In de gemeente Hoeksche Waard

_BT Clear

Samen thee drinken, babbelen en lachen

Veel, zo niet alles, verandert voor Annemiek (70) als ze na een hersenbloeding weer naar huis mag. Ze is halfzijdig verlamd, heel vermoeid en heeft concentratieproblemen. Ook praten gaat lastig. Haar woning driehoog is niet begaanbaar met een rolstoel. Een aangepast appartement wordt geregeld door partner en mantelzorger Dick. Daar ontmoeten we hem, samen met thuishulp Naomi.

Een half jaar voor haar pensioen kreeg Annemiek een hersenbloeding. Van de ene op de andere dag veranderde een heleboel in haar leven. “Ik ben van oorsprong pedagoog en werkte als docent Nederlands in het volwassenenonderwijs.”

Nu helpt Annemiek Naomi af en toe met de taal. Naomi is geboren in Ghana. Al achttien jaar werkt ze in de thuiszorg. Ze doet haar werk met enorm veel liefde en plezier. “Mensen helpen vind ik fijn. Ik vind mijn werk superleuk en heb er veel van geleerd. Ik ben heel dankbaar.”

Elkaar begrijpen zonder woorden

Naomi is heel sociaal en het werk als thuishulp past uitstekend bij haar. Ze begrijpt zonder woorden hoe Annemiek zich voelt. “Naomi weet precies wanneer ze mensen met rust moet laten en wanneer ze grapjes kan maken”, vult Dick aan. “Dat komt waarschijnlijk omdat ze al heel lang dit werk doet.”

Duimpje omhoog

Annemiek en Naomi hebben fijn, vriendschappelijk contact. Tijdens de uurtjes thuishulp op de donderdag kletsen ze heel wat af; over politiek, het weer of wat er buiten op straat gebeurt. Naomi: “Ze kijkt vaak naar mij als ik aan het schoonmaken ben, dat vind ik leuk” en Annemiek steekt haar duim omhoog ter bevestiging. “Dat mensen blij zijn, dat is belangrijk. Thuishulp zijn betekent ook dat je mensen zich beter laat voelen.”

Meer informatie?

Werken als thuishulp bij Tzorg, dat is zoveel meer. Bekijk onze vacatures op werkenbijTzorg.nl

Iedereen in Beweging!

Soms is het moeilijk om een passende sport- of cultuuractiviteit te vinden in de buurt. Dit kan komen door beperking in budget, fysieke/mentale beperkingen of er is gewoon teveel keuze en u komt er niet uit. Het Beweeg & Cultuur Loket kan u hierbij helpen.

Naast individuele hulpvragen kan ook het netwerk bij ons terecht. Jong JGZ, Jeugdteam, Buurtgezinnen, Welzijn Hoeksche Waard en schoolmaatschappelijk werk verwijzen regelmatig hun cliënten door, denk hierbij aan: vluchtelingen die voor het eerst zwemles moeten volgen, ouders die een leuke vrijetijdsbesteding zoeken of kinderen met gedragsproblematiek die extra aandacht nodig hebben tijdens een sport/cultuur activiteit.

Autistische jongen naar reguliere sportaanbieder

Zo kreeg bijvoorbeeld een jongen met autisme begeleiding naar de lokale wielervereniging. Bij een vereniging is sporten in groepsverband de normaalste gang van zaken, voor deze jongen echter niet. Daarom is er samen met de vereniging een plan van aanpak gemaakt. Hierbij werd er eerst gestart met 1 op 1 training, terwijl de anderen de reguliere training volgden. Geleidelijk is de jongen mee gaan trainen en kon hij steeds meer worden losgelaten. Uiteindelijk is hij lid geworden bij de club en hebben zijn ouders zelfs een eigen racefiets voor hem gekocht.

Powerwalking voor deelnemers leefstijlcoaching

Het loket is ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuw aanbod. Dit naar aanleiding van beweegbehoeften vanuit een GLI traject (Gecombineerde Leefstijlinterventie). Uit deze behoefte bleek dat de deelnemers van de groep graag samen wilden gaan wandelen, maar daarin ook wel bepaalde uitdaging zochten. De connectie met Powerwalking OBL was toen snel gemaakt. Na een korte bemiddeling startte de groep en tot op heden sluiten hier nog steeds mensen bij aan, vanuit GLI trajecten, maar ook daarbuiten.

Heeft u ook een beweegvraag? Of wilt u advies over welke cultuuractiviteiten voor u mogelijk zijn? Neem dan contact op met het Beweeg & Cultuur Loket van Hoeksche Waard Actief via [email protected]

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear