In de gemeente Hoeksche Waard

_BT Clear

De meerwaarde van een
Integraal Kindcentrum

_BT Clear

In de Hoeksche Waard is Stichting De Hoeksche School voortrekker op het gebied van de ontwikkeling van Integrale Kind Centra (IKC). Een IKC heeft één pedagogisch klimaat en doorgaande leerlijnen. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken als één team en vullen elkaar aan bij de begeleiding van de kinderen. Zo wordt gebruik gemaakt van verschillende expertises en ontstaat rust, duidelijkheid en vertrouwen voor kinderen en ouders. “Juist in deze tijden is dit enorm belangrijk”, geeft Ad Keller, bestuurder van De Hoeksche School, aan. ‘’Er zijn al verschillende studies gedaan naar de effecten van de coronacrisis op het welzijn van (jonge) kinderen. Er wordt altijd gezegd dat kinderen zeer veerkrachtig zijn maar ze zijn ook kwetsbaar.”

“Kinderen waren na de schoolsluitingen enorm blij om weer naar school of de kinderopvang te gaan”, vult Cora Labree, directeur-bestuurder van De Hoeksche School Kinderopvang, aan. “En we merken ook dat er meer kinderen zijn die extra zorg of ondersteuning nodig hebben. Het mooie van onze organisatie is dat een IKC dan net dat beetje extra kan bieden dat kinderen nodig hebben. In het IKC werken onderwijs en opvang intensief samen, waarbij we uitgaan van dezelfde normen en waarden. Het IKC biedt hierdoor een veilige ontwikkelomgeving aan, waar kinderen kunnen leren, spelen en ontwikkelen.”

Als voorbeeld de locatie Blieken in Klaaswaal. De Blieken gaat uit van een aantal kernwaarden, die in alles worden betrokken. Het gedrag van de kinderen wordt eraan gekoppeld.

De vier kernwaarden vormen samen het ‘Bliekenhart’: hulpvaardig, aardig, rustig en trots.

Jantine Blok, IKC directeur: “De Blieken hebben hart voor elkaar. Op het IKC krijgen ze inzicht in hun talenten, en ontwikkelen ze zich tot sociale en betrokken kinderen. We werken vanuit één visie en één aansturing. De overdracht van de kinderen vanuit de opvang of peuterspeelzaal naar groep 1 verloopt daardoor heel soepel en eigenlijk ongemerkt. De kinderen kennen elkaar al en ze kennen de leerkracht. Het zorgteam van de school begeleidt ouders en leerlingen die specifieke aandacht nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van taal of motoriek. Zo kan in een vroeg stadium van de ontwikkeling specialistische hulp geboden worden.

De samenwerking tussen de verschillende disciplines en de expertise die aanwezig is vormt de kracht van het IKC. Leerkrachten en de medewerkers van de kinderopvang en peuterspeelzaal ervaren de samenwerking als heel positief. Het vergroot hun blikveld en hun expertise.”

_BT Clear

Persoonsgerichte zorg, gepaste hulpmiddelen!

_BT Clear

“Door een val met de fiets had ik een Tiblia Fractuur opgelopen. Ik heb een operatie gehad en kon mijn been niet gebruiken. Ik heb toen verschillende hulpmiddelen geleend om binnenshuis toch wat mobiel te blijven. Met de rolstoel ging ik in de keuken het eten maken en anders met hulp van mijn man. In de eerste periode kon ik echt de trap niet op en sliep ik beneden op een hoog laag bed. Later werd ik weer wat mobieler. Ik heb toen een looprekje gehuurd om zelfstandig weer naar het toilet te kunnen, het looprekje gaf dan wat extra houvast. Inmiddels gaat het gelukkig weer beter en kan ik weer lopen. Ik ben heel erg tevreden geweest met de hulpmiddelen!"

“Dit is een van de vele voorbeelden van de zorg die wij leveren”, vertelt Marieke van der Mark. ‘’Wij hebben onszelf de vraag gesteld: Hoe kunnen we organiseren dat er meer tijd en aandacht is voor de persoonlijke wensen en behoeftes van de klant? Persoonsgerichte zorg! Bij persoonsgerichte zorg staat de persoon centraal en niet zijn of haar beperking of ziekte. Door middel van het aanbieden van gepaste hulpmiddelen die aansluiten op de wensen en de behoeftes en de leefwijze van de cliënt, neemt de kwaliteit van de zorg toe, zo ook bij het volgende voorbeeld.’’

‘’Mevrouw had eerst een gewone rollator. Haar pijnklachten door artrose in handen en armen hielden haar toch thuis. Daarom heeft ze de Navigator rollator gekocht, omdat de druk verdeeld wordt heeft ze nu veel minder pijnklachten en kan ze een wandeling van ongeveer 1.5 km maken en kleine boodschapjes doen met de rollator. Mevrouw is tevreden en blij dat ze toch een beetje mobiel is dankzij de Navigator rollator.’’

Meer informatie?

Kijk eens op de website: www.vandermarkzorghulpmiddelen.nl, bel naar 0186-573585 of mail naar [email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear