Tips bij hitte

_BT Clear

Blijf koel tijdens de coronaperiode
Vermijd direct in de zon zitten of bewegen (zeker midden op de dag). Let ook extra op als het warmer is dan 25 °C. Zo voorkom je zonnebrand en ziekte door de hitte. Door zonnig of heet weer voorkom je geen besmetting met corona. Geen reden dus om nu wel zon en hitte op te zoeken. Corona voorkomen? Hou 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. Was vaak je handen. Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog.

_BT Clear

Omgaan met hitte

De voorspelling is dat we ook dit jaar weer een hete en droge zomer tegemoet gaan. Dat klinkt misschien nog ver weg, maar het is beter voorbereid te zijn. Want hoge temperaturen en hittegolven klinken bij sommigen misschien aantrekkelijk in de oren, maar kunnen de gezondheid negatief beïnvloeden. En uiteindelijk zelfs tot een hitteberoerte leiden. Nu we allemaal meer thuis zijn is het nog lastiger te ontsnappen aan de warmte. Het is vooral opletten met ouderen, mensen met chronische ziekten en kleine kinderen. Symptomen van oververhitting zijn bijvoorbeeld zweten, bleek of juist rood zien, misselijkheid en hoofdpijn. Gelukkig kun je het meestal voorkomen. Door voldoende te drinken bijvoorbeeld, nog voordat je dorst hebt. Wanneer je urine donker kleurt is dat een teken dat je te weinig drinkt. Ga bij hoge temperaturen uit van ongeveer een glas per uur. Waterijsjes zijn ook goed. En houd jezelf koel! Vermijd blootstelling aan de zon of aan hogere temperaturen dan 25 °C. Draag dunne kleding en een hoed of pet. Blijf in de schaduw en vermijd zware inspanningen. Neem overdag eventueel een lauwe douche of voetbad. En als je toch de zon in gaat? Smeer jezelf dan goed in. Houd ook je woning koel. Sluit je ramen en deuren als de temperatuur buiten hoger is dan binnen, houd de zonneschermen omlaag en gordijnen dicht. Zorg dat je huis kan afkoelen, door 's avonds, 's nachts of vroeg in de ochtend alles open te zetten. En investeer in het isoleren van muren en dak. Sommige medicijnen beïnvloeden de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in je lichaam. Vraag daarover zo nodig advies aan de huisarts of apotheek. Zorg, rekening houdend met de huidige maatregelen, ook voor elkaar. Help je naasten, bijvoorbeeld ouderen in je omgeving, met boodschappen doen zodat ze niet de warmte in hoeven, en met voldoende drinken en ventileren. Is het nu lastiger om langs te gaan, dan is een extra belletje ook al fijn. En weet wat te doen als iemand toch door de hitte is overvallen.

Voorkom problemen door hitte

Sinds 2007 is er het Nationaal Hitteplan. Als er een langdurige warme periode in aantocht is, worden zorgverlenende organisaties daarvan snel op de hoogte gebracht. Zo kunnen ze op tijd maatregelen nemen. Een aantal gemeenten ontwikkelt nu ook een lokaal hitteplan. Het streven is dat deze zomer zoveel mogelijk gemeenten een dergelijk plan hebben. Een lokaal hitteplan is tijdens een hitteperiode een soort draaiboek voor lokale organisaties met praktische maatregelen om de schadelijke effecten van hitte te beperken 'Zorg ervoor dat je naasten voldoende koelen en drinken', is de boodschap. 700.000 ouderen zijn echter eenzaam en blijven vanwege de coronamaatregelen nu vaak binnen, zonder bezoek te ontvangen. Het koffiehoekje in de supermarkt waar je even kunt koelen is er nu ook niet. Daarom wordt het de komende zomer extra belangrijk om elkaar te helpen. En het is ook nog gezellig!

Klik op ons logo voor het factsheet met alle praktische informatie.
Tip: deze is ook geschikt om zelf te printen.

_BT Clear

De GGD ZHZ is onderdeel van de Dienst en Gezondheid & Jeugd

_BT Clear