INFORMATIEKRANT
Hoeksche Waard

_BT Clear

‘In beweging blijven is belangrijk en eenvoudig’

Wie wil voorkomen door een val in het ziekenhuis te belanden, doet er goed aan in beweging te blijven. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, vertellen adviseur Judith Bouwmeester van de GGD Zuid-Holland Zuid en fysiotherapeut Emilie de Boer.

"Ieder jaar belanden ruim 100.000 65-plussers na een val op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Wie niet tot die groep wil behoren, blijft in beweging”, vertelt Judith. “Want bewegen is goed voor je, en niet alleen om het risico op vallen te verkleinen. Bewegen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. En vermindert de kans op overgewicht. Verder blijven de botten langer sterk en gaat de spijsvertering beter werken. Je voelt je gewoon beter en energieker, kunt makkelijker ontspannen en bent beter bestand tegen stress. En je hoeft er niet voor naar de sportschool. Fietsen en wandelen doen al veel.”

“Bewegen kan al heel eenvoudig, door bijvoorbeeld een keer extra op en neer te lopen in huis, oefeningen te doen of een ommetje te maken”, vult fysiotherapeut Emilie aan. “Wat ook helpt is om bewegen in de agenda te zetten. Bijvoorbeeld: na het kopje koffie loop ik een rondje of na de lunch doe ik wat oefeningen. Dit hoeft niet lang te duren. Liever een paar minuten in beweging, dan in een keer heel lang. Door kort en vaak te bewegen, voorkomt u dat spieren en gewrichten verstijven. Uw hart gaat regelmatig wat harder slaan. Dat zorgt voor goede doorbloeding van het lichaam, waardoor alle voedingsstoffen goed worden verdeeld, en ook van de hersenen. Dus goed voor lichaam én geest!”

TIP

Informeer in uw omgeving waar u kunt sporten en bewegen voor ouderen. Op diverse plekken worden speciale programma’s aangeboden, ook bij u in de buurt.

Emilie

Judith

‘Soms moet ik dagen wachten op een appje terug’

Denise maakt deel uit van de steeds groter wordende groep jongeren die zich eenzaam voelt. Zorgwekkend, omdat langdurige eenzaamheid grote gezondheidsrisico’s kan hebben.

Moeite met vriendschappen

De algemene opvatting is dat jongeren sociaal erg actief zijn: gewoonlijk gaan ze, net zoals Denise, naar school, sporten ze bij een vereniging en hebben ze veel contact via sociale media. Maar uit onderzoek in binnen- en buitenland blijkt dat steeds meer jongeren zich eenzaam voelen. Met name jongeren tussen 16 en 20 jaar hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. In sommige gevallen zijn er zelfs meer jongeren dan 55-plussers die te kampen hebben met eenzame gevoelens. Adolescenten vinden het moeilijk vriendschappen te onderhouden of missen een leeftijdsgenoot die oprecht in hun welzijn is geïnteresseerd. Hiervoor zijn volgens onderzoekers meerdere redenen.

Nieuwe fases

Zo kan verandering eenzaamheid in de hand werken. En jongvolwassenen hebben nu eenmaal met veel verandering te maken, omdat ze doorgaans voor grote levenskeuzes staan, zoals studie, carrière of het stichten van een gezin. Een grote groep jongeren heeft moeite met deze fases vol veranderingen en steekt daarom onbewust minder moeite in het onderhouden van sociale contacten. Een andere reden kan de invloed zijn van sociale media. Jongeren kunnen zich namelijk alleen voelen door foto’s op bijvoorbeeld Facebook of Instagram die de indruk wekken dat je als adolescent een druk bestaan moet hebben om erbij te horen.

Verwaterd contact

Denise merkte dat haar vriendschappen verwaterden, toen ze aan haar HBO-studie begon: “We gingen niet allemaal naar dezelfde hogeschool. En zeker in het begin gingen mijn vriendinnen elke dag op stap. Alleen ben ik niet zo’n uitgaanstype. Na een poosje werd ik niet eens meer meegevraagd.” Het liefst zou ze op een andere manier tijd doorbrengen met haar vriendinnen, zoals samen een hapje eten, maar die plannen komen volgens haar bijna nooit van de grond: “Als ik een appje stuur met de vraag om wat te doen, duurt het dagen voordat ik een reactie terugkrijg. Als ik al wat terugkrijg. Meestal zeggen ze dat ze het te druk hebben.”

Betekenisvolle daden

Om eenzaamheid tegen te gaan, hebben onderzoekers het over de ‘helper’s high’. Het fijne gevoel dat je krijgt wanneer je iemand helpt. Ze adviseren eenzame jongeren dan ook om iets voor een ander te doen, zonder er iets voor terug te verwachten. Zoals koffie schenken bij een verzorgingstehuis of ander vrijwilligerswerk. Volgens hen is persoonlijk contact noodzakelijk om vereenzaming tegen te gaan.

Hulp zoeken

Heb jij het gevoel dat je niemand kan bellen als je ergens mee zit of mis je een goed gesprek met iemand? Voor mensen, zowel jong als oud, bestaan er verschillende hulporganisaties. Zo kun je contact opnemen met je school- of huisarts, bellen met de vrijwilligers van de Luisterlijn via 0900-0767, bellen met Welzijn Hoeksche Waard 088-7308900, of kijken op www.welzijnhw.nl. De Jongerenwerkers zijn ook te vinden op Instagram en Facebook.

_BT Clear

_BT Clear