Overzicht & highlights Drentse regio’s

_BT Clear

Drenthe bestaat uit vier verschillende regio’s met elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden. Hieronder lichten we de verschillende regio’s toe.

_BT Clear

Kop van Drenthe

De veelzijdige Kop van Drenthe is gelegen in de noordelijke stedendriehoek Assen/Groningen/Drachten. Het prachtige beekdallandschap is weids en waterrijk. Zo anders is het ruige hoogveen van Fochteloo, met vlakbij de typische Drentse hunebedden. Slingerende weggetjes, langs Saksische boerderijen en imposante landgoederen leiden je verder naar karakteristieke brinkdorpjes zoals Norg en Roden. En in tegenstelling tot vroeger, nodigt het gevangenisdorp Veenhuizen je ook uit voor een bezoekje. In dit dorp van ‘paupers en landlopers’ wandel je langs de monumentale gebouwen van de Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid die nog steeds de stille getuigen zijn van een bijzondere geschiedenis. In Assen kan je je culturele hart ophalen. Hier vind je het Drents Museum, dat niet alleen een boeiende vaste collectie heeft, maar ook jaarlijks spraakmakende internationale tentoonstellingen. Via een stadswandeling ontdek je de rijke historie van Assen en struin je langs de mooiste plekjes.
drenthe.nl/kopvandrenthe

Midden-Drenthe

Midden-Drenthe ligt, zoals de naam al doet vermoeden, Midden in Drenthe. Het gebied ligt op een uitgestrekt plateau en is bedekt met natuur en boerenland. Wandelend over landweggetjes, door bossen en landerijen geniet je optimaal van de diversiteit en beleef je het platteland. Bezoek het pittoreske dorpje Orvelte of het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Sportief ingesteld? Beklim dan het hoogste punt van Drenthe, de VAM-berg, met de (race)fiets via een uitdagend parcours. Er zijn tal van bijzondere plekken om te eten en te overnachten, dus blijf gerust een tijdje!
drenthe.nl/middendrenthe

Hondsrug

Houd je van actief genieten in de prachtige natuur of ga je liever op zoek naar de cultuur in deze regio? Vind je het leuk om er een gezellig dagje op uit te gaan met de kinderen of bezoek je liever een festival? Het kan allemaal op de Hondsrug! De Hondsrug is mooi, ruim en er is volop uitdaging. Het is zelfs zo bijzonder, dat het de UNESCO-status heeft gekregen. Er zijn hier prachtige Nationale Parken en natuur om te ontdekken. Je kunt wandelen op grote hoogte tussen de boomtoppen in het Boomkroonpad of kamperen in het bos. Super spannend! En wist je dat het grootste hunebed van Nederland op de Hondsrug staat?
drenthe.nl/hondsrug

Zuidwest Drenthe

Het Zuidwesten van Drenthe is goed bedeeld met maar liefst twee Nationale Parken. Het Dwingelderveld: het grootste natte heidegebied van West-Europa. En het Drents-Friese Wold: het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Daaromheen vind je gezellige brinkdorpen als Dwingeloo, Ruinen en Diever. Op de grens van Overijssel en Drenthe meandert de rivier de Reest door een prachtig cultuurlandschap met veel wandelpaden. Het Holtingerveld, oerlandschap gekneed door ijs en oorlog is te bereiken vanuit de toegangspoort Holtingerveld.
drenthe.nl/zuidwest

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear