INFORMATIEKRANT
Hoeksche Waard

_BT Clear

Zo zitten Cora Labree van De Hoeksche School Kinderopvang en Luc van Heeren van De Hoeksche School onderwijs regelmatig om de tafel voor het tekenen van de start van weer een nieuw IKC.

Onderwijs en kinderopvang: 'Alles-in-één’

Tot 1985 waren er kleuterscholen en lagere scholen. Dat waren verschillende werelden. Van inhoudelijke samenwerking was geen sprake. Op de kleuterschool werd gespeeld, op de lagere school werd geleerd. De overgang naar ‘de grote school’ was daardoor een enorme stap, die heel wat kinderleed (en ouderleed) veroorzaakte. Met de vorming van de basisschool in 1985 kwam daar gelukkig een einde aan.

In diezelfde periode veranderde de maatschappij ingrijpend. De behoefte aan kinderdagopvang, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang groeide. Organisaties voor kinderopvang schoten als paddenstoelen uit de grond. Het belangrijkste doel van opvang was het ontzorgen van ouders zodat zij konden werken. Er was nog weinig aandacht voor leren en ontwikkelen en het ontbrak aan inhoudelijke samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs; kinderen kregen nog steeds te maken met twee verschillende werelden, net als bij de kleuter- en de lagere school.

Een aantal organisaties voor kinderopvang en onderwijs heeft de handen nu ineen geslagen en werkt aan de ontwikkeling van integrale kindcentra, waar de voorschoolse periode (kinderdagopvang, peuterspeelzaal), basisschool en buitenschoolse opvang geïntegreerd worden aangeboden. Dit kan gerust de grootste verandering in basisonderwijs en kinderopvang sinds 1985 genoemd worden; deze keer niet van bovenaf opgelegd, maar ontstaan in de praktijk en voortgekomen uit de wensen en belangen van kinderen en ouders.

Een integraal kindcentrum (IKC) heeft één pedagogisch klimaat en doorgaande leerlijnen. De directeur van het IKC is verantwoordelijk voor het totale beleid. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken als één team en vullen elkaar aan bij de begeleiding van de kinderen. Zo wordt gebruik gemaakt van verschillende expertise en ontstaat rust en duidelijkheid voor kinderen en ouders.

In de Hoeksche Waard is Stichting De Hoeksche School hierin voortrekker. De Hoeksche School heeft in elk dorp één of meerdere openbare basisscholen die inmiddels vrijwel overal zijn uitgebreid met een voorschool (kinderdagopvang en/of peuterspeelzaal) en buitenschoolse opvang van Stichting De Hoeksche School Kinderopvang.

Een onverwachte meerwaarde van deze samenwerking bleek recentelijk tijdens de coronacrisis: Scholen en kinderopvang moesten sluiten, maar wel in samenwerking noodopvang verzorgen. Omdat onze scholen al gewend zijn aan samenwerken met kinderopvang werd de noodopvang snel en op een goede manier geregeld.

De Hoeksche School is enthousiast over de ‘Alles-in-één scholen’ en is bereid daarin te investeren. Niet voor niets is ons motto: ‘De mooiste tijd van je leven’.

De formulierenhulp

Het is soms lastiger dan het lijkt: een formulier invullen. Het ene document spreekt voor zich, het andere document lijkt wel abracadabra. Speciaal voor die situaties is er inloopspreekuur Formulierenhulp van Humanitas – zes keer per maand in de Bibliotheek Hoeksche Waard.

De formulierenhulp is onderdeel van het (Digi)Taalhuis Hoeksche Waard. Volwassenen kunnen er verschillende belangrijke vaardigheden opdoen, zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Als je nog niets weet van omgaan met de computer is er de cursus Klik&Tik waar je onder begeleiding leert computeren vanaf het allereerste begin. Bij online contact met de overheid is er de cursus Digisterker. Daar leer je bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, het invullen van je donorregistratie, je gegevens bij de SVB inkijken, of thuishulp aanvragen.

En verder kan je voor al je vragen over dit soort dingen terecht bij het digitaal spreekuur van het Taalhuis HW. Dat is elke week te vinden in een van de locaties van de Bibliotheek Hoeksche Waard. Vraag ernaar in de bieb of bel 0186 613782 (op weekdagen van 13 uur tot 17 uur).

Het is niet nodig om bij de pakken neer te zitten als je beter wil leren lezen of als je meer met de computer wil gaan werken. Er zijn leeslessen, oefenmogelijkheden en vrijwilligers om je te helpen. Onthoud dat je niet de enige bent. Het is leuk, gezellig en nuttig om in het Taalhuis HW onze taal te leren, te lezen of te computeren. En er gaat een wereld voor je open!

(Digi)taalhuis

Online zijn er in het (Digi)Taalhuis ook altijd mogelijkheden om te blijven leren. Online cursussen en online oefenprogramma’s en workshops. Kijk voor meer info op www.debhw.nl onder het kopje Taalhuis. Het (Digi)Taalhuis Hoeksche Waard is te vinden in de locaties (10!) van de Bibliotheek Hoeksche Waard.

_BT Clear

_BT Clear