In de gemeente Hoeksche Waard

_BT Clear

Begeleiding thuis op maat:

“We laten mensen in hun waarde”

“Eigen is eigen”, vindt Tanja. In haar huis hoeft ze niet te veel bemoeienis. Toch kijkt ze elke week weer uit naar de bezoekjes van haar ambulant begeleiders. “Ik kan goed met hen praten en we maken leuke dingen mee.”

Als je zelfstandig woont kun je veel zelf. Wel is het fijn om bij bepaalde dagelijkse bezigheden ondersteuning te krijgen. Dat kan gewoon bij jou thuis of in de buurt. Je kunt hulp krijgen bij alledaagse dingen zoals de administratie, een planning maken voor het huishouden of praten over wat iemand bezighoudt. “En als iemand een specifieke wens heeft, zijn wij er ook om te helpen. Denk aan iets nieuws leren of het vinden van een betaalde baan of passende dagbesteding”, vertelt ambulant begeleider Fabienne.

Zelfstandig wonen met ondersteuning

Eind 2019 werd Tanja aangereden. Ze hield er knieletsel aan over. “Om te herstellen moest ik regelmatig bewegen, maar vanwege het coronavirus durfde ik de deur niet uit. Daardoor ontstond het idee om ambulante hulp in te schakelen. Ik wist dat er iets moest gebeuren, maar iemand over de vloer krijgen zag ik eigenlijk niet zitten. Uiteindelijk besloot ik het te proberen. In het begin gingen we vaak wandelen. Daarna heb ik gevraagd of ze mij ook konden helpen om gezonder te eten.”

De ambulant begeleiders hebben het principe dat ze mensen in hun waarde laten. Precies waar Tanja voor staat. “Mijn ouders hebben me ondanks mijn verstandelijke beperking normaal opgevoed”, zo omschrijft Tanja. “Ik vind het dus normaal om behandeld te worden als ieder ander. Als je iedereen in zijn waarde laat, maak je het leven toch veel makkelijker? Ik zie Fabienne ook niet als begeleider. Ze is gewoon Fabienne en ze kan me helpen met praktische dingen. Vandaag helpt ze me bijvoorbeeld met de printer. En we hebben ook gesprekken over dingen waar ik mee zit. Iets wat ik misschien minder snel met mijn vader of mijn broer en zus zou bespreken. Ik weet dat ik het in vertrouwen kan vertellen. Met de andere begeleiders heb ik ook die klik. Ze maken het leven een stuk gezelliger.”

Meer informatie

Eigenz biedt ondersteuning en begeleiding thuis. Wil je meer weten? Neem contact op met de zorgmanager van Eigenz of neem een kijkje op de website. Telefoonnummer: 06 - 13 93 23 63 Website: www.eigenz.org

“CAREGivers kunnen zich helemaal richten op de cliënt”

Samen koken, een wandeling maken of een woordpuzzel doen. De CAREGivers van Home Instead Thuisservice gaan verder daar waar de taken van huishoudelijke hulp ophouden. Deze vorm van persoonlijke ondersteuning maakt dat ouderen op een prettige manier langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en mantelzorgers de zorg voor hun naaste langer vol houden. Operationeel manager Marike van Waas omschrijft de service als thuiszorg, maar net even wat anders.

Betekenisvol

Home Instead is een thuisservice voor zelfstandig wonende senioren. Medewerkers, de zogeheten CAREGivers, verlenen geen medische zorg, maar bieden persoonlijke en betekenisvolle ondersteuning. “Wanneer de wijkverpleegkundige en de huishoudelijke hulp zijn geweest, start de CAREGiver”, legt Marike uit. “Op basis van vooraf gemaakte afspraken, geven de CAREGiver en de cliënt samen invulling aan de dag. Dat kan betekenen samen boodschappen doen, fietsen of een hobby beoefenen. Naast het feit dat cliënten hun tijd op een leuke en gezellige manier doorbrengen, geeft deze dienst hun dagen ook structuur.”

Positief veranderd

Marike verwacht dat de service die Home Instead biedt, steeds belangrijker zal worden. “De toenemende vergrijzing, het personeelstekort en de overbelasting bij mantelzorgers hebben allemaal gevolgen voor de ouderenzorg. En hoe graag zorgprofessionals het ook willen, zij hebben vaak de tijd niet voor sociale activiteiten, terwijl deze wel heel belangrijk zijn. De CAREGivers daarentegen kunnen zich helemaal richten op het sociaal-emotioneel welbevinden van de cliënt.” Marike heeft zelf ervaren hoe prettig dat is. “Door de CAREGiver van mijn eigen moeder is mijn relatie met haar positief veranderd. Ik kon wat vaker dochter zijn in plaats van mantelzorger”, besluit ze.

Ook iets betekenen voor een ander?

Vind jij het ook belangrijk dat senioren zo lang en zo veilig mogelijk thuis kunnen blijven wonen? En zou je hier graag jouw steentje aan bijdragen? Heb je daarnaast een zorghart én sta je altijd klaar voor anderen? Dan is Home Instead Thuisservice op zoek naar jou. Samen maken we het verschil in het leven van onze senioren, onze klanten. Meer weten? Stuur dan een e-mail naar info.zuidhollandseeilanden­@homeinstead.nl of neem contact op via telefoonnummer 0187 - 745437.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear