INFORMATIEKRANT
Hoeksche Waard

_BT Clear

Bouwen aan
zelfvertrouwen

Rimko Eskes (46) is leerwerkcoach bij Pameijer en begeleidt mensen die psychisch sociale problemen hebben en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk in eerste instantie, omdat een betaalde baan vaak nog te veel druk geeft. Een van de plekken waar hij cliënten van Pameijer ondersteunt is het Tweedehands Warenhuis van Welzijn Hoeksche Waard in Oud-Beijerland.

_BT Clear

De grootste voldoening krijg ik als ik zie dat cliënten weer groeien, zelf weer oplossingen bedenken voor de problemen die ze tegenkomen en zich fijn voelen bij de structuur die we bieden. En dat is de afgelopen maanden een uitdaging geweest, toen mensen elkaar helemaal niet mochten ontmoeten. Mensen kiezen er niet voor om in psychische problemen te komen en als de structuur die je biedt dan wegvalt omdat mensen thuis moeten blijven, moet je op zoek naar andere manieren. Die hebben we gevonden door meteen telefonisch contact te zoeken, of door te beeldbellen. Op vaste tijden als de cliënten daar behoefte aan hadden.”

“Juist in zo’n periode blijkt hoe belangrijk structuur is en hoe belangrijk het is om echt contact te hebben. We hebben cliënten die daar behoefte aan hadden, tips gegeven om structuur in hun dag aan te brengen: ‘zet je wekker, ga op vaste momenten een boodschap doen, en blijf op vaste tijden eten.’ Ook ben ik gaan wandelen met cliënten. Elke week een uur. Dan komen er mooie gesprekken op gang. Maar we hopen dat we binnenkort weer bij het Tweedehands Warenhuis aan de slag kunnen, want ze hebben, net als iedereen, behoefte aan sociale contacten. Een van de cliënten die echt iets wilde doen, is de afgelopen tijd al puzzels en spellen wezen rondbrengen bij mensen die ze hadden besteld om hun dag door te komen.”

“Cliënten die ik ondersteun, hebben allemaal een dagbestedingsindicatie van de Wmo. Het doel is om ze te begeleiden naar betaald werk, maar dat duurt lang. We werken eerst aan ritme en structuur. In de wintermaanden vinden mensen het vaak moeilijk een dag door te komen, op te staan ’s ochtends, of naar buiten te gaan. Door vrijwilligerswerk, of, als dat nog niet gaat, door dagbesteding komt er al wat structuur in hun dagelijkse leven. Ze moeten dan ergens naartoe”, vervolgt hij. “Van heel voorzichtig en stapje voor stapje naar meer structuur en uiteindelijk naar zelf doen: dat is het doel. De kunst voor mij is om dan op m’n handen te blijven zitten en niet zelf in de regelstand te gaan, maar alleen te coachen.”

“Dat we veel cliënten aan het werk hebben bij het Tweedehands Warenhuis, is dan ook niet zo gek. Ze kunnen er heel uiteenlopende taken doen: van spullen bij mensen thuis ophalen met de bus, tot sorteren en inruimen. In eerste instantie met veel ondersteuning en dan steeds zelfstandiger.

vrijwilligers van Welzijn HW spelen daar een belangrijke rol in. Ze zijn geweldig met onze cliënten. Er is altijd ruimte voor een gesprekje, aandacht voor wat ze wel en niet aankunnen. En dat is zo belangrijk. We zijn continu verwachtingen aan het bijsturen: wat lukt wel en wat niet? Waar liggen je interesses, wat vind je leuk om te doen? De ene dag is de andere niet en de verwachtingen liggen soms al snel te hoog, want je ziet, zoals ik al zei, niets aan iemand met deze problemen.”

“We hebben gelukkig steeds meer samenwerkingspartners die verder kijken dan die eerste indruk. Een cliënt die ik nog op afstand coach is na een psychose arbeidsongeschikt geraakt. Het duurde lang voor we goed konden inschatten wat Lisa nog wel en niet kon.

Als je haar cv zag, had je het idee dat ze zo weer een baan bij een grote organisatie aan zou kunnen. Niet dus. Ze viel steeds weer terug, omdat ze zelf ook nog moest wennen aan waar haar nieuwe plafond lag. Maar ook Lisa heeft nu een vaste vrijwillige functie bij een zorgorganisatie en structuur in haar leven. Als dit haar genoeg vertrouwen in zichzelf geeft, zie ik haar nog wel naar een betaalde baan gaan”, besluit Eskes.

Wilt u meer weten over het werk van Pameijer, ga dan naar www.pameijer.nl, of bel Rimko Eskes op 0612216023. Voor meer informatie over het Tweedehands Warenhuis of vrijwilligerswerk kunt u terecht op www.welzijnhw.nl, of bel 088-7308900.

_BT Clear

_BT Clear