Wereld(s) Erfgoed

Cultuurliefhebber en geïnteresseerd in de geschiedenis? Dan kun je hier alle kanten op! Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Duik de Drentse geschiedenis in en ontdek ze allemaal!

Koloniën van Weldadigheid

Tijdens je verblijf in Drenthe zijn de Koloniën van Weldadigheid je bezoek meer dan waard. Tweehonderd jaar geleden werden de koloniën opgericht, met als doel armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden een kans te geven op een beter bestaan. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. Het grootste oppervlak van de Koloniën ligt in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord.

drenthe.nl/weldadigheid

Wist je dat

de Koloniën van Weldadigheid dit jaar genomineerd zijn voor de UNESCO Werelderfgoed status?

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. De geschiedenis is hier nadrukkelijk voelbaar door persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en filmbeelden. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het Kamp bevrijd werd. Een belangrijk moment om bij stil te staan.

drenthe.nl/westerbork

Musea in Drenthe

NIEUW: Museum de Proefkolonie - Frederiksoord

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het unieke verhaal van Johannes van den Bosch. Je treedt hier in de voetsporen van de eerste kolonisten. Ervaar hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis!

Drents Museum - Assen

Het Drents Museum heeft een uitgebreide collectie gericht op archeologie, beeldende kunst en cultuurgeschiedenis, maar ook spraakmakende wisselende exposities.

Nationaal Gevangenismuseum - Veenhuizen

In dit gevangenisdorp leer je alles over de geschiedenis van het strafrecht en de strafuitvoering in Nederland. Maak een ritje in de boevenbus en bekijk een echte cel van binnen. Dat is gek, achter de tralies. En wat klein!

Hunebedcentrum - Borger

Terug naar de prehistorie. Je leert hier alles over het Trechterbekervolk en de hunebedden die zij bouwden. Naast het museum vind je het grootste hunebed van Drenthe.

Veenpark – Barger Compascuum

In dit openluchtmuseum komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

Ontdek de rijke historie van Drenthe

Wil je meer weten over de bijzondere geschiedenis van de Oerprovincie van Nederland? Ga Terug in Drenthe en ontdek indrukwekkende, spannende en mystieke verhalen.

terugindrenthe.nl

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear