te verzorgen en met de pinguïn te spelen verdient je kind virtueel geld: zogenoemde ‘pegels’.

Als ouder kun je extra pegels toevoegen als zakgeld, beloning voor een mooi rapport of een klusje in huis. Met deze pegels koopt je kind eten of leuke spullen voor PinPin. Zo ervaart je zoon of dochter hoe het is om geld te verdienen, te sparen en uit te geven.

Meekijken als ouder
PinPin is de bewaker van pegels, maar óók de bewaker van het echte geld van je zoon of dochter.

Doordat je een koppeling met de betaalrekening van je kind kunt maken, checkt je zoon of dochter makkelijk het eigen saldo en kunnen er spaarpotjes worden bedacht. Via het oudergedeelte kun je meekijken in de app en zien waarvoor wordt gespaard en hoeveel pegels worden uitgegeven voor PinPin. Op deze manier kun je makkelijk met je kind over geld praten.

Sparen voor een doel
Het is heel belangrijk dat kinderen oefenen met sparen. Grote uitgaven moeten ze later ook plannen. Je kunt je kind al jong leren om geld opzij te zetten voor een grote uitgave. Kinderen vinden het leuk om te zien dat het bedrag groeit. Dat stimuleert om verder te sparen tot het spaardoel bereikt is.

Financiële opvoeding
Met de PinPin-app wil de Rabobank kinderen tussen de 6 en 11 jaar van alles leren over de wereld van geld. Via de app ervaren kinderen in een digitale, veilige omgeving hoe het is om met geld om te gaan. En dat helpt ouders bij de financiële opvoeding van hun zoon of dochter. Want hoe eerder kinderen goed leren omgaan met geld, hoe verstandiger ze ermee omgaan, als ze zelf hun bankzaken moeten regelen.

Meer weten?
Ga naar www.rabobank.nl/pinpin voor meer informatie. Bel (0186) 89 1000 of kom langs bij ons kantoor in Middelharnis

_BT Clear