Het Formulieren Café:

Hulp bij administratie in de bibliotheek

_BT Clear

Een geordende administratie hebben is fijn. Want rust in de papieren brengt rust in het hoofd. Papieren worden verzameld, weggegooid of in een map gedaan. Maar wat als de berg formulieren zo groot is dat je niet weet waar je moet beginnen? Of als je simpelweg geen idee hebt wat weg kan en wat niet? Het Formulieren Café biedt uitkomst!

Het Formulieren Café is een initiatief van Buurtplein en Humanitas en wordt twee keer per week gehouden in het Taalhuis van de bibliotheek. Mensen kunnen binnenlopen met uiteenlopende vragen over hun administratie: bijvoorbeeld over het aanvragen of invullen van een formulier of ontvangen post. Maar ook omdat ze thuis niet beschikken over een computer. Speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers helpen bezoekers graag verder.

Ordenen kan iedereen leren

Het Formulieren Café kan ook bezocht worden door iedereen die wat hulp kan gebruiken bij het ordenen van de administratie. Wat kan er allemaal weg en wat moet bewaard blijven? En wat is een handige manier om alles overzichtelijk te bewaren? Bij deze vragen kunnen de vrijwilligers van het Formulieren Café helpen. Er zijn klappers en tabbladen beschikbaar voor een goede start om thuis mee verder te kunnen. Want ordenen kan iedereen leren!

Soms wat meer hulp nodig

Vaak kunnen de vrijwilligers meteen helpen. Wanneer een vraag wat ingewikkelder is, kunnen ze bezoekers eventueel verwijzen naar de Sociaal Raadslieden. Zij helpen hen dan verder. Soms is het ook nodig een vervolgafspraak te maken omdat de berg papieren erg groot is. Dit zal de vrijwilliger dan inplannen.

Iedereen welkom

Het Formulieren Café is iedere dinsdag te bezoeken van 18.00 tot 20.00 uur en iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur in het Taalhuis van de bibliotheek: ’t Brewinc (IJsselkade 13, Doetinchem). Koffie en thee staan klaar en er zijn geen kosten verbonden aan het Formulieren Café.


_BT Clear

Tafel van één:

Vrouwen zetten stappen richting werk

Vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt stimuleren om op zoek te gaan naar wat ze écht willen, daar draait het om bij De tafel van één. Afgelopen februari is een nieuwe serie tafelgesprekken gestart in sporthal de Bongerd.

De Tafel van één helpt vrouwen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt of maatschappij ervaren. Met de aanpak ontdekken deze vrouwen hun persoonlijke doelen en motivatie. Van daaruit leren ze zelf stappen te zetten richting werk of (meer) deelname aan de maatschappij. Het project was al eens een aantal jaren succesvol in Doetinchem en wordt opnieuw uitgerold. Na de zomervakantie start een nieuwe serie Tafel van één voor Oosseld en Gaanderen bij de Zonneboom.

Eigen kracht

In totaal zijn er vier tafelgesprekken onder leiding van een tafelbuddy. Daarna volgen nog drie workshops. Zo doen de vrouwen ook echt iets met wat ze leren en ervaren aan de tafels. Coördinator Myranda Wagenaar: “We willen deze vrouwen stimuleren weer in beweging te komen, stappen te zetten richting werk, een opleiding, vrijwilligerswerk of misschien wel een eigen onderneming. Het mooiste is natuurlijk wanneer ze door De tafel van één een stukje economische onafhankelijkheid voor zichzelf weten te creëren.”

Geweldig initiatief

De tafel van één is een samenwerkingsverband van Women Inc., gemeente Doetinchem en Buurtplein BV. Ook wethouder Kees Telder is enthousiast. “Wij vinden het geweldig dat zo’n mooi initiatief weer kan worden uitgerold in Doetinchem. We hopen natuurlijk dat we weer veel vrouwen kunnen stimuleren om op deze manier aansluiting te vinden in de maatschappij.”

Meer series in Doetinchem

In 2016 start er nog een aantal series van de Tafel van één in andere Doetinchemse wijken. In september start een nieuwe serie in de wijk Oosseld. Deelname aan de tafelgesprekken is gratis. Voor meer informatie over de tafel van één kunt u mailen naar: [email protected] of bellen naar Myranda Wagenaar: (0314) 216 106.

_BT Clear