In de gemeente Hoeksche Waard

_BT Clear

Ons motto: meer dan
alleen goed onderwijs!

Wij combineren kwalitatief goed onderwijs met zorg voor leerlingen die ziek zijn

_BT Clear

Van alle schoolgaande kinderen in Nederland volgt de grote meerderheid regulier onderwijs. Maar de chronisch zieke leerlingen die veel zorg of extra ondersteuning nodig hebben, kunnen terecht op een school voor langdurig zieke kinderen die zich specifiek richt op deze doelgroep. Recon openluchtschool is zo’n school en biedt onderwijs op maat voor langdurig zieke leerlingen van 4-20 jaar in deze regio.

_BT Clear

Het beleid in Nederland is erop gericht om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan regulier onderwijs. Als dat echter onmogelijk of onwenselijk is, kunnen leerlingen worden toegelaten tot een school voor speciaal onderwijs. Scholen uit die laatste categorie zijn er in vele soorten, toegespitst op specifieke doelgroepen van kinderen en de daarbij behorende onderwijsbehoefte.

Voor kinderen met medische problematiek

Recon openluchtschool is een openbare school voor speciaal onderwijs aan langdurig zieke kinderen. De leerlingen komen uit Rotterdam en wijde omgeving, zijn tussen 4 en 20 jaar oud en hebben te maken met medische problematiek. Een (chronische) ziekte is uitgangspunt voor toelating tot de school. Er zijn drie afdelingen: de SO-afdeling voor kinderen in de basisschoolleeftijd aan de Olijflaan in Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek en twee Voorgezet Speciaal Onderwijs-afdelingen. Dit zijn het Recon College (vmbo/havo en Recon op Maat) en Recon Pro (Praktijkonderwijs) in Rotterdam-Zuid aan de Dordtsestraatweg.

Onderwijs en zorg

Jacqueline van Wijngaarden is locatiedirecteur van de afdeling SO voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. “Al onze leerlingen zijn langdurig ziek. Om die reden bieden wij niet alleen onderwijs, maar ook medische zorg. Er zijn altijd twee verpleegkundigen aanwezig om onze 110 leerlingen te helpen en we beschikken over een zaal met 40 bedden waar kinderen kunnen rusten als dat nodig is. Naast medische zorg bieden we ook paramedische zorg door de inzet van een of meerdere psychologen, logopedisten, schoolmaatschappelijk werkers, fysiotherapeuten en creatieve expressie-therapeuten. Belangrijk bij ons op school is dat we veel waarde hechten aan een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Onze leerlingen volgen een speciale medisch

Onze leerlingen volgen een speciale medische leerlijn waarin we ze begeleiden richting een bestaan van medische zelfstandigheid. Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 14 leerlingen en doordat er veel onderwijsassistenten zijn, kunnen we maatwerk leveren.”

Cruijff Court en schooltuintjes

De school van Van Wijngaarden valt op door een prachtig en groot schoolplein waar een Special Cruijff Court en schooltuintjes te vinden zijn. “Leerlingen die bij ons op school zitten spelen thuis vaak minder buiten. We vinden het belangrijk om dat voor een deel op te vangen door op school goede buitenfaciliteiten te bieden.” Hoewel het mooi is als kinderen vanaf de eerste groep starten, stromen er ook kinderen later in. Van Wijngaarden legt uit: “Soms gaat het niet meer op het regulier onderwijs of verandert of intensiveert het ziektebeeld van het kind. Maar andersom kan ook! Samen met Montessorischool Tuinstad Schiebroek doen we het project ‘Hybride Onderwijs’ waarbij leerlingen van ons kunnen proefdraaien in het regulier onderwijs. Als dit goed gaat, stappen ze over. Afgelopen jaren hebben een aantal leerlingen succesvol de overstap gemaakt.”

Pro en College

Na het doorlopen van de SO kunnen leerlingen doorstromen naar de VSO-afdeling van de Recon openluchtschool. Hier wordt voortgezet onderwijs op verschillende niveaus aangeboden: praktijkonderwijs, vmbo en havo. Voor leerlingen die door hun ziekte langdurig thuis zitten is er het Recon op Maat onderwijsprogramma. Locatiedirecteur Terry Sibbing vertelt: “In ons praktijkonderwijs gaan we via individuele stages en groepsstages in diverse branches op zoek naar een passende arbeidsplek voor onze leerlingen.

In het College krijgen leerlingen de kans om op hun eigen tempo richting hun diploma te gaan. De medisch-sociaal-emotionele leerlijn is daarbij heel belangrijk. De Sociale Vaardigheidlessen in combinatie met creatieve expressie-therapie in relatie tot het ziektebeeld spelen een grote rol. Doel is dat de leerlingen eigenaar worden van de omgang met hun ziekte en voorbereid zijn op vervolgonderwijs en/of arbeid, zo kunnen zij een volwaardige rol spelen in onze maatschappij.”

Speciale aandacht en een specifieke aanpak

Op de afdelingen van Sibbing zitten 130 leerlingen in vijf praktijkklassen en acht collegeklassen. Ook hier is verpleging aanwezig en zijn er mogelijkheden om te rusten. “Leerlingen kunnen in principe tot hun twintigste bij ons terecht”, aldus Sibbing. “Vanwege hun ziekte zijn ze minder belastbaar en dat zorgt voor een gepersonaliseerd onderwijsprogramma. Op het College wordt toegewerkt naar een volwaardig diploma op vmbo-havo niveau en vindt uitstroom naar mbo/hbo plaats. Bij ‘Recon op Maat’ richten we ons op leerlingen - zogenaamde thuiszitters - die hun schoolgang weer op moeten pakken nadat ze langere tijd thuis of in het ziekenhuis zijn geweest. Dat vergt speciale aandacht en een specifieke aanpak. Het is een voorbeeld van hoe wij proberen goed onderwijs mogelijk te maken voor kinderen die door ziekte helaas niet of niet voldoende kunnen deelnemen aan het regulier onderwijs.”

Meer informatie over Recon openluchtschool is te vinden op www.reconopenluchtschool.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear